Bestemming

16 november 2013 door Vincent Cantrijn

Present! Ik ben weer terug na 45 dagen Nepal, waarvan 35 dagen gelopen door de Himalaya. De rugzak heb ik af gedaan; het hoofd is leeg; er zijn wat kilootjes af; de gezondheid is prima. Ik kan er weer tegen aan. Wat rest zijn onverwoestbare herinneringen aan een prachtige tocht. En dat was vooraf de bedoeling. Niks aan mijn hoofd behalve een ijsmuts; geen internet; geen mobiel; geen krant; geen post. Lopen, eten, slapen. Zo simpel kan het leven zijn en meer heeft een mens soms niet nodig. Ik kan het iedereen aanraden. Nijmegen was ver weg. Toch verdween Nijmegen nooit geheel uit mijn gedachten.

Moest in Kathmandu regelmatig aan Jan van der Meer denken. Er is daar een heuse Green Police in het leven geroepen om de vervuiling op straat tegen te gaan. Dat was hartstikke nodig en de resultaten zijn zeker te zien. Maar als Jan nog geen baantje heeft gevonden voor na zijn wethouderschap, adviseer ik hem te solliciteren als adviseur bij de DAR in Kathmandu. Er is daar nog werk zat.

35 dagen lopen door de Himalaya. Dat zijn bijna 9 Vierdaagsen na elkaar. Zonder gladiolen, zonder dweilorkesten, zonder 45.000 anderen. Zonder Vierdaagsefeesten. Sorry Walter Hamers. Voor mijn vertrek dacht ik, dat je wethouder zou worden. Nu ben ik thuis en ben je ineens voorzitter van de Vierdaagsefeesten. Ben ik een fles wijn kwijt. Maar dit terzijde. Ik was praktisch alleen in een landschap met onwerkelijke kleuren, rotsformaties, woestijnachtig, op grote hoogte.

De slaapplaatsen onderweg voldeden op geen enkele manier aan de minimale eisen van de Nijmeegse VVV voor gastgezinnen tijdens de Vierdaagse. Who cares? Ikkenie.

Volgend weekend wordt de Oversteek officieel geopend. De nieuwe icoon van Nijmegen wordt dan definitief een levendig onderdeel van de stad. Een historisch moment. Ik heb in Nepal talloze oversteken gemaakt.

Niemand maakt zich druk of de wiebelcoëfficiënt wel aan de normen voldoet. Die normen zijn er niet. Wiebelen hoort er gewoon bij. Evenals files, omdat er geen gescheiden loopbanen zijn. Wachten is dan het devies. Niemand maalt daar om. Tijd is in Nepal een heel rekbaar begrip. Het steekt niet op een uur of meer. Ik heb ook geen ingezonden brieven in de Himalaya Post gezien, waarin geklaagd werd dat deze bruggen niet toegankelijk zijn voor rolstoelen, rollators of kinderwagens, zoals de nieuwe brug over het Meertje. Voor nuilen bestaat geen Nepalese variant. Een verademing.

Een Nepalees kan zich nauwelijks voorstellen, dat er plaatsen zijn in de wereld zonder bergen. Of er bij mij in de buurt ook bergen zijn, werd mij regelmatig gevraagd. Terwijl de toppen om me heen tot ver boven de 8.000 meter reikten, had ik het over de Duivelsberg. Leek me onheilspellend genoeg qua naam, maar ik scoorde er niet echt mee.

Tot ver in de afgelegen gebieden en tot op grote hoogte waren posters te zien om aandacht te vragen voor de komende verkiezingen. De plakploegen hadden niet de beschikking over door de gemeente geplaatste verkiezingsborden met een standaardmaat. Rotsen, stenen muurtjes en deuren van huizen werden gebruikt als plakplaats. De verkiezingskoorts loopt momenteel hard op. Zeker in Kathmandu. Grote manifestaties op straat in plaats van leuterprogramma’s op tv of debatten in een kroeg. Fors geweld wordt hierbij niet geschuwd; dat is in Nijmegen gelukkig wel anders. Ik doe er nu wel luchtig over, maar zo luchtig is het niet kan ik uit eigen ervaring vertellen.

35 dagen op grote hoogte betekent een enorme aanmaak van rode bloedlichaampjes. Afgelopen week heeft de politie in Nijmegen veel bekeuringen uitgedeeld, omdat fietsers zonder achterlicht reden. Had ik geen last van. Ik straal gewoon rood uit.

Soms waren de bergen van de Himalaya of de weersomstandigheden sterker dan het lichaam en de geest. Dat had een zichtbare invloed. Dan is een jonge god ineens zo jong niet meer en staat zelfs Boeddha machteloos. Op zo’n moment moet er gerealiseerd worden dat een top of plek niet haalbaar is. Omkeren is het devies. Een levensles voor iedereen: de reis is belangrijker dan de bestemming.

Terug in Kathmandu kon ik via internet de Gelderlander weer eens lezen. Zou er iets bijzonders gebeurd zijn? Jazeker. Het allereerste artikel dat op mijn scherm verscheen ging over de commotie over Zwarte Piet. Ik moest gelijk weer aan het zuurstof. Ik waarschuw één keer! Wee de politieke partij die in het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen passages opneemt over het intrekken van de subsidie voor de Sinterklaasintocht in Nijmegen als Zwarte Piet niet getransformeerd wordt in een Groene Piet met roze lippen zonder oorbel en zonder krullen. Die raadsleden mogen dan mee met onderstaande Sint met een voor u wellicht bekend voorkomen. Spanje is dan de definitieve bestemming.

Aan iedere reis komt een einde. Ook deze keer weer. Het vliegtuig bracht me terug naar Nederland. Op Schiphol stapte ik in de trein. Toen ik over de Spoorbrug over de Waal reed, klonk de stem van de conducteur door de intercom: “Dames en heren; we naderen station Nijmegen. Nijmegen is het eindpunt van deze reis. U wordt vriendelijk verzocht uit te stappen.” Na zo’n lange tijd voelde het goed aan. Eindpunt van de reis. Bestemming bereikt.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 14 reacties gegeven op “Bestemming”

 1. Pepijn Boekhorst zegt:

  Welkom terug Vincent! Goed te lezen dat je veel inspiratie hebt meegenomen voor je columnistenwerk. Dat beloofd wat!

 2. Marjolein Cantrijn zegt:

  Dag pap, mooi geschreven. Ik kijk nu al uit naar jouw reisverslag!
  Fijn dat je weer terug bent…
  Je dochter

 3. Ruud de Vries zegt:

  Vincent,
  Welkom terug in deze mooie, maar O zo “nuilerige” stad aan de Waal.

 4. Liane zegt:

  Hoi Vincent
  Net als je dochter kijk ik ook uit naar het volledige reisverslag. Verlang door dit verhaal al naar de Himalaya, zowel aan Nepalese als Tibetaanse kant.
  Groet
  Liane

 5. Walter Hamers zegt:

  Ha Vincent,

  Super goed om je weer terug te hebben. Zien we je weer in het Nieuwscafe? Wanneer drinken we die fles wijn die je verloren hebt? Voor of na de verkiezingen?

  Walter

 6. Jaap Mooi zegt:

  Gelukkig dat je weer heelhuids uit Nepal bent teruggekeerd, De CDA lijst kan je nu ook meenemen we hebben 26 kandidaten, dus die 5 zetels en eventueel meer hebben wij deskundige mensen voor, Vincent , ga er maar weer tegenaan.
  Rob Jaspers heeft inmiddels een giga aantal tochten met de pannekoekenboot afgelegd. Hij kan er nog vele malen een maken. de hartelijke groeten van Jaap Mooi.

 7. Ger Hesseling zegt:

  Hallo Vincent, na een welverdiende vakantie een heel mooi verslag, als ik zo lees dan hebben wij het zo slecht nog niet, Vincent, je kunt je al vast voorbereiden om columns te maken voor de aanstaande verkiezing ( waar weer vele beloftes worden gedaan ).
  Groetjes Ger.

 8. Wim Cousijn zegt:

  Namasté Vincent
  Blijf je verwonderen. Zowel over het hier als over het daar. Genoeg om er ons jouw spiegel mee voor te houden

 9. carel en berdy sweens zegt:

  Hallo Vincent,

  welkom terug in Nijmegen.
  Fijn om te lezen dat je gezond weer terug bent, ook wij kijken uit naar het hele verslag. de foto van je onderkomen is toch zo slecht nog niet….
  we zullen weer wat plannen.

 10. Edwold Rossen zegt:

  Welkom thuis. Jammer dat je geen kaartvrienden hebt ontmoet, tenminste daar lees ik nog niets over. Behalve nuilen kunnen we ook vreselijk gezellig kaarten. Kom daar maar eens om in de bergen van Nepal.
  Tot snel

 11. John Spierings zegt:

  Welkom terug Vincent. Ik ben blij dat we weer kunnen genieten van je wijze columns tijdens het nieuwscafé. Ook deze is weer fantastisch. “De reis is belangrijker dan de bestemming”: Ook deze levensles neem ik weer mee….

 12. Jan Bouten zegt:

  Leuke column Vincent. Mooi die vergelijkingen.
  Hoewel ik, behalve tijdens mijn Limosmaanden + Vierdaagse + bezoekjes, weinig met Nijmegen van doen heb gehad krijg ik als niet-Nijmegenaar via jouw schrijfsels een redelijk goed beeld van de stad. En, op de namen na, is veel inwisselbaar met andere plaatsen. Zelfs het woord nuilen. Je herkent het wel uit een van jouw vroegere woonplaatsen: naole.
  Succes met jouw columns.

 13. Welkom terug Vincent. Je ziet er stoer uit.
  We hebben ons in Nederland in jouw afwezigheid enorm druk gemaakt. Om niets ;-)

 14. Johan Noppe zegt:

  Ha Vincent,

  Welkom terug. We hebben elkaar al even gesproken en ik had al wat van je belevenissen gelezen, maar dit verslagje is indrukwekkend en ik ben stikjaloers op je. Doet me aan mijn Nepal reis vorig jaar denken. Die moest natuurljk veel korter zijn. Maar ik ga zeker terug. Ben benieuwd naar je uitgebreide verslag.

  Groet, johan

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].