Dit is het archief van juni 2006

Lokaal kabaal

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 29 juni 2006

Ik kom uit een klein dorpje en daar kent iedereen elkaar. Diegenen die met een lokale lijst elke vier jaar meedingen naar een felbegeerde plek in de gemeenteraad komen elkaar tegen bij elke bruiloft, begrafenis en voetbalwedstrijd. Een gesprek in je stamkroeg was derhalve nooit casual te noemen zodra het over politiek ging. Politiek die zich vooral bezighield met de plek van de nieuwe sportkantine, de route van de processie tijdens de week waarin er ook een kermis op het marktplein stond en de subsidies voor de schutterij. Felle standpunten die over de bar vlogen werden dan op dinsdagavond nog eens door de raadszaal gesmeten. In dat opzicht had ik altijd grote moeite met het serieus nemen van de mensen die zich bezighielden met gemeentepolitiek. Ik vond het altijd amateuristisch overkomen. Daarnaast heb ik jarenlang de illusie gekoesterd dat in de grotere steden grotere problemen speelden en de politici aldaar dus professioneler moesten zijn, dan de dorpsgekken met hun zelfgemaakte campagneborden in mijn oude dorp.

Je zou bijna denken…

Een bijdrage van Mark van der Wolf, gepubliceerd op 27 juni 2006

/date/2006/06/Photo_0003_klein.jpgIk heb het niet zo met mensen die maar over ??n onderwerp kunnen praten. Zeker niet wanneer er een parano?de geurtje aan hangt. Zo’n De Roy van Zuydewijn bijvoorbeeld. Die kerel houdt maar niet op. Begrijpelijk misschien, maar af en toe behoorlijk irritant.

Daarom probeer ik zelf zo veel mogelijk mijn mond dicht te houden over mijn eigen stokpaardje. Met wisselend succes helaas, want als u Nijmegen Centraal vaker bezocht heeft, dan weet u al wel waar ik het over heb. Het auto- c.q. parkeerbeleid, ja. Dat zit hoog bij mij, misschien inmiddels zelfs hoger dan de feitelijke situatie rechtvaardigt.

Monument bloedkuul

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 25 juni 2006

238_3825.JPG

Karig

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 24 juni 2006

Nijmegen maakt zich op voor de Vierdaagse. Voor en achter de schermen wordt hard gewerkt om tienduizenden lopers een warm welkom te bezorgen in de stad. Gastvrijheid staat in deze periode hoog in het vaandel. Nijmegen heeft een reputatie hoog te houden en zoiets mag wat kosten. Optimale gastvrijheid levert uiteindelijk economisch voordeel op. De investering in deze gastvrijheid zal ongetwijfeld meer dan €7 per loper bedragen. Waarom ik zo’n raar bedrag noem? Omdat dat het budget is dat de gemeente per persoon over heeft voor de naturalisatieceremonie voor nieuwe Nederlanders. De officiële reden is geldgebrek. Guusje noemt het karig. Ik bestempel het als krentenkakkers.

Weg met de Vierdaagse!

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 20 juni 2006

Streekpad.jpgVier dagen asfalt happen, tenen trappen, blaren lopen, niet feesten en barbaars vroeg opstaan. Over een maandje gaat anderhalf Goffertstadion idioten de ‘uitdaging’ weer aan. Ik zelf doe het nooit meer. Dat had ik eerder al eens vastgesteld, maar nu ik het alternatief heb ontdekt, is alle twijfel weg.

Mobiel

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 19 juni 2006

Tja, het is een oudje, een heel oudje zelfs. Van 1978. Functioneert echter nog als een zonnetje, tenminste als het een beetje meezit. Want met zulke oudjes weet je het nooit. Ik heb echter eerst een ander probleempje.

X-life9:The Fiber Factory in de Vasim

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 19 juni 2006

236_3680.JPG

Gezeik

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 17 juni 2006

Nuilen is een typisch Nijmeegs gebruik. Guusje heeft wel eens opgeroepen om er mee te stoppen. Gelukkig wordt deze oproep genegeerd, want Nijmegen zonder nuilen is geen Nijmegen. Wat zeurderig, verongelijkt klagen, over van alles en nog wat. Van mij hoeft het nooit verloren te gaan. Soms gaat nuilen echter te ver. Dan gaat het over in regelrecht gezeik. En daar moet paal en perk aan gesteld worden. Want gezeikt wordt er ook in Nijmegen. Figuurlijk en letterlijk.

Niet welkom

Een bijdrage van Ellen Webbink, gepubliceerd op 16 juni 2006

Het gaat niet om begrijpen. Het gaat niet om gedogen. Het gaat niet om vrijheid van meningsuiting. Sommige dingen mogen en kunnen gewoon niet. Ik snap best dat een pedofiel gevoelens heeft. Ook ik heb gevoelens, maar ik moet me inhouden. Daar zijn de wetten voor. En net zoals er wetten zijn die voorschrijven dat doden niet mag, zijn er wetten dat seks met kinderen niet mag. Want dat schaadt. Ook al doen kinderen de raarste dingen met elkaar en zeggen ze van alles te voelen. Kinderen moeten worden beschermd. En als ik die lelijke mensen van Martijn of PNVD zie, kan ik me niet voorstellen dat wie dan ook daar ooit seks mee wil.

Een student orthopedagogiek die seks vanaf 12 jaar propageerde, is vandaag geschorst door het College van Bestuur van de Radboud Universiteit. Een andere studie volgen mag hij ook niet meer. Is dat terecht? Het zal nooit een vriend van me worden en dat het nooit een leerling van me wordt, vind ik persoonlijk niet zo erg.

Ik en 199.999 anderen

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 15 juni 2006

Wij lopen vier avonden door een deel van Nijmegen via routes waar voornamelijk het Goffertpark een rol in speelt. De avondvierdaagse is in volle gang in verschillende dorpen en steden in de regio. Het Goffertpark is voor de Nijmeegse variant het start en eindpunt. De geschiedenis van dit park is typisch een verhaal uit het begin van de vorige eeuw.