Dit is het archief van april 2008

Gas! (2)

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 28 april 2008

/date/2008/04/gaspedaal.jpgOver Nijmegen kunt u zeggen wat u wilt, maar dat de stad een dankbaar thema is voor cryptogrammenmakers is een onweerlegbaar feit. Wat dacht u bijvoorbeeld van een wethoudster van cultuur die Kunst heet, of van alle gassen en gasjes in het centrum? Ook in Nijmogram 3 heb ik er weer diverse keren gebruik van gemaakt, zoals u in de nu volgende oplossingen kunt zien (klik op “Lees verder…”).
(Nog even over die gassen en gasjes trouwens: de opvatting dat Nijmegen de enige stad in Nederland is die ze heeft is van hoogst twijfelachtig allooi. In Utrecht en Roermond, de twee andere steden die zich in het verleden mochten verheugen in mijn inwonerschap, zijn al respectievelijk de Massegast en de Puylegats te vinden, en wellicht zijn er nog wel meer. Genoemde stegen zijn dan weliswaar geen niet-links-niet-rechts-maar-rechtdoorzeegassen, maar gast en gats zijn, net als gas, onmiskenbaar vergasteringen van het van oorsprong Duitse woord Gasse.)

Nijmeegse flutsite ‘De Nijmegenaar” jat alles bij elkaar

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 28 april 2008

/date/2008/04/dn2.jpgOnze gewaardeerde medewerker Vincent Cantrijn is niet zo van de computers. Gelukkig heeft hij – mede dankzij de admins van Nijmegen Centraal – al flink wat geleerd over bloggen, hosten, html en meer van dat soort dingen. Ook weet hij inmiddels wat RSS is.

Net als de mensen achter de site denijmegenaar.nl. RSS is een manier om aan een programma op je computer (een RSS-reader) automatisch te laten weten wanneer een pagina veranderd is. In het geval van een blog natuurlijk zodra er een nieuw bericht is toegevoegd. Handige gebruikers laten verschillende RSS-en van meerdere sites bij elkaar komen, bijvoorbeeld op een eigen pagina, zodat ze gemakkelijk de blogs van vrienden en bekenden kunnen bijhouden. Syndicatie heet dat.

Begriep jeij ut al?

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 28 april 2008

/date/2008/04/gruunhertweb.jpg

Drinkt het al? het dorstige hert.
Zweet het al? het warme hert.
Klopt het al? het houten hert.
Fladdert het al? het verliefde hert.
Rent het al? het hijgend hert.
Kreunt t al? het bronstige hert.
Nuilt het al? het gruune hert.

De gemeente Nijmegen is recent een campagne gestart om milieubewustheid te veroorzaken bij de inwoners van deze stad en haar bezoekers. Op allerlei plaatsen in de stad zijn er reclameposters verschenen met een groen hert. Ook zijn er overal vlaggen opgehangen met daarop de tekst ln.treheneorgsno.www. (maar daarover later meer)
Het woord ‘hart’ staat niet in het ‘Woordenboek van het Nimweegs dialect’. Het woord ‘hert’ ook niet. Ik kwam wel ‘hersens’ tegen, daar staat achter: herses. As je herses het mo je se oek gebruuke anders ku je beter de moel houwe. Het woord ‘groen’ staat ook in het woordenboek. Daar staat achter`: gruu.n. Wir trekke wij te strijde, feur rood, swert en gruu.n.

Nijmegen: debiele-campagnetitel-stad

e = mc²

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 26 april 2008

e_mc2.jpgHet CDA zit al een aantal jaren in de oppositie in Nijmegen. Dat is wennen; vooral voor hen. Het is lastig scoren tegen een groot links machtsblok in de Raad. Een paar decennia geleden was hun positie ietwat comfortabeler, om het maar eens eufemistisch te zeggen. Maar ja; alles kan in relatief korte tijd zomaar kantelen Zo zit de politieke werkelijkheid in elkaar, dat is gebleken.

Beleef de luxe van Nijmegen

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 24 april 2008

logo_beleef_de_luxe_van_nijmegen.jpgOp Koninginnedag start weer het evenementenseizoen in de binnenstad van Nijmegen. Zoals gewoonlijk is de evenementenkalender weer rijkelijk gevuld met hopelijk voor ieder wat wils. Intussen zijn er steeds meer terugkerende festiviteiten, zo ook dit jaar. Ook dit jaar kunnen we weer genieten van o.a. Oranjepop, de Dag van het Levenslied, Streetlive, de Vierdaagsefeesten, De Affaire, Gebroeders van Limburgfestival, het Sambafestival en de Mariken Winterfeesten. Ik kom het jaar zo wel door en zal de meeste van genoemde feestelijkheden zeker niet overslaan. Ik ben sowieso een hoogfrequente binnenstadbezoeker.

Als het aan de ondernemers in de Nijmeegse binnenstad ligt komen er meer bezoekers, frequent of zelden. Dat maakt niet uit zolang de omzet er maar bij gebaat is. Neem het ze eens kwalijk.

Heel Nijmegen van glas?

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 23 april 2008

glasvezel.jpgHoera! Wat in Arnhem niet lukte, is in onze wijk Hazenkamp wél een succes gebleken. Er is ruim voldoende animo voor het glasvezelnetwerk, waardoor de megabits per seconde de ruim 1700 belangstellenden om de oren zullen vliegen, vanaf ergens volgend jaar. Stichting Glazenkamp heeft geheel op eigen kracht de interesse gewekt van een groot deel van de bewoners voor snel internet plus radio en tv.

Lelijkheidsfactor 5

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 21 april 2008

gele_streep.jpg

- Dinsdagavond om 20.00 uur in LUX?
- Lelijkheidsverkiezingsfeestje van de stad, zeg maar.
- En jij bent uitgenodigd om jouw favoriet te presenteren?
- Yep, ik heb voor de gelegenheid een top 5 samengesteld van opvallende lelijkheid. Kijk dit is nummer vijf: de gele strepen die sinds kort gebruikt worden om parkeren tegen te gaan.
- Is dat ook al weer niet goed?
- Nee, want er zijn -voor zover ik heb kunnen ontdekken- vijf verschillende varianten van in gebruik in deze stad. Ik neem dinsdag de andere foto’s mee.
- Mooi!
- Jij zegt t. En dan heb ik het nog niet eens over de andere missers op dit plaatje.

Nijmegen:
varieren-is-ook-een-kunst-apart-stad.

Kijk hier voor meer informatie en nomineer eventueel zelf ook een plek in de stad.
ps: Die lantaarnpaal (2) staat pas een half jaar scheef, de boom (3) is ook al een tijdje geleden afgezaagd en nog steeds niet vervangen …

ps 2: Op de dag van de architectuur opent het ACN de tentoonstelling beeldkwaliteit in nijmegen en elf andere provinciesteden.

Onbeperkt

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 19 april 2008

rolstoel.jpgNog twee nachtjes slapen. Dan beslist de rechter, dat de krakers van het voormalige postkantoor aan het Stationsplein het pand moeten verlaten. Dan moeten ze ergens anders gaan slapen. Tenminste; daar ga ik helemaal van uit. Een rare kraakactie is dit, waarbij Groen Links zich weer eens opstelde als de Sjors van de Rebellenclub in de Nijmeegse Raad. Iets anders kan ik er niet van maken.

Afgekraakt

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 18 april 2008

kraak.jpgWat al lange tijd werd gevreesd werd vorige week vrijdag bewaarheid: een aantal studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit is erin geslaagd het oude TPG-gebouw aan het Stationsplein volledig te kraken. Al in een eerder stadium was het hen gelukt de damestoiletten te kraken, maar nu is het mogelijk geworden met een doodgewone sleutel van de schoenmaker-om-de-hoek het gehele pand in luttele seconden in bezit te nemen. Door het kopiëren van die sleutel bij de hakkenbar is grootschalig misbruik verre van ondenkbaar geworden.

Waar liggen Hot en Her?

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 17 april 2008

burg.jpgHet moet onmetelijk ver weg van hier zijn. In haar periode als burgemeester, van 2001 tot 2006 in Nijmegen, reed Guusje 260.000 km met een dienstauto van hot naar her. Vaak in de functie van burgemeester, maar ook voor nevenfuncties. De fiscale naheffing hiervoor bedraagt 65.000 euro. Nijmegen wil deze naheffing nu betalen, omdat Ter Horst niet anders omging met de dienstauto dan haar voorgangers.