Afkicken

9 maart 2013 door Vincent Cantrijn

Hannie Kunst liet afgelopen week via de Gelderlander weten, dat ze moet afkicken. Ik schrok me te barsten toen ik het las. Ik spreek Hannie regelmatig en mij is nooit opgevallen, dat ze symptomen vertoont van het syndroom van Bonnie St. Claire. Zou ze deze Raadsperiode niet kunnen afmaken, omdat ze moet worden opgenomen in de Jellinek Kliniek? Mis. Ik maakte me voor niks zorgen. Hannie moet afkicken van het maken van grote stadsplannen. Dat is toch even wat anders. Daar bestaan geen medicijnen voor, noch therapieën. Alleen een dosis gezond politiek realisme volstaat.
Waarom moet Hannie afkicken? De tijd van grootschalige bouwprojecten overal in de stad is voorbij; de rek is er wel een beetje uit. Dus is een pas op de plaats gewenst en moeten er scherpe keuzes gemaakt worden. Dat is inderdaad afkicken van een periode, waarbij iedere hijskraan met een feestelijke strik er om werd binnen gehaald. De hijskranen moeten vanaf nu vooral in de Waalsprong gaan draaien. Maar ja; de woningbouw ligt op zijn kont en dat kost geld. Zeker in de Waalsprong. Dus is bedacht om in Ressen een megawinkelcentrum te bouwen. Ineens is Ressen wereldnieuws in Nijmegen en omstreken. Het dilemma voor Bert Jeene is groot. Hij heeft nog een vlekje weg te werken in vlek 14. Woningbouw gaat niet door. Verkoop van de grond voor een megawinkelcentrum levert flink wat miljoenen op, maar het mag niet ten koste gaan van een bruisende binnenstad. Ga er maar aan staan. Haykee Veldman vindt het een goed plan; anders wordt Nijmegen voorbij gestreefd door Zevenaar. Alleen het idee al. Afgelopen woensdag debatteerde de Raad er uitgebreid over. Op donderdag kopte de Gelderlander, dat het megawinkelcentrum nog niet in beton is gegoten. Dat is maar goed ook, want Groen Links vindt een bouwmarkt in Ressen prima, maar dan wel met inpassing in het landschap. Dus niks geen beton, maar houtskeletbouw, een rieten dak, flink wat fruitbomen er om heen en klaar is Kees.
Geen concurrentie voor de binnenstad. Dat wordt het Leitmotiv. Dat heb ik meer gehoord. Wat nu de Woonboulevard Nijmegen heet, was als term absoluut taboe tijdens het maken van de plannen. Er werd gesproken over het Themacentrum Vrije Tijd Brabantse Poort. Dat was minder bedreigend voor de binnenstad en anders ging de Raad niet akkoord met de plannen. Zo gezegd zo gedaan. Toen het Themacentrum Vrije Tijd door toenmalig wethouder Ronald Migo werd geopend ontrolden de winkeliers paarse vlaggen met als opschrift: Woonboulevard Novium. De rapen waren gaar; dat was niet de bedoeling. Er werd door de gemeente serieus gekeken of de paarse vlaggen vanuit Welstandsoverwegingen verboden konden worden. Nee dus. De Woonboulevard was geboren; alle ophef van tevoren ten spijt. Noch een voorbeeld? Er mocht horeca komen in de Brabantse Poort. Absoluut geen disco. Een disco hoorde in de binnenstad en niet aan de rand van Zwanenveld. Daar was de hele Raad het over eens. Dus werd Night Life geopend. Gerealiseerd door een idealistische mafkees, die een paar avonden in de week levende muziek zou verzorgen voor de Koos Koets doelgroep. Oftewel: rustige muziek voor ouwe lullen, die vroeg naar bed zouden gaan. Daar hadden de Raad en de buurt uiteraard geen bezwaar tegen. Helaas; idealistische principes leveren vaak te weinig geld op. De idealistische mafkees ging failliet. Wat vooraf vooral niet mocht, gebeurde toch. Er kwam een grote disco; the Matrixx. Omdat het bestemmingsplan geen verschil kende tussen idealen, principes en realiteit.
De moraal. Laat dit een les zijn voor de discussies die gaan komen over wat wel verkocht mag worden in de Broerstraat, maar niet in Ressen: de Raad wikt; de slimme winkelier beschikt. Dat wordt weer afkicken.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er is een reactie gegeven op “Afkicken”

  1. Vincent Cantrijn zegt:

    Hayke Veldman liet me het volgende weten: ” De VVD en daarmee ik zijn niet voor de plannen van vlek 14.” Waarvan akte.

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].