Dit is het archief van februari 2007

Winkel?

Een bijdrage van Daniël Sarphatie, gepubliceerd op 28 februari 2007

/date/2007/02/_MG_2507NC.jpg

Als er maar geen pornoboeren komen

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 27 februari 2007

_MG_7318.JPGOf het een mooi ding is of niet, daarover is al volop discussie gevoerd. Ik zelf vind 52 Degrees prachtig. Ik hoop dan ook dat het voorlopig een probleem blijft om huurders voor de kantoorruimten te vinden. Kan ik er zelf lekker goedkoop kantoor gaan houden en vang ik misschien ook nog een glimp op van de ultrageheime activiteiten van NXP.

Kies mij!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 26 februari 2007

/date/2007/02/4_kies_mij.jpg

- Volgende week woensdag alweer?
- Ja man, deze keer voor de provincie en die kiest dan de Eerste Kamer. Zo gaat dat hier.
- Nog meer politici, nog meer papierwinkel, nog meer bureacratie?
- En nog meer salarisverhoging…
- Ik ga in de politiek!
- Het betaalt lekker in ieder geval, en als je op je verantwoordelijkheden gewezen wordt dan zeg je Jongens ik stap maar weer eens op! en gaat iets anders leuks doen met wat wachtgeld.
- Dat je nog stemt zeg.
- Ja toch geloof ik erin dat het anders kan en zal veranderen.
- Hoeveel Nijmegenaren doen er eigenlijk mee?
- 24.
- Je zal maar “Zondag” heten en lijsttrekker zijn van de Staatkundig Gereformeerde Partij.
- Wist je dat blanco stemmen niet meegeteld worden, dus dat heeft geen zin meer.
- Was er maar weer opkomstplicht dan wisten we beter wat het volk wil.

Simultaan schaken

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 25 februari 2007

_MG_8239.JPG

GroenLinks-Prins

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 24 februari 2007

prins.jpgNijmegen is weer gewoon Nijmegen en geen Knotsenburg meer. Het normale leven heeft zijn loop hervonden. Nu is dat in Nijmegen niet zo’n groot verschil. Want ondanks alle goede bedoelingen van tal van carnavalsvierders is Nijmegen geen echte carnavalsstad. Nijmegen staat op de kaart als Vierdaagsestad, de Keizer Karelstad, de schoonste stad, de Gezonde Stad. En het poogt zich nu met het nieuwe Doornroosje ook als Popstad op de kaart te zetten. Eens houdt het op en is de kaart vol. De carnavalsstad kan er niet meer bij. Laat dat maar aan andere steden over.

De weg kwijt

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 22 februari 2007

Mensen zijn vaak de weg kwijt in Lent. Niet als gevolg van het uitgaansleven hier. Op donderdagavond zijn de straten in Noord net zo uitgestorven als altijd. Geen groepen hangjongeren die het winkelende publiek kennelijk naar huis jagen te zien. Nooit bespeur ik hordes beschonken horecaklanten die te lang zijn doorgezakt, op weg naar hun bed door de buurt zwalkend. Ik weet niet eens precies hoe dat er uitziet, zwalken… Het zijn voornamelijk mensen uit de rest van de stad die hier veelal de weg kwijt zijn. Gewoon overdag. Als ze dit stuk van de stad ?berhaupt al kunnen bereiken, en ze niet omgeleid worden omdat er aan de brug word gewerkt of omdat de Ovatonde (zo’n woord verzin je niet als je nuchter bent) wordt aangelegd…
Sinds een jaar wonen wij aan de andere oever en nog dagelijks komen er hier straten bij. Op dit moment wordt er vijftig meter verderop zelfs met zoveel geweld “geheid” dat de schilderijen hierbinnen van de muur af vallen. Bij de helft van die straten ontbreken nog steeds de straatnaamborden, en ook ik blijf wel eens het antwoord schuldig als iemand de weg wilt weten.

Spiegeltje, spiegeltje …

Een bijdrage van Daniël Sarphatie, gepubliceerd op 21 februari 2007

_MG_2440NC.jpg

Paul Depla

Een bijdrage van gastbijdrage, gepubliceerd op 19 februari 2007

Depla02.jpgElke twee weken verschijnt op Nijmegen Centraal een gastbijdrage van een prominente Nijmegenaar. Vandaag is de bijdrage van Paul Depla. Den Haag moet nog even wachten: Nijmegen wist hem te behouden als wethouder ruimte en bouwen, sport en werk en inkomen.

Spreekuur. Sommige wethouders hebben er een hekel aan. Ik vind het geweldig. Mensen die naar het stadhuis komen, om hun verhaal te houden. Een verhaal dat vaak een probleem is. En waar men even zelf geen oplossing meer ziet.
Veel van die verhalen zijn heel leerzaam. Want ze laten zien dat de vele goede bedoelingen van de (gemeentelijke) politiek niet altijd tot het gewenste mooie resultaten leiden. Ze leggen haarfijn de vinger op de zwakke plekken van bepaalde regels waar we zo trots op zijn. En ze openen de ogen voor maatschappelijke knelpunten die nog niet zijn doorgedrongen tot de gangen van het stadhuis.

Carnaval

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 18 februari 2007

_MG_8176.JPG

Europan

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 17 februari 2007

trein.jpgNijmegen krijgt er een nieuw station bij: het Goffertstation. Het komt te liggen ter hoogte van het nieuwe Philipsgebouw bij de Winkelsteeg. De planvorming is inmiddels gestart. Zoiets is geen sinecure. Je zou in een stationnenfolder kunnen kijken en zeggen: doe dat exemplaar maar, maar dan wel in het rood. Dat is echter te simpel gedacht. Het nieuwe station gaat ontworpen worden volgens de regels van Europan; een Europese architectuurwedstrijd. Nou, daar is Nijmegen mooi klaar mee en het station voorlopig niet. Met Europan heeft de gemeente ervaringen en niet zo�n beetje ook. Want hoe werkt Europan ook al weer?