Dit is het archief van augustus 2006

Je zult vanzelf zien dat het mis gaat

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 29 augustus 2006

Wanneer je iets stoms doet, moet je een aantal vervelende fasen doorlopen. Eerst heb je de actie zelf, waarbij je je meestal zelf al afvraagt of je wel zo slim bezig bent. Daarna het moment waarop je ontdekt dat je inderdaad niet bijster snugger was. Vervolgens moet je het aan de betrokkenen gaan vertellen. De voorbereiding daarop is al een ramp, maar nog erger is de reactie. “Nee, echt? Hoe kon je dat nou doen?” Goh, dat had je je nog niet afgevraagd in de drie voorafgaande stadia van ongemak.

Storm in een glas eh.. wijn?

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 28 augustus 2006

“Burgemeester Nijmegen betrapt bij alcoholcontrole”(De Gelderlander)
“Burgemeester Nijmegen betrapt met drank op” (De Telegraaf)
“Burgemeester Nijmegen met slok op achter stuur” (Tubantia)

De Telegraaf zit er het verste naast: drinken – alcohol of wat dan ook – is niet verboden, alleen het rijden erna. Niet de krant van wakker Nederland maar Twents-lokaal Tubantia heeft deze keer de smeu?gste kop. Maar ook die zit er min of meer naast, want achter het stuur zitten is niet verboden met alcohol op.
Het bericht is verder in nagenoeg alle gevallen woordelijk gelijk. Dat wijst zo ongeveer met een lichtkogel richting ANP. Maar waar nu.nl, Metro en Spits niets meer dan verzamelingen ANP-berichten zijn, verwacht je van een heus dagblad dat zo’n bericht als basis dient voor een diepgravender artikel. Zeker in het geval van De Gelderlander.

Gebroeders van Limburg Weekend

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 27 augustus 2006

247_4765.JPG

Eerste Naturalisatiedag

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 27 augustus 2006

246_4674.JPG

Vaag

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 26 augustus 2006

Mijn oog viel deze week op een opmerkelijk artikel in de krant. Inwoners uit de stad Groningen waren verontwaardigd, omdat Assen op Google Earth wel scherp te zien is en Groningen niet. Hoe was dat nou mogelijk, vroeg men zich in het hoge noorden oprecht af. Wat is Assen nu in vergelijking met Groningen? Verongelijktheid alom. Heerlijk, zo’n burenstrijd. Alsof de Hoekse en Kabeljauwse twisten nog steeds niet afgelopen zijn. Toch bekroop mij ineens een angstig voorgevoel. Het zal toch niet waar zijn dat Nijmegen niet en Arnhem wel…?

Naturalisatiedag

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 24 augustus 2006

Mevrouw Verdonk heeft het niet zelf bedacht. Elke twee weken verschijnen zo’n tachtig nieuwe Canadezen voor zogeheten “inaugurational judges”. Dat zijn geen echte rechters, maar meestal lokale beroemdheden. Acteurs, sportmensen of schrijvers, die voor de gelegenheid een toga dragen. Het zijn openbare ceremonies waarbij de hele stad komt kijken, hele scholen zelfs…Hoe zo’n viering verloopt? De nieuwkomers worden meestal intens bedankt voor hun inspanning om Canadees te worden. Met het paspoort krijgen ze ook de grondwet uitgereikt. De Canadese vlag hangt uit en het volkslied wordt gezongen. De nieuwkomers zweren trouw aan (de Britse) koningin en grondwet, en ze beloven hun plichten als Canadees burger te vervullen.

Nijmegen in de Middeleeuwen

Een bijdrage van Gien Jansen, gepubliceerd op 23 augustus 2006

Sinds de ontdekking van het belang van de miniaturen van de Gebroeders Van Limburg heeft Nijmegen er weer een paar beroemde Nijmegenaren bij. En dat zullen we weten ook!
Aanstaand weekend verandert de Nijmeegse binnenstad nl. tot een Middeleeuwse bende. Er zal een “groots Middeleeuws festival” plaatsvinden en dan wel toegespitst op de periode van de Van Limburgs: midden 14e tot midden 15e eeuw. Dat zijn overigens al bijna geen Middeleeuwen meer: de Renaissance deed toen al aardig zijn best om de verstoft oude idee?n uit de Middeleeuwen omver te werpen, maar dat mag de pret niet drukken.

Er zullen gevechten plaatsvinden door ‘re-enactment’-groepen, in de Middeleeuwse torens zijn er allerlei activiteiten, er zal een tentenkamp verschijnen rond de St. Stevenskerk… Reken maar dat dat een dolle boel gaat worden.

Meer weten? Neem dan eens een kijkje op de website van het Gebroeders Van Limburg Weekend (ja, zo heet het echt!)…

Nijmegen wordt steeds schoner. Nou en?

Een bijdrage van Mark van der Wolf, gepubliceerd op 22 augustus 2006

Op de weg terug naar huis zag ik het, dat reclamebord . Het trok meteen mijn aandacht, en niet in positieve zin. Op de achtergrond een veel te groen weiland, met een veel te blauwe lucht. Op de voorgrond een veel te blije, rennende hond en vier veel te blije, rennende kinderen. Sound of Music meets Omo Power, zeg maar. Het eerste dat door mijn hoofd schoot was een welgemeend ‘eew.’

Er stond ook tekst op. ‘Nijmegen wordt steeds schoner’, of iets van die aard, was de titel. Onderaan het affiche werd uitgelegd waarom. Meer toezicht, meer regels, en nog wat maatregelen die dit op zich lovenswaardige streven moesten realiseren. Al lopende liet ik dit even bezinken, totdat er een tweede reactie opborrelde: ‘Nou en?’

Bus gemist..

Een bijdrage van Chantal van der Leest, gepubliceerd op 21 augustus 2006

Goede dingen komen altijd te laat. Zo ben ik een jaar afgestudeerd, maar ik kan de nieuwbakken studenten – onze stad zit er weer vol mee – al verhalen over ‘vroeger’ vertellen. Toen er nog maar twee inschrijfcomputers waren met streepjescodelezers, vijftien computers voor vierhonderd studenten, er alleen gewone koffie te krijgen was en de collegezalen zo overvol waren dat je op de trap moest zitten. En toen de uni vooral een groot muf betonnen dorp was. Zelfs toen was het niet charmant. Terwijl ik langzaamaan mijn hielen lichtte, werd er achter me volop vernieuwd. Nieuw logo, nieuw sportcentra, nieuwe beta, nieuw interieur.. Het kan niet op.

En sinds vandaag dus een nieuw fietspad plus busbaan! En dat is geweldig hoor. Goed voor de Nijmeegse aanwas, economie, alles… Maar waarom is daar nooit eerder aan gedacht??

Herdenking slachtoffers Nederlands-Indi

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 20 augustus 2006

245_4533.JPG