Dit is het archief van december 2006

Vasim Theatercafe

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 31 december 2006

_MG_6839.JPG

Einstein

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 29 december 2006

180px_Albert_Einstein_1947.jpgMijn laatste column van 2006 verstuur ik vanuit Saigon: de hoofdstad van Vietnam. Alles is relatief, zei Einstein. Hij had gelijk, groot gelijk. Hoe relatief alles is merk je pas goed als je verre reizen maakt. Alles komt in een heel ander perspectief te staan. Tijd, plaats en situatie, ze krijgen een andere dimensie.

Neem het begrip tijd. Vaak als zeer exact beschouwd. Het is echter zo relatief als wat. Ik zit in 2007 al lang en breed aan mijn ontbijt van noodlesoep met pakzooi, terwijl in Nijmegen de champagnekurken nog moeten knallen. Daar is het dan nog 2006. Hetzelfde moment, maar relatief een groot verschil. Het kan nog relatiever. De boeddhisten hier zijn al in het jaar 2549. Het is maar wat je afspreekt.

Nostalgisch

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 27 december 2006

Ieder jaar weer opnieuw leeft een groot deel van de mensen om me heen al weken, soms maanden, naar de laatste week van het jaar toe. In die week gaat het allemaal gebeuren. Alle familieruzies worden bijgelegd boven de grootste kalkoen die in de oven past. We zullen er allemaal prachtig uitzien. En onze omgeving natuurlijk ook. We doen alles om de sfeer warmer te maken, wat een hele klus is zonder sneeuw. De schouders er onder en je best doen dus…

Merry Christmas

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 24 december 2006

_MG_6774.JPG

Hoop op vrede

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 23 december 2006

vredesduif.gifIk schrijf deze column in een internetcafe in Vientiane; de hoofdstad van Laos. Vanaf de andere kant van de wereld moet het toch over Nijmegen gaan; de regels schrijven dit nu eenmaal voor. Het is ook deze keer niet lastig om associatief aan Nijmegen te denken. Zeker, omdat het bijna Kerstmis is. Wereldwijd een feest van hoop en vrede. Mijn gedachten gaan terug naar Nijmegen aan het eind van de zestiger en het begin van de zeventiger jaren. Mijn studententijd.

Als Brabander ging je bijna automatisch in Nijmegen studeren. De katholieke signatuur was hieraan debet. Maar de universiteit van Nijmegen was in die tijd vooral links; soms op het radicale af. Ik heb dat mijn vader maar nooit verteld in die dagen. Rood en rooms; toen al. In haar afscheidsinterview vond Guusje dit een opmerkelijke combinatie.

Het bestaat al jaren.

Via Rome

Een bijdrage van Ralph Niels, gepubliceerd op 22 december 2006

via_rome.jpgHet jubeljaar “Nijmegen 2000″ is alweer bijna twaalf maanden afgelopen, de tijdelijke donjonherbouw is alweer een tijdje weg (wat is er eigenlijk gebeurd met de doeken, liggen die ergens te wachten tot 2050, het jaar waar we “Nijmegen 2100″ zullen vieren?), we nemen afscheid van 2006 en van Guusje. Alle reden om de geschiedenis van Nijmegen uit het oog te verliezen, zou je denken.

Gelukkig steekt de gemeente daar een stokje voor: in het Open Huis in de Stadswinkel start binnenkort een tentoonstelling over de Romeinse geschiedenis van Nijmegen. Bij deze tentoonstelling kunnen drie, al een hele tijd geleden aangekondigde, wandelroutes aangeschaft worden, die de sportieveling ook buiten het museum laten zien waar de paar Romeinse restjes te vinden zijn. Als die sportieveling tenminste goed zijn ogen en fantasie gebruikt.

Arnhem wint

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 20 december 2006

arnhem_nijmegen.pngAls we niet uitkijken, worden we een onbereikbaar provinciestadje waar we het vooral gezellig willen hebben, maar waar het de burgers ontbreekt aan durf en ondernemersgeest. Ongezouten kritiek, en dat nog wel van onze eerste burger, die gisteren afscheid nam, met een paar pittige uitspraken, zoals we inmiddels van Guusje gewend zijn.

Je eigen nest nog even bevuilen voordat je uitvliegt. Het is misschien niet zo netjes, zeker niet als je zelf de laatste jaren de bouw van het nest hebt geregisseerd. Maar ook Guusje moest roeien met de riemen die ze had. Met een links college bijvoorbeeld, dat ondernemers eerder afschrikte dan aantrok. En met de mentaliteit van de gemiddelde Nijmegenaar, die na deze woorden waarschijnlijk denkt: “Het zal allemaal wel”. Hoewel… Ze gooide nog even wat extra olie op het vuur door ons te vergelijken met Arnhem, en die vergelijking gaat de komende tijd negatief voor ons uitpakken. Oef, als nu de gewone Nijmegenaar nog niet wakker is!

Haar opvolger zit er maar mooi mee. Laten we in ieder geval hopen dat ook hij af en toe een prikkelende uitspraak durft te doen.

Mariken Winter Festival

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 17 december 2006

_MG_6609.JPG

Koebel

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 15 december 2006

images.jpgAltijd al een originele zwiterse koebel willen hebben aan de buitendeur? Of een pop van de fameuze carnavalsvereniging De Gilles uit het Belgische Aalst op de schoorsteenmantel? Of heeft u liever een Japanse ketting van zoetwaterparels om uw nek of een origineel album van Suske en Wiske in de boekenkast? Het kan allemaal geregeld worden. Gewoon meebieden op de veiling in het stadhuis op 19 december a.s. Het is geen veiling van gevonden voorwerpen. Verre van dat. Geveild worden de cadeaus die Guusje de afgelopen jaren heeft ontvangen als relatiegeschenk. Als ze die spullen allemaal mee naar huis moet nemen, dan wordt haar huiskamer wel erg vol. En alles past natuurlijk ook niet bij elkaar qua stijl en kleur. Dat wordt een zooitje. Vandaar dat Guusje uitverkoop houdt voor het goede doel: het Hospice Bethlehem. Een prima initiatief. Bieden dus.

Holy shit!

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 13 december 2006

poep.jpgAls bestuurder ben je doorgaans wel gewend het een en ander over je heen te krijgen. Maar zoals wethouder Hans van Hooft de stront zo ongeveer letterlijk om de oren vliegt… En het leek nog wel zo’n goed idee: plaats op strategische plekken afvalbakken waar hondenbezitters de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter kunnen deponeren na gedane behoefte. Helaas heeft het minder denkvermogende deel van de Nijmeegse bevolking ontdekt dat ze met zo’n mooie knal uiteenspatten als je ze vult met afvoerontstopper. Wel even dekking zoeken achter nabije auto’s, jongens. Het maakt behoorlijk wat lawaai trouwens – ja, bij mij in de straat stond er ook een – zodat het me eigenlijk verbaast dat er nog geen poepterroristen zijn opgepakt.