Dit is het archief van oktober 2006

De Hezelpoort

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 29 oktober 2006

_MG_6003.JPG

Lekker ding

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 28 oktober 2006

Bruggenbouwer. Gelukkig niet rechts. Netwerker. Gelukkig niet links. Haagse kanjer. Sympathiek. Nimweegs jong. Politiek doorwrocht. Juiste man op de juiste plaats. Het had slechter gekund. Allemaal typeringen over Thom de Graaf, als reactie op zijn voordacht als nieuwe burgemeester van Nijmegen. Gisteren hoorde ik nog een typering over hem: een lekker ding. Politiek niet correct. Ik weet het. Maar de dame in kwestie, die dit zei, was zeer overtuigend in haar mening.

Even een bestellinkje doen

Een bijdrage van Gien Jansen, gepubliceerd op 27 oktober 2006

Al ruim 20 jaar luister ik graag naar de muziek van Angelo Branduardi. Ik heb dan ook een niet onaanzienlijke verzameling elpees met zijn muziek. Maar de trots uit die collectie is toch wel de driedubbel-elpeebox “Concerto”: de registratie van een concert opgenomen in het oude Romeinse amfitheater “Arena di Verona”.
Ik was werkelijk dol op die elpees, maar met het vertrek van mijn platenspeler richting schroothoop, verdwenen de elpees naar zolder en ik heb ze in geen jaren meer gedraaid.
Toch bleef het trekken: waarom kwam “Concerto” toch niet op cd uit? Jaren en jaren duurde het, maar onlangs ontdekte ik dat de driedubbel-elpee tegenwoordig ook verkrijgbaar is op dubbel-cd.

Thom?

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 25 oktober 2006

thom_beteuterd.jpgU krijgt een primeur. In plaats van dat Nijmegen Centraal een mening geeft over de burgemeesterskandidaat, mag u dat als eerste doen. Spam in het reactietool hieronder wat u vindt van Thom de Graaff als burgemeester van Nijmegen. Is het goed dat zijn vader het ook was (1968-1977) en dat Thom hier zijn puber- en studentenjaren heeft doorgebracht? Is het goed dat we van PvdA-stad nu een D66-stad worden? (Duco Bodewes heeft al een juichend persbericht rondgestuurd, die is uiteraard heel blij).
Geef uw mening en denk erom: als u het niet doet, doen wij het.

Steiger terug

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 25 oktober 2006

lindenbergtheater.gifVolgende week bestaat Nijmegen Centraal 2,5 jaar. Lang genoeg om bepaalde ontwikkelingen in de stad mooi te kunnen volgen. Neust u in een verloren uurtje vooral eens in de archieven. Even doorscrollen en in de rechterkolom kijken.

Een van mijn eerste bijdragen op deze site ging over de dreigende ondergang van het Steigertheater. Destijds zag het er beroerd uit voor het knusse zitkamertheater. Nu staan de zaken er heel anders voor: vanaf morgen kun je voor Steigervoorstellingen terecht in de Lindenberg. De oplossing die het meest voor de hand lag, maar die destijds onmogelijk leek. Het gebouw midden in de stad dat jarenlang gedeeltelijk leeg stond, heeft eindelijk een oppepper gekregen en de intimiteit schijnt behouden te zijn, zij het in een wat ‘verhipte’ setting. Dat is allemaal nog redelijk snel gegaan als je terugdenkt aan de uitzichtloze situatie van 2004. We hebben in 2,5 jaar veel geklaagd over het cultuurbeleid, maar het is er uiteindelijk niet slechter op geworden. Roosje gaat eindelijk verkassen (pas over een paar jaar, maar toch) en ook Lux bestaat nog. Misschien dat nuilen soms toch helpt …

Meld een held, vind een kind

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 24 oktober 2006

kinderlintje.jpgWelk beeld hebt u voor ogen als u over pakweg vijf jaar terugdenkt aan burgemeester Ter Horst? Ik kan het niet helpen, maar waarschijnlijk zie ik dan iemand voor me die voortdurend onderscheidingen aan het uitdelen is. Zelf word ik overigens al zeventien jaar lang gepasseerd, maar eerlijk is eerlijk, ondanks braaf burgerschap heb ik niet zo veel gedaan waarmee ik me nu echt onderscheid (afgezien van deelname aan een website van en voor betrokken Nijmegenaren natuurlijk).

Ommetje

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 23 oktober 2006

map.jpgVragen aan de bewoners van Lent en Oosterhout (Gemeente Nijmegen): heeft u ook altijd het idee dat uw visite steevast een half uur later aankomt dan afgesproken? Klaagt uw oom over het drukke verkeer op het Keizer Karelplein, terwijl hij uit Utrecht komt? Beschrijven uw ouders na aankomst ook uitgebreid het prachtige uitzicht over de Betuwe vanaf de Waalbrug? Dan zijn zij het slachtoffer van de nalatigheid van Rijkswaterstaat. Jazeker.

Nieuwbouw ROC

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 22 oktober 2006

254_5482.JPG

Zorgzaam

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 21 oktober 2006

Een zorgzame samenleving is als ideaal nastrevenswaardig. Niemand kan er iets op tegen hebben als we met elkaar rekening houden en voor mekaar zorgen. De maatschappij zou er een stuk killer uitzien als het niet zo zou zijn. Af en toe slaan we echter door. Compleet door. En daar krijg ik traag zaad van. De aanleiding voor deze ontboezeming is een speelplek in de Palembangstraat.

We staan d’r in!

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 18 oktober 2006

canon.jpgEn maar liefst drie keer!
Een geluk dat we op een fikse heuvel aan een grote rivier wonen en de Romeinen tot zover wisten te komen. Stel je voor dat ze niet verder waren geweest dan Maastricht. Of juist verder waren gekomen tot aan Arnhem! Dan hadden we mooi de eerste vermelding gemist.
En vermoedelijk ook de tweede. Ik leerde vroeger nog wel geschiedenis op school, en daarin werd mij verteld dat Karel de Grote een groot bewonderaar was van de Romeinen. En dat hij er bewust voor koos een van zijn paleizen in Nijmegen, aan de noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk, te vestigen.
De derde vermelding is het feit dat Nijmegen in de 18e eeuw een zekere populariteit genoot onder de Oranje-Nassau familie. Willem V had hier een optrekje en toen de grond hem in Den Haag tijdens de patriottische opstand te heet onder de voeten werd, leek het hem beter om een tijdje dichter bij de oostgrens te gaan wonen.

Opmerkelijk trouwens, dat het Wikipedia-artikel “Geschiedenis van Nederland” wel opvallend veel gelijkenis vertoont met de onderwerpen die in de canon behandeld worden. Ook daarin wordt trouwens de Vrede van Nijmegen niet genoemd. Wel het merkwaardige feit dat zelfs de Vikingen ooit in Nijmegen waren. In 882 bezetten zij de Valkhof om daar te overwinteren. Niet met tenten natuurlijk. Daar stond toen nog een echt kasteel, met donjon en al.