Dit is het archief van november 2006

Opgelost

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 30 november 2006

Soms lees je een berichtje waarvan je wenkbrauwen omhoog gaan. Vervolgens hoor je er echter nooit meer iets van. Vaak betreft het een gerucht, dat een eigen leven gaat leiden en daarna vervliegt. Omdat ik zelf meestal niet houdt van een open einde, leek het me niet meer dan billijk u ook deelgenoot te maken van het vervolg van een dergelijk verhaal. Ook al moet ik toegeven dat het geen groot verhaal is.

Waalhalla

Een bijdrage van Mark van der Wolf, gepubliceerd op 29 november 2006

Met al dat werk aan de weg en de bouw van een parkeergarage rondom mijn huis was ik het bijna vergeten. Gelukkig is de gemeente nooit te beroerd om ons eraan te herinneren waarom Nijmegen ook alweer Havanna aan de Waal genoemd wordt.

Wat is het geval: we krijgen een offici?le Stichting Nijmegen Stadspromotie, ofwel ons eigen lokale Propagandabureau. Geheel in de communistische traditie hebben de oude wijze mannen in de raad geconstateerd dat het veel handiger is om het volk te bewerken via de media, dan om daadwerkelijk verbeteringen te realiseren.

Veolia

Een bijdrage van Ralph Niels, gepubliceerd op 29 november 2006

/date/2006/11/stationnijmegen.jpgToen ik een jaar geleden naar het Brabantse dorpje Cuijk verhuisde, deed ik dat met de gedachte dat Nijmegen per openbaar vervoer nog steeds dichtbij was: in negen minuten kon ik, met mijn vouwfiets onder mijn arm, op station Heyendaal, en daarmee vlakbij mijn werk, komen. Naar het centraal station was het slechts vier minuten verder. Een jaar lang reed ik heen en weer met de trein. Hoewel het soms best druk was en ik vrijwel elke dag met kleine vertragingen te maken kreeg, viel het me best mee. Al die verhalen over falend openbaar vervoer waren aan mij niet besteed.

En toen hoorde ik over de nieuwe dienstregeling. Er zouden voortaan in de spits in plaats van twee treinen, vier treinen gaan rijden op het traject. Goed nieuws, dacht ik nog, maar ik juichte te vroeg. Dat de reis voortaan een minuut langer zou duren vond ik niet zo’n probleem. Dat het vervoer niet langer door de NS, maar door multinational Veolia verzorgd zou worden, baarde me meer zorgen. En terecht, zo bleek. Veolia heeft namelijk niet genoeg treinen om de beloofde dienstregeling waar te kunnen maken. Bij de onderhandelingen over wie het vervoer op het traject Nijmegen-Venlo over zou nemen had de NS namelijk gezegd zijn treinen alleen voor een periode van tien jaar te willen verhuren aan de nieuwe vervoerder. Veolia blijkt er nu vanuit gegaan te zijn dat er over die voorwaarde wel onderhandeld kon worden. De NS blijkt de treinen nu echter zelf nodig te hebben, en kan alleen wat afdankertjes uit het noorden des lands regelen. Afdankertjes dus, en nog te weinig ook. Afdankertjes die bovendien maar 100 kilometer per uur kunnen rijden, en niet de 140 waar vanuit werd gegaan.

De situatie voor de forens uit het zuiden is nu dus als volgt: aan de beloofde dienstregeling kan niet voldaan worden (door de lagere snelheid en grotendeels enkele sporen gaat de reis langer duren), en bovendien wordt in de spits waarschijnlijk de helft van de ritten overgenomen door bussen. Bussen, waar veel minder mensen in passen dan in een trein, en zoals ik al zei was voorheen de drukte het enige dat enigszins problematisch was. Veolia wil de reiziger tegemoet komen met bijvoorbeeld korting, maar ik denk dat ernstig vertraagde, en zeer opeengepakte mensen daarmee niet tevredengesteld worden…

Draaikonterij of voortschrijdend inzicht?

Een bijdrage van Mark van der Wolf, gepubliceerd op 28 november 2006

Er is iets dat me al een tijdje dwarszit aan de politieke mores van het moment. Iets dat vooral belichaamd wordt in de persoon van Wouter Bos maar tot uiting komt in alle lagen van de politiek, lokaal, regionaal en nationaal. Ik heb het dan natuurlijk over draaikonterij.

Het is wel begrijpelijk, daar niet van. De kiezer heeft genoeg van politici die voorafgaand aan de verkiezingen A beweren en vervolgens, als ze eenmaal gekozen zijn, doodleuk B doen. Dat gaat natuurlijk al jaren zo, maar sinds Fortuyn hebben mensen het gevoel dat het ook anders kan.

Winnaars

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 25 november 2006

Deze week gaat het over winnaars. En dan heb ik het niet over de verkiezingen, want die leverden wel winnaars op, maar of dat echte winnaars zijn, dat zal de toekomst uitwijzen. Ik zie Geert Wilders namelijk niet in het kabinet komen. Gelukkig niet. En als deze stelling waar is, dan kunnen verliezers voor hetzelfde geld uiteindelijk ook winnaars worden. Dus blijft er hoop voor Guusje en Paul Depla om binnenkort als minister of staatssecretaris aan de slag te gaan. Maar, geen politiek deze keer. De Nijmeegse winnaars van deze week zitten in de gezondheidszorg en de horeca. En ze zijn zonder politieke bemoeienis winnaar geworden. Er gebeuren ook zonder politieke inmenging goeie dingen in Nijmegen. Gelukkig wel. Ik moet er niet aan denken als het anders zou zijn.

De Grote Winnaar

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 23 november 2006

_MG_6468.JPG

De stemming zit er goed in!

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 21 november 2006

kieslijst_1.jpg – Ik heb het!
- Wat heb je dan?
- Ik heb de oplossing gevonden voor het zweven van mijn stem.
- Goh, wat ga je stemmen dan?
- Het is duidelijk, ik kom er toch niet uit, dus ik denk dat ik ga stemmen op een Nijmeegse kandidaat!
- Wow, goed idee, even de kieslijst erbij pakken.

Pistachenootjes

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 21 november 2006

Bescheidenheid maakt wantrouwig. Wanneer ik op de radio hoor dat het treinverkeer tussen Baflo en Winsum een kwartier vertraagd is, ga ik ervan uit dat het wel weer hommeles zal zijn in Utrecht en dat je de komende drie uur per spoor helemaal nergens kunt komen. Ze benoemen het kleine om het grote te verhullen, denk ik meteen. En soms is het nog waar ook.

Jeruzalem

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 20 november 2006

hees_1.jpgIk ben het spoor even bijster. Er ontstaan de laatste jaren spontaan nieuwe wijknamen, zo lijkt het. En dan bedoel ik niet die aan de bovenkant van de rivier.
Vorig jaar beschuldigde ik verhuurbemiddelaar Direct Wonen ervan de wijk Willemskwartier te verbloemen door mij een woning aan te bieden in de wijk ‘Nijevelt’. Het appartement lag nota bene boven de winkels, centraal aan de Willemsweg. Inmiddels zie ik de benaming steeds vaker, maar ik heb geen idee waar Nijevelt begint of ophoudt. En waar is dan het Willemskwartier gebleven?
En gisteren las ik in de Gelderlander dat er katten zijn vergiftigd in ‘de wijk Jeruzalem in Heseveld’. Nooit van gehoord. Rob Essers: help!

Femke on tour

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 19 november 2006

_MG_6412.JPG