Dit is het archief van april 2006

Oranjepop waalkade

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 30 april 2006

223_2346.JPG

Vrijmarkt Goffertweide

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 30 april 2006

223_2336.JPG

Ga toch fietsen!

Een bijdrage van Chantal van der Leest, gepubliceerd op 27 april 2006

De eenling die deze tekst ooit op een stroomhuisje in de ooij kladde, staat niet langer alleen. De gemeente springt dit jaar bij met posters en boomerang kaarten. “Je bereikt meer met de fiets” is het nieuwe devies. ‘Hear, hear’, zeg ik je.

Houd uw hart nog even vast

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 25 april 2006

Botsende ego’s, incompetente chirurgen en slecht management. Dat zijn een paar redenen waarom u bij hartklachten de afgelopen tijd het UMC St Radboud beter kon mijden. Een paar maanden geleden werd al alarm geslagen over een groot aantal sterfgevallen en nu is de maat vol. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Raad van Bestuur van het ziekenhuis opgedragen per direct te stoppen met hartoperaties bij volwassenen. Opgenomen pati?nten worden doorverwezen of naar huis gestuurd. Alleen spoedoperaties die via de Eerste Hulp binnenkomen, mogen worden uitgevoerd. Pas na goedkeuring van de IGZ mogen de overige operaties weer worden hervat.

Ik vraag me af hoe lang deze afdeling nog last houdt van een slecht imago, ook al zijn alle “personele en organisatorische problemen” opgelost. Hoe dan ook, binnen een paar weken moeten de nodige maatregelen zijn getroffen.

Een brug te veel?

Een bijdrage van Ellen Webbink, gepubliceerd op 21 april 2006

Nou, we hebben het voor elkaar hoor. De komende vier jaar. U had uw toekomst misschien nog niet zo rooskleurig gezien maar de gemeente doet dat wel. Met U! Want we gaan met zijn allen bruggen bouwen: werklozen, mensen met schulden, mensen in achterbuurten, ondernemers, Doornroosje en niet te vergeten, U! Misschien draaf ik wat door, maar ik heb net het coalitieakkoord van 45 pagina’s gescand en ik geloof er in. De gouden bergen, waar we dan bruggen naar toe gaan bouwen. Het lijkt niet op te kunnen. Werkloosheid, we bouwen een brug. Zwerfvuil, we bouwen een brug. Doornroosje, de prins bouwt een brug. Iedereen heeft straks een woning, werk en een schone achtertuin. Vervolgens maken we daar dan een vuurtje in en zingen liedjes in de taal die we allemaal als gelijkwaardigen spreken. Spreekwoordelijk dan, want zo is het hoe dat akkoord op mij overkomt. Veel geschreeuw, weinig wol. Misschien moeten wij en zij maar eens gaan breien met elkaar. Heus, dat is veel meer 2006 dan bruggen bouwen.

Alvast voor in uw agenda: Vrijmarkt!

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 20 april 2006

Het is nog rijkelijk vroeg, maar de Gemeente Nijmegen liet het al via een persbericht rond gaan. Op Koninginnedag, dit jaar op zaterdag 29 april, is er weer een grote vrijmarkt in het Goffertpark.
Iedereen kan daar winkeltje spelen, zonder vergunning. De enige regels zijn dat je vanaf zes uur die dag pas een plek mag gaan uitzoeken, je auto maar een half uur het park in mag zijn om te ‘lossen’ en dan het park uit moet en dat je geen serieuze marktkraam mag drijven. Er staan mensen van de organisatie met plattegronden en zij zorgen dat de regels niet overtreden worden en dirigeren het autoverkeer in goede banen. Als het regent mag je wel een grote parasol of een partytent gebruiken, en met wat geluk verkoop je die meteen op het eind van de dag mee, als je de rest van je handel kwijt bent. Jarenlang ben ik een rondje over die markt gelopen en heb ik me verbaasd over de vreemde opeenhoping van spullen die mensen daar slijten. Toen ik een keer een kennis de hele inboedel van zijn schoonouders zag verkopen was ik om.

Willemskwartier op de schop

Een bijdrage van Gien Jansen, gepubliceerd op 19 april 2006

Er zijn grote plannen voor het Willemskwartier!
Ten eerste is er het Dichtersplein. Wat zegt u? Nooit van gehoord? Hetzelfde geldt voor mij, tot gisteravond. Toen viel er een reclamefolder door mijn nee/nee-brievenbus: Het Dichtersplein staat er met sierlijke letters op. Het gaat over de start van de verkoop van zo’n 60 woningen in de wijk Willemskwartier. Ik moet even flink zoeken maar kom er dan achter dat de nieuwbouw gaat plaatshebben rond de Genestetlaan, ten zuidwesten van de Willemsweg.
Het opmerkelijkste van dit nieuwbouwproject is wel de prijzen van de koopwoningen: apartmenten vanaf zo’n € 140.000 en eengezinswoningen van een krappe € 170.000,- verkrijgbaar. Redelijke verkoopprijzen behoren dus wel tot de mogelijkheden, ondanks alle smoesjes van projectontwikkelaars over stijgende kosten en zo meer. Vergelijk deze prijzen nu eens met die van het Dobbelman-project in Bottendaal: de verhoudingen zijn ver te zoeken.

The Veils in Doornroosje

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 16 april 2006

220_2099_1.JPG

Pimp your Plein

Een bijdrage van Chantal van der Leest, gepubliceerd op 13 april 2006

Ik ben best goed in opstaan, daar niet van. Maar toch kreeg ik deze winter elke ochtend weer de zenuwen. W??r stal ik zo snel mijn mooie gazelle, zodat ie vanavond nog heel op me staat te wachten? Als ik n? oversteek, lig ik dan net onder de bus? Zie ik door de schuifdeuren mijn trein n? al staan? In geval van een sprintje, glij ik dan uit?

Op deze vragen zijn een heleboel antwoorden mogelijk, maar op die laatste was het antwoord in 99% van de gevallen JA!

Calamiteitenwebstek

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 11 april 2006

image.aspx.jpgEen echte ramp was het niet, maar de afgelopen dagen hadden we te maken met technische problemen, waardoor bijvoorbeeld zomaar het laatst gepubliceerde artikel van de site verdween. Alles is opgelost (voor de liefhebbers: we zijn overgestapt op een schitterend nieuw content-managementsysteem). Gelukkig zijn wij Nijmegen Centraal en niet de nieuwe calamiteitenwebsite die de gemeente onlangs in het leven heeft geroepen.
Die site is altijd actueel en permanent in de lucht, zo verzekert het bijbehorende persbericht ons.
De zin “Ook als er zich geen calamiteit voordoet, is de website beschikbaar” klinkt nogal komisch, maar we begrijpen natuurlijk wel wat ze bedoelen.