Dit is het archief van juni 2008

Soep

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 28 juni 2008

/date/2008/06/soep.jpgAfgelopen week verklaarde wethouder Hannie Kunst, dat er in de ringstraten best wel een lunchroom bij mag komen. De werkgelegenheid aan de singels en in de ringstraten neemt toe en al die noeste werkers moeten tussen de middag natuurlijk wel eten. Dus is uitbreiding met een lunchroom horecatechnisch verantwoord. Ik heb nog nergens gelezen, dat er tussen de middag talloze makelaars, advocaten en juristen met een boterhammetje in de hand door de ringstraten lopen te dwalen, omdat er voor hen geen plaats meer is in de bestaande eetgelegenheden in de stad. Maar goed; de verantwoordelijke lunchroomambtenaar op het stadhuis zal de schijnbare onbalans tussen vraag en aanbod ongetwijfeld haarscherp in beeld hebben.

Ons Rode Boekje terug!

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 27 juni 2008

/date/2008/06/trouwboekje.jpgTwee weken geleden zijn mijn vrouw en ik in de huwelijkstuxi gestapt. Goed dat dit stadsbeeldverfrissende, maar milieuvervuilende vervoermiddel is uitgerust met een dakje, vermits de weergoden de klimatologische tabellen voor medio juni in de kille noordwestenwind sloegen. Maar goed.
Na de huwelijksvoltrekking en het uitwisselen van de ringen overhandigde de ambtenaar van de burgerlijke stand ons het zo felbegeerde trouwboekje. Dat het daarin geprittte uittreksel van de huwelijksakte ondersteboven is uitgeprint door de gemeentelijke kopieermeneer, zodat we nu tegen een opsekops stadswapen aan zitten te kijken, welnu, dat noemen we dan maar typisch Nijmeegs. Maar die kleur van de kaft is dat zeker niet, lijkt mij.

Beetje trots op Nijmegen

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 26 juni 2008

/date/2008/06/ovchip.jpgNee, dit is geen poging tot een nieuwe slogan. En ook heb ik weinig op met de Verdonkse variant op dit thema. Dit kopje behelst simpel het gevoel van “ha, lekker puh!”. Ik heb namelijk gemerkt dat ik kennelijk chauvinistisch genoeg ben om een beetje trots te zijn op ‘onze universiteit’ als er weer eens bekend wordt dat ze iets, dat waterdicht moet zijn, kunnen kraken. Bestuurders en gezagsdragers zijn er alleen nog steeds niet aan gewend dat hun handelen niet onfeilbaar is en te allen tijde transparant moet zijn. Zodra het gaat over hun tekortkomingen pikken ze kennelijk geen kritiek. Dat de nieuwe OV-kaart onveilig werd geacht, werd al geruime tijd door het ministerie weggewimpeld als iets wat vooral aan hun eigen deskundigen overgelaten moest worden. Toen andere deskundigen, en dan hebben we het niet over welwillende amateurs, vervolgens aantoonden dat het spul zo lek als een mandje was, bleef Huizinga volhouden dat alles zorgvuldig en gedegen was voorbereid.

Verkeersarchitectuur

Een bijdrage van Marion Slangen, gepubliceerd op 26 juni 2008

/date/2008/06/21_01_64___Traffic_Jam_in_Newcastle_City_Centre_web.jpgHet is iedere ochtend dringen geblazen. Aangezien we nu eenmaal aan een bocht in een rivier liggen, is dat voorlopig zoals het is. Als straks voor de teruglegging van de Waal de enige autobrug naar het centrum ook nog tijdelijk afgesloten moet worden, zal de frust torenhoog zijn. Er is een andere optie in de maak.

De winnaar

Een bijdrage van De Redactie, gepubliceerd op 24 juni 2008

Nederland gaat het EK niet winnen, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar onze fotowedstrijd rond het EK 2008 is wel door een Nederlander gewonnen. Na ampel beraad heeft de jury besloten dat onderstaande inzending van H. Doornbos de beste was.

Zet em op

(zie ook de andere inzendingen)

Shame N scandal in the city

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 23 juni 2008

/date/2008/06/nijmegenij.jpg

- Niet te geloven!
- Links: gemaakt door een Amsterdams bureau voor Stadsdeel Noord zeg maar.
- Rechts gemaakt door een Amsterdams bureau voor een slordige honderduizend euri’s een tijdje later voor de gemeente Nijmegen.
- En zij van Kunst maar bazelen dat ze “zorgvuldig” te werk zijn gegaan.
- Ha, ha.
- En dat er helemaal niet teveel geld uitgegeven is aan het “ontwikkelen” van het nieuwe beeldmerk.
- Geld Terug! Geld Terug!

Nijmegen: Struisvogelste stad van Nederland

Op deze website werd ik vanochtend gewezen door de Gelderlander en gevraagd om commentaar. Zij gaan ook uitzoeken hoeveel geld er nou precies uitgegeven is. Morgen, dinsdag komt er een artikel in de krant Wij houden u op de hoogte.

Net geen noodweer

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 22 juni 2008

onweer.jpg

Het noodweer in Gelderland miste Nijmegen op een haar na.

Ambassadeur

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 21 juni 2008

rookworst.jpg Ik weet niet of U het weet, maar Nijmegen heeft sinds deze week een heuse ambassadeur. Niemand minder dan Sabine Uitslag, lid van het CDA in de Tweede Kamer, heeft zich als zodanig opgeworpen. Het was maar een klein berichtje in de krant, maar ik sliep de daarop volgende nacht een stuk geruster. Hoe is het mogelijk, dat we het tot nu toe steeds zonder ambassadeur in de Tweede Kamer hebben kunnen volhouden. Mocht het al slecht gaan met Nijmegen, dan zal het tij vanaf nu zeker gaan keren. Want adel verplicht; zeker voor een ambassadeur. Ik raad u echter aan geen euforische gevoelens te krijgen over de mogelijke voorspoed die de stad zomaar in de schoot wordt geworpen. Schijn bedriegt en niet zo’n beetje ook.

Massale Uittocht

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 20 juni 2008

1213948625NMassale_uittocht.JPGIn 2020 woont 1/5e deel van Nijmegen in de waalsprong las ik op internet. Dat vind ik best veel. Als ik anno 2008 vertel dat ik in Oosterhout woon, kijkt de gemiddelde Nijmeegse stedeling me vaak met een wazige blik aan. Waar?

Als de rook om je hoofd is verdwenen

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 19 juni 2008

nosmoking.jpgNog anderhalve week en dan gaat het rookverbod in. Vanaf 1 juli worden verstokte rokers voorgoed verstoten uit de kroegen die zij langzaamaan eigenhandig bruin gestookt hebben. Vooralsnog maakt niemand zich druk. Kennelijk lost het probleem zich vanzelf wel op. Uitbaters die creatieve maatregelen treffen heb ik nog niet bespeurd. Een onbemande afgesloten rookruimte is een mogelijke oplossing. In de praktijk heb ik (als roker) er nog nooit een bezocht. Ik heb daar ook niet zo’n trek als ik er even bij stil sta.