Dit is het archief van april 2007

Oranjepop

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 30 april 2007

_MG_8877.JPG

Lief en zachter

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 30 april 2007

30kilometerbord.jpg
- ..aaaah, wat lief…
- Ja dacht ik ook toen ik t zag.
- Je gaat er van glimlachen, zeg maar.
- In de Heydenrijckstraat, simpel he.
- Mogen ze wat mij betreft wel op meer plekken doen.
- Vorm OK inhoud OK!
- Daar kunnen geen tien drempels tegenop.
- Nou nog de gaspedaallimietstand en je gaat niet eens meer harder.
- Nee man, gewoon rustig rijden en onthaasten.
- Wie bedenkt nou zoiets?

Bronzen kloten.

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 28 april 2007

De Veer-in-de-hoed-trofee van vorige week heeft een aantal reacties in mijn mailbox opgeleverd. Ik was namelijk in de opsomming van Nijmeegse onderscheidingen en trofeeën niet volledig geweest. Nu heb ik dat ook niet gepretendeerd, dus is het logisch dat ik het een en ander over het hoofd heb gezien. Het is dus geen boze opzet geweest om het Blauwe Steentje niet te noemen. Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan die persoon, die veel voor de binnenstad heeft betekend. Een mooie verwijzing naar de Blauwe Steen, die prominent ligt te liggen op de hoek van de Burchtstraat en de Grotestraat. E?n trofee heb ik niet genoemd, omdat ik niets eens wist dat die bestond: de bronzen kloten.

Censuur… of gewoon normenbescherming?

Een bijdrage van Ralph Niels, gepubliceerd op 27 april 2007

ans1.jpgHoewel de meeste studenten op dit moment ergens in de zon liggen of op een terrasje hangen, en de medewerkers zoals altijd hard aan het wetenschappelijke werk zijn, kan toch gezegd worden dat de universiteit in rep en roer is. Nadat vorige maand een bedrijf van de campus werd gegooid omdat het pornografische websites beheerde, en een student orthopedagogiek die ook secretaris van de ‘pedopartij’ was, van de opleiding werd verwijderd, is de beurt nu aan de nieuwste editie van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS).

Rosalie Thomassen – Eerherstel voor de Stratemakerstoren

Een bijdrage van gastbijdrage, gepubliceerd op 26 april 2007

Rosalie.JPG

Elke twee weken geeft een prominente Nijmegenaar op deze plaats zijn of haar visie op Nijmegen of op een Nijmeegse kwestie. Vandaag Rosalie Thomassen, zelfstandig ondernemer en … geen onbekende op Nijmegen Centraal.

Aan mij de eer om deze gastbijdrage te schrijven als ‘prominente Nijmeegse’. Zo prominent voel en ben ik misschien niet. Alhoewel, onder de alias Pluk (een Roos) ben ik vast bekend bij de regelmatige bezoeker van Nijmegen Centraal.

Prominent ben ik misschien niet zozeer, maar op zijn minst wel erg nauw betrokken bij het wel en wee van Nijmegen, zowel priv? als zakelijk. Hier geboren en getogen (zelfs gestudeerd) ben ik al levenslang verslingerd aan Nijmegen. Vanuit mijn eenmenszaak Erwt Communicatie zet ik mij al jaren in voor diverse stichtingen en verenigingen, waaronder het NVOB Cultuurfonds en Stg. Centrummanagement Nijmegen.

Gaan met die banaan!

Een bijdrage van Daniël Sarphatie, gepubliceerd op 25 april 2007

Het ligt geheel in de lijn der verwachting, dat de vroege zomer waar we zo van genieten een gevolg is van het broeikaseffect. Het is lastig deze effecten als negatief te ervaren als je in korte broek en mouwloos t-shirt rondwandelt en gezellig in het park kan picknicken. Het doemscenario van de film ‘Waterworld’ is nog te ver weg om nu heel erg om ongerust te gaan zijn. Nee, de winterdepressie is als sneeuw voor de zon gesmolten en we gaan massaal ‘leuke dingen doen’.

Dat het warme weer ook een negatief bijeffect heeft op de verkeersveiligheid in en rond het centrum van Nijmegen vind ik minder prettig. En dat is dan een vriendelijke benadering voor ronduit asociaal rijgedrag. Er is duidelijk sprake van een correlatie met de aangename temperaturen, want dan verergert het probleem dramatisch. Het warme weer maakt dat men de openbare weg tot racebaan transformeert. Op zoek naar een verklaring voor dit gedrag, trek ik voorzichtig de conclusie dat het een kwestie van hormonen is.

Een woning zoeken via Entree

Een bijdrage van Gien Jansen, gepubliceerd op 24 april 2007

entree2.jpgRuim zes jaar woon ik op mijn huidige adres en dat is dus ook mijn meettijd voor een nieuwe woning. Aangezien ik dit jaar gescheiden ben en we een koopwoning hebben, is verhuizen een must: het huis moet verkocht worden. We zijn geen van beiden in staat om het aan te houden.

En al wist ik afgelopen zomer al dat ik zou moeten verhuizen, ik kon pas gaan zoeken nadat de inschrijving bij Entree was gesplitst, want mijn ex-man wilde ook van de meettijd gebruik kunnen maken. Een dergelijke splitsing kun je echter pas aanvragen als je een scheidingsconvenant hebt getekend of de scheiding een feit is. Daags nadat het convenant ondertekend in mijn bus lag, heb ik splitsing aangevraagd. Dat duurde twee weken en zodra de bevestiging binnen was, heb ik een urgentieverklaring aangevraagd, dat was medio januari. Maar ho! Dat gaat zomaar niet in Nijmegen. Zelfs als je gescheiden bent terwijl je dat eigenlijk niet wilde, zelfs als er een kind in het spel is (dat bovendien speciale behoeftes heeft), zelfs als je koophuis moet worden verkocht krijg je geen urgentie in van Entree. Nee, je moet eerst een paar maanden proberen op de reguliere manier een woning te vinden.

Heavy Kunst!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 23 april 2007

legostadkln.jpg

- Zijn dat niet die voetjes voor die Nijmegen 2000 vlaggenmasten?
- Geweest ook ja. Nu zijn ‘t antiparkeerblokken, zeg maar.
- Op onze enige echte miniovatonde?
- Jazekers. Wordt eerst rolstoelvriendelijk toegankelijk aangelegd en is nu ‘tijdelijk’ autoparkeervoorkomend gemaakt?
- Laat me raden…Vanwege de verherbouwing van het stationsplein.
- Bingo! D’r wordt wat afgebouwd in de stad he. Koers West, Dukenburg, de Waalsprong, het Spoorgebied, de Universiteit, Brakkenstein, de Dobbelman…
- En nu ook!: Het Stationsplein!
- Ein-de-lijk; is jaren over gesteggeld en wordt nu gerenoveerd voor meer geld dan t toen kostte.
- Tja en als ‘t klaar is beginnen ze aan de van Schaeckmathonsingel en dan de nieuwbouw van Doornroosje aan de andere kant van t plein.
- Die Megalego blijft daar nog wel even liggen.
- Nijmegen Bouwputstad!

Nationale Metselwedstijd

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 22 april 2007

_MG_8630.JPG

Inzegening Mts Bonova

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 22 april 2007

_MG_8696.JPG