Dit is het archief van juli 2006

Staal

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 30 juli 2006

238_3808.JPG

Schaatsen

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 27 juli 2006

Sommige mensen zijn rare wezens. Is het koud, dan kunnen ze soms intens verlangen naar de warmte. En andersom. Wat dat betreft ben ik ook zo’n rare. Af en toe zit ik ’s avonds in de tuin te mijmeren over het komende schaatsseizoen. Alsof de temperatuur al weer lang gedaald is. Niets is minder waar. Het is en blijft onveranderd heet. Voorlopig nog niet schaatsen.

Mari?nburgplein

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 26 juli 2006

215_1597.JPG

Respect

Een bijdrage van Mark van der Wolf, gepubliceerd op 25 juli 2006

Het is hun werk, dat weet ik. Ze worden ervoor betaald. Er zijn vast wel andere bedrijven die het ook kunnen. Het is misschien niet eens de moeilijkste of vervelendste klus die ze op hoeven te knappen tijdens het jaar. Uitdagend misschien, maar niet meer dan dat.

Dit is ook bepaald geen origineel stukje. Het is immers al veel vaker gezegd. Ik had vermoedelijk beter over iets anders kunnen schrijven. Over de aanhoudende soap rond de afgelasting, bijvoorbeeld. Of over de schijnheilige aankondiging van de gemeente dat de ze lasten voor ondernemers verlaagt, terwijl ze feitelijk alleen op een omslachtige manier geld rondpompt.

Maar dit keer even geen genuil. Ik wilde gewoon even kwijt dat ik ontzettend veel respect heb voor de mensen van de Dar die er tijdens de Vierdaagsefeesten elke dag weer in slagen om die gigantische teringbende helemaal op te ruimen.

De Via Gladiola

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 23 juli 2006

243_4370.JPG

Hobbyist

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 22 juli 2006

Het valt soms niet mee als columnist. Al bijna de hele week praat het hele land over de bizarre gebeurtenissen rondom de Vierdaagse. Een ander actueel onderwerp is er gewoonweg niet in Nijmegen. Honderden mensen hebben gereageerd via allerlei discussiefora op internet. En dagelijks ingezonden brieven in de Gelderlander. De reacties waren zeer divers: genuanceerd, ontroerend, doordacht, kort-door-de-bocht, stijlvol, ongenuanceerd. En alles daar tussen in. Wat kan ik daar dan nog aan toevoegen? Toch moet ook ik mijn mening ventileren over dit onderwerp. U zou niets anders verwachten.

www.weather.com?

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 20 juli 2006

Onze klomp is hier ter redactie zojuist gebroken. Tijdens een interview op maandagmiddag met TV Gelderland vraagt de ondervrager voorzichtig aan marsleider Jansen of er niet is overwogen om de route van dinsdag in te korten in verband met het warme weer. Jansen is resoluut: “Mijn mensen hebben elk uur contact met de meteo om het weer in de gaten te houden. Het wordt morgen een prachtige dag, niet te warm, lekker windje erbij.”
“Niets aan de hand, dus?” vraagt de interviewer nog eens voorzichtig. “Niets aan de hand”, zegt Jansen ferm.
Vandaag komt de aap uit de mouw.

Contrast

Een bijdrage van Elise Kalkhoven, gepubliceerd op 19 juli 2006

Vanochtend om zes uur ging ik een kijkje nemen op de Wedren. Ik moest daar in de buurt zijn voor een van mijn vele oh zo interessante bijbaantjes, dus eigenlijk was ik een soort pottenkijker. Ik was geen wandelaar, maar ook geen feestvierder. Nee, ik was gewoon iemand die naar haar werk ging en observeerde hoe Nijmegen zijn wonden likte op de dag die eigenlijk de dag van Wijchen had moeten worden.

Het was rustig op de Wedren, rustiger dan dat ik gisteren rond dit tijdstip ooit verwacht zou hebben. Links en rechts liepen wat wandelaars gedesillusioneerd rond, misschien wel mensen die de avond ervoor om acht uur naar bed waren gegaan om op deze tweede dag weer fris en fruitig weer aan de start te verschijnen, onbewust van het feit dat de Vierdaagse tot een ongelukkig eind was gekomen. Een groepje Duitse wandelaars had het heft zelf in handen genomen en marcheerde over de Oranjesingel in de richting van de Waalbrug. Met hun ziel onder hun arm. Waarheen zij wandelden wisten zij hoogstwaarschijnlijk zelf ook niet.

Tegelijkertijd kwam er vanuit de stad kwam een heel ander soort Vierdaagseganger aangestruind. Zingend en zwalkend stak het groepje de Oranjesingel over, bierflesjes in de hand. Een jongen met een meisje achterop kwam mij tegemoet en reed van de weeromstuit bijna tegen een boom aan. Het meisje giechelde, de jongen zei iets wat ik niet kon verstaan en ze fietsten verder in de richting van het Keizer Karelplein waar men al begonnen was met het opruimen van de tribunes.

Ik geloof niet dat het contrast tussen de Vierdaagse zelf en de hem omringende feesten ooit zo groot is geweest als vanochtend om zes uur op de Wedren.

I was there

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 19 juli 2006

241_4194.JPG

Vierdaagse afgelast

Een bijdrage van De Redactie, gepubliceerd op 18 juli 2006

Zojuist is bekend geworden dat de Vierdaagse is afgelast. Aanleiding is de dood van twee mensen door de hitte. De organisatie, de gemeente en de hulpdiensten vinden het niet verantwoord om de deelnemers morgen op pad te sturen.

Dat moet een ongelofelijk moeilijke beslissing zijn geweest. Meer nieuws volgt vanavond vanaf 22:00 uur.

Update: De vierdaagsefeesten gaan wel gewoon door. Wat vindt u? Moeten de feesten worden afgelast? Reageer hieronder!

Update: Op de website van de gemeente is een lijst met Veelgestelde Vragen geplaatst.