Dit is het archief van september 2006

Bemoeien

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 30 september 2006

Graodus van Nimwegen, de bekendste Nijmeegse buutreedner aller tijden, heeft ooit gezegd: Wie liegen er als geen ander? Antwoord: de buurvrouw en de Gelderlander. Over de buurvrouw ga ik niks zeggen. Per slot van rekening is mijn vrouw ook een buurvrouw en ik wil thuis geen gedonder. Blijft over de Gelderlander. Daar kan ik wel een boekje over open doen. Hoewel? Deze week viel er een gunstige uitzondering te bespeuren. Een gigantische kop boven een artikel: Arnhem is Arnhem; Nijmegen is Nijmegen. Dat is geen leugen. Wat heet: een waarheid als een koe.

Ieder zijn eigen glas

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 26 september 2006

glas.JPGInternet is leuk, snel internet is nog leuker en kabel en ADSL zijn nog maar het begin. De toekomst ligt volgens kenners bij glasvezel, dat snelheden mogelijk maakt die wel honderd keer hoger liggen dan die van een gemiddelde ADSL-verbinding. Over de vraag wie die glasvezelnetwerken nu moet gaan aanleggen, wordt hier en daar al flink gediscussieerd. Omdat grote organisaties het tot nu toe laten liggen, ontstaan er steeds meer initiatieven van kleine bedrijven en nu in Nijmegen zelfs van particulieren.

Herdenking Market Garden

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 24 september 2006

253_5342.JPG

Ouwe bekende

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 23 september 2006

Ik zag deze week ineens een ouwe bekende in de krant. Dat was lang geleden. Zeker 10 jaar. Het leek alsof hij van de aardbodem was verdwenen. Ik had er al die jaren ook niet meer aan gedacht. Niet dat ik me echt zorgen maakte. Ik vermoedde dat hij zijn draai wel had gevonden. Zo iemand loopt niet in zeven sloten tegelijk. Ik heb het niet over een voormalige klasgenoot, collega of verre neef. Nee. Ik heb het over de steenmarter.

Verliefd, verloofd …

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 21 september 2006

Ik kan opeens wakker schrikken. En me realiseren dat het eigenlijk wel gelukkig is dat degene waarvoor ik viel toevallig hetzelfde paspoort had. Ik kan zomaar een leven leiden met die persoon. Heb eens het lef, of de pech, om verliefd te worden op een buitenlander.

Generatiekloof

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 20 september 2006

gfx_kranten_GLD_1890535_199393.jpgUit onderzoek blijkt dat een beroep doen op pubers om rekening te houden met anderen geen zin heeft. Tieners hebben nu eenmaal een gebrek aan inlevingsvermogen vanwege onvolgroeide hersenen. Vandaag vraag ik me echter af of het mogelijk is dat bij sommigen volwassenen dat inlevingsvermogen eigenlijk wel helemaal tot ontwikkeling komt.

Vooruitgang?

Een bijdrage van Mark van der Wolf, gepubliceerd op 19 september 2006

Wethouder Jan van der Meer gaat morgen uitleggen hoe de gemeente ervoor gaat zorgen dat alle voertuigen in haar wagenpark binnen tien jaar op aardgas rijden, zo lees ik in een persbericht. Interessant? Niet echt. Ik ben er van overtuigd dat Jan, overtuigd groen, links, en fietser als hij is, prima in staat is om in no-time al die akelige auto’s op benzine en diesel uit de gemeentelijke garage te wieden.

Wat ik interessanter vind, is de vraag waarom de gemeente tot dit besluit gekomen is. Hoezo alleen aardgas? OK, misschien is het op dit moment gemiddeld schoner dan de meeste alternatieven. Maar de technologische ontwikkelingen op dit gebied gaan zo snel, dat we over vijf jaar misschien een heel andere situatie hebben. Denk bijvoorbeeld aan hybride auto’s zoals de Toyota Prius, maar ook aan allerlei initiatieven om schonere benzinemotors te ontwikkelen.

Bruggenloop

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 17 september 2006

118_1883.JPG

Zwabberen en slingeren

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 16 september 2006

Zwabberen en slingeren. Twee termen die deze week in Nijmegen opgeld deden. Een vreemde combinatie, die doet vermoeden dat ik het ga hebben over alcoholcontroles of blaastesten. Mis. Er zijn van die dagen dat het leed van de wereld in het algemeen en dat van Nijmegen in het bijzonder even aan mij voorbij gaan. Dagen waarop sprankelende nieuwtjes voor het voetlicht treden. Nieuwtjes die passen in de zonnige nazomerse dagen, om aan te tonen dat het niet altijd kommer en kwel is. Niks te nuilen. Glimlachend de krant lezen en er goede zin van krijgen.

Uit een vorig leven…

Een bijdrage van Elise Kalkhoven, gepubliceerd op 13 september 2006

In een vorig leven schreef ik hier eens over de fietsenstalling aan de Bisschop Hamersstraat. Waarom ik dit beschouw als een vorig leven lijkt mij duidelijk. Vroeger gooide ik namelijk ’s avonds altijd mijn fiets in die fietsenstalling, maar toen het geld ging kosten heb ik die hele fietsenstalling niet meer van dichtbij gezien. Ik bedoel maar, ik heb weinig principes, maar wat gratis is moet gratis blijven, nietwaar?

Maar toen ontdekte ik opeens dat de gemeente zich bedacht heeft en de fietsenstalling ook in de avonduren weer gratis heeft gemaakt. Ik knipperde even met mijn ogen toen ik de informatie tot mij nam. Pardon? Mijn hele vorige leven flitste aan mij voorbij en ik krabde eens op mijn hoofd zoals die dunne van Laurel & Hardy dat ook zo goed kan. Ik zag wel al snel dat er het een en ander veranderd was ten opzichte van mijn vorige leven. De fietsenstalling is nu tot 12 uur open in plaats van tot 4 (okee, daar kan ik inkomen) en het ’s nachts daar laten staan van een fiets kost nog steeds 2,50 (nou, dat vind ik ook nog wel begrijpelijk). Over een half jaar gaat de gemeente kijken of het weer gratis maken van de fietsenstalling rendabel is geweest en ik denk stiekem dat er dan wel weer het een en ander zal gaan veranderen.

Volgt u het nog? Ik allang niet meer. Gelukkig woon ik tegenwoordig op loopafstand van de binnenstad, dus dan hoef ik het ook niet allemaal te volgen. Maar ik beloof u, als er weer iets verandert in de Bisschop Hamersstraat dan zal ik u daar persoonlijk van op de hoogte stellen…