Dit is het archief van februari 2008

Flatscreen

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 28 februari 2008

/date/2008/02/flatscreen.jpg

Nijmegen heeft als eerste gemeente in Nederland het bezit van Albert Heijn-smurfen in kaart gebracht door middel van daksmurfologie. De smurfdichtheid is vanuit een propellervliegtuigje gemeten met behulp van een waterkraan. Om een goed beeld te krijgen hebben de vluchten afgelopen zaterdagavond plaatsgevonden, direct nadat velen de wekelijkse boodschappen hadden gedaan. Hierbij zijn met name de flats in Zwanenveld, Meijhorst, Hatert en Neerbosch-Oost gescreend.
Op bijgaande opname is duidelijk te zien dat de smurfdichtheid per straat en per gebouw verschilt. Hoe donkerder het blauw, des te groter het aantal smurfen per vierkante meter. Een rode kleur duidt op een allesoverheersende aanwezigheid van de Grote Smurf; daar waar een blauwe of rode kleur ontbreekt zijn de vijftigjarige kabouters verjaagd door Gargamel en zijn doortrapte kompaan Azraël.

Fong Shou, een maand later

Een bijdrage van Ralph Niels, gepubliceerd op 27 februari 2008

fongshou.jpg
(zie ook hier)

Grote goden!

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 26 februari 2008

dEUS_news.jpgNote to self: als de gesmeerde bliksem het stukje met informatie over mezelf aanpassen (ja, ook met de accenten komt het nog wel eens goed). Grootste gemis in Nijmegen: “een fatsoenlijk poppodium in het centrum, dat wat beter programmeert dan Doornroosje de laatste tijd”, schreef ik ooit. Die woorden waren al een tijdje hopeloos achterhaald, want a) we hebben Merleyn, in het centrum en al een paar jaar uiterst fatsoenlijk, en b) mijn hemel, zelfs de grootste nuilerd zal moeten toegeven dat de programmering van Doornroosje de laatste tijd niet minder dan briljant is.

Ali B geeft klimaatles in Nijmegen

Een bijdrage van Gien Jansen, gepubliceerd op 26 februari 2008

Ali B probeert samen met de jeugd het klimaat te redden. Het Mondial College in Nijmegen ontving de rapper om te discussiëren en te musiceren over het milieu.

Maandagochtend

Een bijdrage van Leo IJsvelt, gepubliceerd op 25 februari 2008

IMG_2681.JPG

Best wel belangrijk…

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 25 februari 2008

piersonbordje.jpg

- Wanneer zei je?
- Maandag drieentwintig februari 1981. Toen reden de tanks door de Bloemerstraat.
- Hoe bedoel je dat precies??
- Nou de ontruiming aan de Piersonstraat was best wel een event in de stad.
- Dus dan krijg je vaneigens een beeld ter herinnering dus zeg maar.
- Ja, maar dan wel metzonder toelichting. dat wel, hoor.

In het gewijzigde raadsvoorstel 257/2005 (Burgerinitiatief: borden bij beelden) staat op vervolgvel 1: “In de meeste gevallen kan wat de tekst betreft worden volstaan met titel, naam van de kunstenaar en jaartal van plaatsing. In enkele gevallen – met name bij kunstwerken die herinneren aan een historische gebeurtenis – is extra achtergrondinformatie op zijn plaats.”

Desondanks moet het kunstwerk dat herinnert aan de grootste militaire operatie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog het zonder extra achtergrondinformatie doen.

foto: Rob Essers.

Cool

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 23 februari 2008

ijsmuts.jpgHet gebruik van Engelse woorden in het dagelijks taalgebruik leidt wel eens tot komische misverstanden. Bij mij tenminste wel. Afgelopen week hoorde ik op Omroep Gelderland het bericht, dat de Stadsregio Arnhem-Nijmegen zich voortaan als “Koel” gaat profileren. In een eerste opwelling dacht ik, dat Groen Links het helemaal voor mekaar had gekregen. De Warme Truiendag van vorige week vrijdag als start om de regio definitief een paar graden af te koelen en zo een statement van jewelste af te geven. Mis.

Overdonderd

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 21 februari 2008

lent_toekomstbeeld.JPGDe ambities voor het kunstopdrachtenbeleid van de gemeente zijn bekend. Want een zichzelf serieus nemende stad kan niet zonder kunst in de openbare ruimte. Vrijwel alle grote en kleinere pleinen, open ruimtes of looproutes in Nijmegen zijn verfraaid met beelden of objecten.

Spelfoutst

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 18 februari 2008

militairegevallen.jpg

- op Plein ‘44?
- Ja dat beeld stond vroeger midden op de parkeerplaats zeg maar.
- En vorig jaar is er een bordje op de sokkel geschroefd met deze ‘informatie’.
- Die komma is er met potlood opgezet zie ik.
- Tja, dan lijkt het tenminste nog een beetje ergens op.
- Triest he.
- Voor die ambtelijke gevallen die dit fabriceren ja.

We zijn door een oplettende lezer van deze website geattendeerd op deze spelfout.
Aanstaande vrijdag, 22 februari, wordt het bombardement op Nijmegen (1944) herdacht. onder andere om 13.00 uur op de begraafplaats aan de Daalseweg. Even voor half twee is er een minuut stilte voor alle ‘gevallen’, militaire zowel als burgerlijke, in dit vergissings’gebeuren’.

Nijmegen: mistakecity number 1

Warmlopen

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 16 februari 2008

trui.jpgWat een gedoe in de stad deze week. De thermosstaat van het stadhuis is gisteren zegge en schrijven één graadje lager gezet. Van de gebruikelijke 22 graden tot 21 graden. Bij deze temperatuur werden de ambtenaren opgeroepen om een dikke trui aan te trekken om aandacht te vragen voor de te hoge uitstoot van CO2. Ik ken de CAO van ambtenaren niet uit mijn hoofd; ik ga het ook niet opzoeken op internet. Maar ik kan me toch niet voorstellen, dat een werktemperatuur van 22 graden het resultaat is van scherpe onderhandelingen tussen de bonden en de vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dit onder het motto: óf 22 graden óf harde actie. Let wel, ik ben hartstikke voorstander van alle maatregelen die leiden tot verlaging van de CO2 uitstoot. Maar verzin ook voor het Stadhuis iets structureels en blijf niet hangen in onnozele maatregelen voor één dag.