Dit is het archief van september 2007

De hersenen te kijk

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 30 september 2007

_MG_0527.JPG

Steppe

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 29 september 2007

averuit.jpg
Dat was weer een prachtige kop in de krant deze week: “Nijmegen gaat de Wilde Averuit redden”. Voor wie het niet weet: de Wilde Averuit is een zeldzaam plantje, dat bijna nergens in Nederland voorkomt; alleen in Nijmegen. Is mooi meegenomen. Zijn we afgelopen week niet de beste sportstad van het land geworden, kunnen we altijd nog terugvallen op de Wilde Averuit. Oude tijden gaan herleven. Want het is heel lang stil geweest aan dit botanische front.

Ik hoop het ook…

Een bijdrage van Ralph Niels, gepubliceerd op 28 september 2007

veolia_3maanden.jpg
(zie ook hier)

Nijmegen cryptisch gevat

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 27 september 2007

denken.jpgOns eerste lustrum mag niet ongemerkt voorbij gaan,” aldus het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging. Dat laat Nijmegen Centraal zich natuurlijk geen twee keer vertellen! Waar het onderzoekscentrum zelf op 28 september ongenadig uitpakt met onder meer een talkshow met Ruben Nicolai, een prijsuitreiking van een foto- en tekenwedstrijd door Ruben Nicolai en een dampartij tussen Ton Sijbrands en een dammer in een MRI-scanner (wij gokken: Ruben Nicolai), menen wij een genereuze duit in het hersenkrakende zakje te doen middels het eerste Nijmogram. Een tamelijk printervriendelijke versie van dit op Nijmeegse leest geschoeide cryptogram vindt u hier. Net als bij de verkiezingen voor het Europees parlement in 2009 kunt u gewoon het ouderwetse rode potlood hanteren bij het invullen.
De oplossingen worden over twee weken gepubliceerd. Veel puzzelplezier!

Geschorst wegens filmpje

Een bijdrage van Gien Jansen, gepubliceerd op 27 september 2007

Wat doe je als je in de klas zit en je eigenlijk naar buiten wilt? Dan ontsnap je via het raam! Kinderen van klas 3H van het Stedelijk Gymnasium deden dat onlangs en maakten er een filmpje van dat op YouTube werd geplaatst. Gevolg: kinderen ??n dag geschorst (wegens het plaatsen van het filmpje zonder toestemming van medeleerlingen en docente) en een docente die een coachingstraject gaat volgen om voortaan beter orde te kunnen houden…

Zie ook dit artikel in de Gelderlander

Resultaat

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 25 september 2007

kopie123keuze_1.jpgNijmegen, City of Education! Onze universiteit is de beste, las ik gisteren in een advertentie op de voorpagina van de Volkskrant. Nou ja, de academische nuance was zelfs in de slogan al aangebracht, iets wat we de laatste tijd niet meer gewend zijn in onze stad. De RU is niet per se de beste, studenten vinden het de beste universiteit. En voordat u nu van hoogmoed een paar meter gaat groeien, het gaat eigenlijk niet echt om de beste universiteit, maar om de beste algemene universiteit.

Gekleurd groen

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 24 september 2007

gekleurd_groen.jpg

- Wegwerpsmartiesbak?
- Nee gewoon goente-, fruit- en tuinafval zeg maar.
- Nieuwe mode?
- Nee gewoon een creatieve lokalo.
- Buurtcommitee gehoord?
- Zonder overleg en zonder inspraak?
- Ja gewoon gedaan!

Deze vrolijke groencontainerbeschermbak staat in Lent.

Herdenking MarketGarden

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 23 september 2007

_MG_0503.JPG

Hoofddeksels

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 22 september 2007

hoed.jpgMet de carnaval ga ik nooit zonder flink uitgedoste carnavalshoed op stap. Het kan me niet carnavalesk genoeg zijn. Zonder die uitdossing ga ik beslist niet de deur uit, wat de buren er ook van vinden. Heb ik de kolder in de kop, omdat ik hierover eind september schrijf? Beslist niet. Ik moest aan mij carnavalshoed denken toen ik de hoofddeksels zag waarmee vrouwelijke Tweede Kamerleden op Prinsjesdag naar de Koningin gingen. Mocht mijn buurman mijn hoed al opzienbarend vinden met de carnaval, wat moet de Koningin dan wel niet denken? Zou zij zich nog wel serieus genomen voelen met die parade?

Jonge garde

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 20 september 2007

Ik volgde, net als meer mensen, afgelopen zaterdag de crisis binnen de VVD. Live op de televisie. Niet slecht voor een oppositiepartij. En opeens was daar een mevrouw, ik weet niet eens meer uit welk aardig dorp ze kwam, ergens in een provincie, die een smartelijke oproep deed aan het verzamelde ledenbolwerk. De mevrouw bracht een motie in om een jongerenafdeling op te richten binnen de partij. Om een beroep te doen op de jonge garde. Was het niet tijd?