Dit is het archief van oktober 2007

Gein op het (stations)plein

Een bijdrage van Ep Meijer, gepubliceerd op 30 oktober 2007

/date/2007/10/Stationsplein___sneeuw_vergezicht_0840.jpg
De lucht lijkt op karnemelkse pap met toefjes blauwe schimmel. Naast me klinkt het geroffel van je naaldhakken als een mitrailleursalvo. Mijn neus wordt voortdurend afgeleid door de geur van je parfum. Caresse moi, als ik me niet vergis.

Wintertijd

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 29 oktober 2007

klokweg.jpg

- Morgen is het een uur eerder licht.
- Neehee gisteren was het een uur langer licht!
- Zomertijd is ingevoerd! Wintertijd is realtime zeg maar.
- Dus een uur naar achter is terug naar nul! zoiets?
- Maar met zonder klok weten we helemaal niet meer hoe laat het is.

De KlokDieTweeMaalDaagsDeGoedeTijdAangaf is recentelijk van het Keizer Traianusplein weggehaald. Of er sprake is van reparatie is onbekend. De bloemenwijzerplaat is wel opgepimpt.

Demonstratie tegen verlenging troepen Afghanistan

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 28 oktober 2007

_MG_0766.JPG

AH-Erlebnis

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 27 oktober 2007

ah.jpgDrie weken geleden ging mijn column over de tentoonstelling in het Valkhofmuseum over de roerige zeventiger jaren. Ik schreef, dat deze tentoonstelling voor mij een AH-Erlebnis was. Verkeerd gespeld dus. De argeloze lezer zag de afkorting van Albert Heijn langskomen. En dat was natuurlijk niet de bedoeling. De bedenker van deze term, de psycholoog Karl B?hler, had hele andere AHA’s in gedachten. Maar zoals zo vaak is mijn stelling dat toeval niet bestaat weer bewaarheid. De psychologieboeken kunnen herschreven worden. Afgelopen week had ik namelijk wel degelijk een AH-Erlebnis. Met dank aan de wijkraad Hazenkamp.

¿Este guagua va a Brakkenstein?

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 26 oktober 2007

havana_met_bus.jpg

Nijmegen Centraal-collega Vet schreeuwde het vijf jaar geleden van de Cubaanse daken: “Over vijf jaar staat het langs de Malecón vast vol gele M’s en andere westerse symbolen.” Dat hij de standvastigheid van het revolutionaire regime daarmee gruwelijk onderschatte, bleek toen ik begin dit jaar een wandeling maakte over Havana’s fameuze equivalent van de kade in Havana aan de Waal: geen gele M’s, geen P.C. Hooft-tractoren, geen mobiele telefoons, geen felverlichte etalages vol huisgebakken oerbrood; in plaats daarvan haveloze, onverklaarbaar bewoonde ruïnes, Amerikaanse sleeën uit de jaren vijftig en kuilen in het trottoir zo diep dat de krater van de Vesuvius ermee vergeleken een knikkerputje is. En zo nu en dan tufte een ouderwetse, gele, Nederlandse bus voorbij, met bestemming Amsterdam CS, Dordrecht, Floriade of Buitendienst.

Eendzaam maar niet alleen …

Een bijdrage van Daniël Sarphatie, gepubliceerd op 24 oktober 2007

eenden.jpg

Edith Piaf in Nijmegen

Een bijdrage van Gien Jansen, gepubliceerd op 24 oktober 2007

45 jaar geleden kwam er een grootheid naar Nijmegen: Edith Piaf zong op 14 december 1962 haar grootste successen. Was het de Stadsschouwburg of De Vereeniging? Wie het weet, mag het zeggen. In dit filmpje zingt ze “Non, je ne regrette rien“.
Helemaal aan het einde krijgen we een blik op het Nijmeegse publiek terwijl ze de kleine grote zangeres een staande ovatie geeft.

Gezusters dicht

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 23 oktober 2007

gezusters.jpgIk was er welgeteld ??n keer binnen en wist niet hoe snel ik weer naar buiten moest komen (en nee, dat ging bepaald niet snel), maar voor de jongere lezertjes is het waarschijnlijk slecht nieuws: caf? de Drie Gezusters is voorlopig dicht, evenals de aanpalende Groote Griet en Heidi’s Skihut. Een waardeloze elektrische installatie, levensgevaarlijk, volgens een rapport van het bureau GTI, dwingt de huurder tot sluiting. De vraag is nu of Sjoerd Kooistra de huurder een boete van duizend euro per dag gaat berekenen voor ‘onrechtmatige sluiting’. Kooistra staat niet bepaald bekend om zijn passie voor de kroegen die hij uitbaat en interesse in zijn pachters, dus we zullen zien.

Maar, hoe verleidelijk misschien ook, het is niet terecht alleen Kooistra te beschuldigen. Ook de gemeente treft blaam: de kroegen zijn sinds hun opening in 1999 nooit goed ge?nspecteerd.
Totdat de problemen zijn opgelost en er een positief veiligheidsrapport van de gemeente is, zullen de drie caf?s dicht blijven. Het oplossen van die problemen zal misschien niet eens zo’n zware klus hoeven te worden, maar voordat dat veiligheidsrapport er is…

sPaarlamPje

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 22 oktober 2007

parkeerlampje.jpg

- De Museum Kamstraat?
- ‘n Uur of half een ’s nachts zeg maar.
- Als t donker wordt gaat ie aan natuurlijk.
- Nee hoor, sommige branden de hele dag.
- Maar ’s avonds hoef je toch niet te betalen?
- De wethouder van verkeer is toch ook die van milieu?

In Nijmegen staan minstens acht verschillende uitvoeringen van betaalPalen. Boven de meeste hangt een nutteloze lantaarnP.

Eendracht maakt macht

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 21 oktober 2007

_MG_0749_1.JPG