Een bijdrage van Gien Jansen, gepubliceerd op 31 mei 2006
“Gemeente gaat dwangsom 10.000 euro invorderen van Prorail“, zegt de kop van het persbericht. Mijn oog viel op het artikel omdat “mijn” straat in het artikel genoemd wordt. En aangezien het niet bepaald een straat is waar veel over wordt geschreven, grijp ik gelijk mijn kans.
De dwangsom moet betaald worden omdat de NS de nachtelijke geluidsnorm heeft overschreden in de spoorkuil. Mijn straat is ??n van de straten die langs de spoorkuil lopen. Ik woon net een meter of 50 voorbij de kuil en ik moet zeggen: ik heb nog never nooit last gehad van de nachtelijke overschrijding van de geluidsnorm. En gelooft u mij: ik heb heel wat nachten wakker gelegen de afgelopen maand. Een beetje afleiding in de vorm van fijn wat geluidsoverlast was waarschijnlijk een welkome afwisseling geweest.
Niettemin heeft de gemeente dus een extra budgetje van 10.000 euri. Ik heb wel een suggestie wat daarmee gedaan zou kunnen worden. Al jaren droom ik van een fiets- en loopbrug over de spoorkuil. Eentje die aan de Bottendaalse zijde begint op de hoek van de Jan van Galenstraat/Dr. Jan Berendsstraat en in het Willemskwartier aankomt op de hoek Tollensstraat/Thijmstraat. Dat brengt deze twee wijken dichter bij elkaar, want die spoorkuil is nu een barri?re die alleen via de St. Annastraat en de Graafseweg -waar het allebei uitlaatgassen happen is voor fietsers en voetgangers- kan worden genomen. Dus lijkt het mij een prima besteding van die dwangsom.
Categorieën: Geen categorie | 18 reacties »
Een bijdrage van Mark van der Wolf, gepubliceerd op 30 mei 2006
Afgelopen weekend was ik in Wenen en daar heb ik me – zoals wel vaker in grote buitenlandse steden – lopen verbazen over de hoogte van de gebouwen aldaar. In het hele centrum en ook ver daarbuiten tellen de meeste gebouwen zo’n vijf tot acht woonlagen. Daar steken wij hier met een laag of drie, vier gemiddeld maar schamel bij af.
Natuurlijk is Wenen tien keer zo groot als Nijmegen, dus die vergelijking is op zijn zachtst gezegd niet helemaal eerlijk. Maar ik heb het idee dat ook in de grotere Nederlandse steden – en zeker in de (historische centra) – de bebouwing over het algemeen veel lager is dan in het buitenland. Waar komt dat door, vraag je je af?
Lees verder »
Categorieën: Geen categorie | 20 reacties »
Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 28 mei 2006
Categorieën: Geen categorie | 1 reactie »
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 27 mei 2006
Kaasgehakt, een gerecht dat deze week prominent in het nieuws was. En niet omdat het nu kaasgehaktseizoen is. Nee, dat is aan de asperge voorbehouden. Kaasgehakt is niet seizoensgebonden. Het is het hele jaar te krijgen en dat al 30 jaar aan een stuk. De kenners weten dan meteen dat deze column over De Plak gaat.
De Plak. Een fameus restaurant met een al even fameus gerecht. Zeker voor studenten. Want wie heeft er nu in Nijmegen gestudeerd en geen kaasgehakt gegeten bij de Plak? Juist. Ikke. En niet omdat ik geen kaasgehakt lust.
Lees verder »
Categorieën: Geschiedenis | 16 reacties »
Een bijdrage van Chantal van der Leest, gepubliceerd op 25 mei 2006
En toen stond er zomaar ineens politie. In het voormalig HBO-V gebouw op de kruissing Groesbeekseweg/Heijendaalseweg waar ik toevalligerwijs aanwezig was, bleek een enorme voorraad aan valse merkkleding aanwezig te zijn. Containers vol haalden ze er uit; het kostte ze een hele avond. Een vreemde gewaarwording. Blijkbaar hebben dealers enorme ladingen naar binnen gebracht. Ik neem aan dat dit niet per tasje ging, maar wel degelijk met ladingen tegelijk en niemand die ook maar iets heeft gemerkt. Of zegt iets gemerkt te hebben.
Lees verder »
Categorieën: Geen categorie | 4 reacties »
Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 23 mei 2006
Helaas, hij heeft al een ander baantje, maar misschien is hij over te halen. Hij lijkt me de perfecte burgemeesterskandidaat voor Nijmegen: de Vlaamse socialist Steve Stevaert. Was aardig succesvol als minister, maar vooral daarvoor, als eerste burger van Hasselt. Zijn links-populistische oneliners gingen er bij de zuiderburen in als koek en zijn onorthodoxe idee?n zijn legendarisch. Zo kwam hij met het idee barbecuecheques uit te delen, ter bevordering van de sociale cohesie in de wijken en ter vergroting van het Bruto Nationaal Geluk. Ik dacht meteen aan ‘Steve Stunt’ toen ik hoorde dat in ons eigen Nijmegen tijdens de WK iets soortgelijks wordt opgezet.
Lees verder »
Categorieën: Geen categorie | 2 reacties »
Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 22 mei 2006
-Zeg, heb jij je norm gehaald?
-Nou, nee.
-Jij dus ook niet. Hmm, wat gaan we tegen de baas zeggen?
-Ja zeg, dat lijkt me logisch! We kunnen niet heksen. Kijk deze stapel hier is van vorige week, deze van de week daarvoor en zo verder tot twee maanden terug. De stapel daar helemaal aan het eind is ouder dan twee maanden en die laat ik voorlopig liggen, want die is toch al te laat voor de norm.
-He, goed geregeld. Dus zo kun je je norm nog een beetje opvijzelen, door de nu binnenkomende stukken voorrang te geven.
-Tja, we blijven tenslotte ambtenaren.
-Haha, precies. Stel je voor dat we echt aan de norm zouden voldoen, dan zou binnen de kortste keren de helft hier ontslagen worden, wie weet jij wel, of ik, of allebei.
-Precies. Jij nog koffie?
-Ja, lekker.
Lees verder »
Categorieën: Geen categorie | Reacties uitgeschakeld
Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 21 mei 2006
Categorieën: Geen categorie | 2 reacties »
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 20 mei 2006
Nog een paar jaar, dan kan er over de nieuwe stadsbrug over de Waal gereden worden. Wie nu op het Industrieplein staat kan zich nauwelijks voorstellen, dat hier de oprit van de nieuwe brug komt te liggen. Toch is dat zo. De Gemeenteraad heeft dit besloten, dus komt die brug er. Want wat de Raad besluit wordt meestal uitgevoerd. Maar tussen besluit en uitvoering ligt in het algemeen een lang traject. Zoiets heeft heel wat voeten in de aarde. Daar mag u niet te licht over nadenken, want hoe kom je aan een fatsoenlijke brug?
Lees verder »
Categorieën: Gemeente, Verkeer | 28 reacties »
Een bijdrage van Ellen Webbink, gepubliceerd op 19 mei 2006
De Spar in de Koninginnelaan gaat sluiten. Hij stond al een tijd te koop, dus echt nieuws is het niet. Een paar weken geleden viel mij wel op dat de winkel steeds leger begon te raken. De kortingen waren er ook naar en ik verliet zonder jus d’orange (dat was op), maar met twee flessen goede wijn de winkel.
Ik zou natuurlijk een dramatisch stuk kunnen schrijven over het verdwijnen van buurtwinkels doordat winkelketens door hun grootte en hoeveelheid personeel een betere concurrentiepositie hebben dan de kleine zaakjes, maar eigenlijk heeft het me altijd verbaasd dat mensen w?l naar deze winkel gingen. De zuivelproducten lagen er zonder kortingssticker over datum te gaan, het assortiment was niet om over naar huis te schrijven en de winkel sloot al om zes uur. Ik kwam er alleen maar voor mijn incidentele krantje of flesje wijn, maar het leek alsof hele volksstammen daar al hun huishoudgeld naar toe brachten. En de buurtkinderen besteedden daar hun ‘centjes’ aan de grote hoeveelheden snoep. Ja, dat hadden ze dan weer wel.
Lees verder »
Categorieën: Geen categorie | 5 reacties »