Dit is het archief van januari 2007

Boekenkapel

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 31 januari 2007

/date/2007/01/MARIENB4.jpgToen ik gisteravond in het Amsterdamse Paradiso van een concert stond te genieten, dacht ik er nog aan. De prachtige Mari?nburgkapel. Zouden we daar niet ons eigen Paradiso van kunnen maken? Helaas, Doornroosje krijgt een ander onderkomen en vandaag lees ik dat de lokale vestiging van de boekenketen met de lelijkste bedrijfsnaam ter wereld er een pied ? terre wil. Als ze die vreselijke naam niet te prominent op de deur spijkeren, mogen ze van mij hun gang gaan. De kapel is het zoveelste gebouw in Nijmegen dat al jaren lang nauwelijks wordt benut. Over de vestiging van de debattak van Lux is men uitgedebatteerd: te duur. Ook over het kerkelijk stiltecentrum is het laatste woord al lang gezegd. Bovendien hebben ze ook in Maastricht onlangs een oude kerk in gebruik genomen, dus ze weten hopelijk hoe ze het moeten aanpakken. De ontlezing gaat kennelijk minder hard dan de ontkerkelijking.

Foto: www.waalsprong.nl

Hondenuitlaatuitzicht

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 30 januari 2007

/date/2007/01/hondenuitlaatuitzicht.jpg

- Gezellig he.
- Knus ook.
- Daar zat ik nou echt op te wachten.
- Ja, weet je, ik vind het ook goed dat er zo over nagedacht wordt. Je kunt ?n je hond eens lekker laten rennen en dan ook nog lekker uitrusten.
- Gemak dient de mens.
- En de hond!
- Wat een uitzicht, fan-tas-tisch!
- Leuke lamp overigens, maar mij zie je hier ’s avonds toch echt niet.

Op de hoek Mercuriusstraat/Kanaalstraat is een hondenuitlaatplaats aangelegd, inclusief bankje, hondenpoepbak en verlichting.

52 DEGREES

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 28 januari 2007

_MG_7318.JPG

NEC – NAC

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 27 januari 2007

nec_logo.gifnac_logo.gifAls er een Nijmeegs inburgeringsdiploma zou bestaan voor nieuwkomers in de stad, dan zou dat al lang op mijn schoorsteen staan te pronken. Durf ik te stellen. Ik zing het Vierdaagselied, Al mot ik kruupe en Weer trekken wij ten strijde uit mijn hoofd. Ik ken alle wethouders en de meeste Raadsleden bij naam en toenaam. Ik kan nuilen als de beste. Er is bijna geen straat, waar ik nog niet geweest ben. Ik schrijf iedere week vol liefde over de stad. Kom je aan Nijmegen, dan kom je aan mij. Kortom; niet hier geboren, maar toch voel ik me Nijmegenaar. Op ??n avond in het jaar na. Dat is als NEC tegen NAC voetbalt. En dat is vanavond.

Eindelijk dan

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 25 januari 2007

Gruyere__Frozen_Pond.jpgOver het weer kun je eigenlijk moeilijk een mening hebben. Het is er gewoon, iedere dag… Het komt niet zo vaak voor dat de enige gespreksstof die mensen dagenlang hebben, en dan bedoel ik ook echt absoluut de enige, het weer is. Zo ook hier in Nijmegen Noord. Wonen in een splinternieuwe wijk, een bouwput eigenlijk, levert bij windkracht 9 namelijk spectaculaire situaties op. Het bouwmateriaal vliegt letterlijk om je oren.

Mistig Nijmegen

Een bijdrage van Daniël Sarphatie, gepubliceerd op 24 januari 2007

paal.jpg

Van boven er niet in, van onderen er niet uit

Een bijdrage van Mark van der Wolf, gepubliceerd op 23 januari 2007

snelwegfile.jpgHet is nu kwart voor negen ‘s ochtends en ik zit thuis, achter mijn notebook. En dat is niet goed. Eigenlijk had ik op dit zelfde tijdstip in Eindhoven moeten zijn om een potenti?le nieuwe klant van mijn werkgever te overtuigen een definitieve nieuwe klant te worden. Een redelijk belangrijke afspraak inderdaad, en daarom was ik op tijd weggegaan. Een uur speling op een rit die normaal drie kwartier duurt is meer dan genoeg. Dacht ik.

Maar helaas reed ik bij het verlaten van Nijmegen op de A326 al een kilometer voor de afrit Niftrik de file in. 20 minuten later was ik de afrit Niftrik nog niet eens gepasseerd, wetende dat na die afrit de file nog minstens twee kilometer (tot aan het knooppunt met de A50) zou duren, en waarschijnlijk nog wel langer. Op dat moment heb ik de afspraak maar afgebeld. Om half negen was ik weer thuis, anderhalf uur nadat ik vertrokken was.

Toine Tax

Een bijdrage van gastbijdrage, gepubliceerd op 22 januari 2007

toinetax.jpgElke twee weken verschijnt op Nijmegen Centraal een gastbijdrage van een prominente Nijmegenaar. Vandaag is de bijdrage van Toine Tax, directeur van Doornroosje.

De afgelopen jaren heeft de Nijmeegse (pop)podiuminfrastructuur onder grote druk gestaan. Er heeft een grote kaalslag plaatsgevonden, die – zo is mijn vrees – nog lang niet ten einde is. Natuurlijk staat de nieuwbouw van Doornroosje gepland voor 2011. Maar als dat al goed gaat, hoe staat het op dat moment dan met de totale popinfrastructuur in Nijmegen? Doornroosje als waterhoofd van popminnend Nijmegen of als het vlaggenschip van een totale gezonde popinfrastructuur, de term ‘Nijmegen popstad’ waardig?

Nuile en Huile

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 20 januari 2007

images_1.jpgVanavond wordt in het Kolpinghuis het tweede Nuile & Huile festival gehouden. Een van de vele festiviteiten als voorloper op de carnavalsdagen. Carnaval valt vroeg dit jaar. Heeft te maken met de stand van de maan in relatie tot Pasen. Of zo iets. Maar daar maakt de echte carnavalsvierder zich geen zorgen om. Die start gewoon als het seizoen begint. Vroeg of laat en dit jaar dus vroeg. Vanaf nu is het ieder weekend vol aan de bak. Nuile & Huile hoort daar ook bij.

Blauw

Een bijdrage van Ralph Niels, gepubliceerd op 19 januari 2007

De blauwe strepen die u op onderstaande foto’s ziet zijn een tijdje geleden aangebracht op enkele straten en stoepen in de natuurkundigenbuurt. Ik kom er vrijwel dagelijks langs en vraag me steeds af waar de strepen voor dienen. Vreemd genoeg ben ik dit soort strepen zowel in als buiten Nijmegen verder nog nooit tegengekomen. Is dit een eerbetoon aan een natuurkundige die ik niet ken? Liggen er misschien leidingen onder, of was het grijze asfalt op? Is het kunst? Zijn het wandelroutes voor de smurfen? Oversteekplaatsen voor zebrapadhaters? Markeringen van oude straatpatronen zoals je ze ook ziet in Park ‘44?

Wie het weet mag het zeggen…

blauw1.jpg

blauw2.jpg