Dit is het archief van juli 2008

Eeuwige Affaire

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 29 juli 2008

/date/2008/07/Valkhofaffaire.jpegDe komkommers groeien tot aan de hemel, dus laten we het nog even over de Vierdaagsefeesten hebben. Over de Valkhofaffaire dus, want dat is in mijn beleving hetzelfde. Ik zou niet weten waar anders in de stad ik die dagen mijn heil zou moeten zoeken. Jaar in jaar uit drink ik evenementenbier uit piepkleine maïsbekertjes voor heel veel geld aan muntjes, wetend dat daar het altijd weer gezellige en kwalitatief hoogstaande festival van moet worden bekostigd. Dit in tegenstelling tot mensen die menen er recht op te hebben hun eigen bier op te drinken (en die zich ergeren aan de herrie van al die bandjes). Wat nog helpt in de ophemeling van dit festival, is dat we er jaar in jaar uit weer subtiel op geattendeerd worden hoe fijn het toch is dat het weer door kan gaan. Het is al jaren lang vijf voor twaalf voor de Affaire en telkens loopt het weer met een sisser af.

Veilig oversteken

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 29 juli 2008

/date/2008/07/veilig_oversteken.jpg

- Aaaaaaargh.
- Rustig maar dit is in Beek Ubbergen.
- Heftuuggg.
- Ja man ik ging fietsen vanwege de warmtuh zeg maar.
- En toen werd je epilepsiezenuw getriggerd?
- Dit is toch meer een continue tripstrip weet je.
- Hier kunnen mijn vloeistofdia’s echt niet tegenop.
- Puik vakwerk, ik wordt in een volgend leven lijnentrekker!

Ik kom er niet uit hoeveel signalen je hier hebt te verwerken in die anderhalve tel die je nodig hebt als je af wilt slaan…

Thuis

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 25 juli 2008

breda.jpgnijmegen.jpgSinds de Vierdaagseweek zit ik in Breda. Mantelzorg verlenen aan mijn vader. Als je bijna 90 jaar bent kan dat wel eens nodig zijn. Mijn vader woont niet meer in mijn ouderlijk huis. Ik kan dus niet echt zeggen, dat ik nu thuis zit. Maar een tijdje in mijn geboortestad vertoeven is geen straf. Tussen het zorgmantelen door bezoek ik stad en ommelanden en dan voel ik me weer helemaal thuis. Maar Nijmegen is ook goed aanwezig deze periode. Wat dat betreft ben ik niet echt weg. Breda en Nijmegen; ze vloeien op dit moment figuurlijk in elkaar over.

In Nijmegen telt iedereen mee?

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 25 juli 2008

Openbare_Bibliotheek_Nijmegen.jpg

Er zijn best nog meer plekken in Nijmegen te vinden die uitblinken in bouwkundige (on)logica in de categorie van de bijdrage van afgelopen maandag op deze site.

Vorige maand ging ik mijn rolstoelende zoon lid maken van de Openbare Bibliotheek in Nijmegen. Een opvoeding zonder biebboeken, dat kan natuurlijk niet. Dus op naar de Bieb. Het gebouw ziet er aan de buitenkant mooi en nieuw uit. Het is ook relatief nieuw volgens mij, dus je zou zeggen dat er bij de bouw overal rekening mee is gehouden. Geen onhandig gedoe met onneembare obstakels die ‘nu eenmaal zo ontstaan zijn in het verleden’, en zo. Denk je dan.

Dubbele handicap

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 21 juli 2008

dubbele_handicap.jpg

- Op de Daalseweg, achteraan bij de roestvrijstalen speeltuin.
- Leuk hoor, dan ben je al blind zeg maar…
- … dan zit je ook nog in een rolstoel ook…
- … en dan mag je dan over dat hek heen zien te komen!
- Als je dan maar niet valt want dan heb je zo een dwarsleasie te pakken.
- Kun je eigenlijk de gemeente aansprakelijk stellen voor domsigheid?

Soms vraag je je wel eens af wat het opleidingsnivo is van al die mensen de betrokken zijn bij het aanleggen van een hekje om een “speeltuin”.

Nijmegen geblokkeerdste stad van Nederland

De Dood of de Gladiolen?

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 18 juli 2008
Vierdaagsekruis.jpg

Foto: Vincent de Groot

Zo wreed als in de Romeinse tijd is het tegenwoordig niet meer. Met een gedegen training vooraf, een paar goede schoenen en flink wat blarenpleisters overleef je het echt wel. Zeggen ze. Een bevalling is zwaarder, las ik afgelopen woensdag nog. Daar heb ik tenminste wél ervaring mee. Gekeken naar het dagelijks aantal uitvallers zijn dat trouwens vooral mannen die voor het eerst meelopen. En is het record voor deelname niet ook in handen van een vrouw? Inderdaad, tot op hoge leeftijd deed zij, Annie Berkhout, tot maar liefst 66 keer mee. Zouden vrouwen dan toch het sterkere geslacht zijn? Afijn, die discussie is er meer eentje voor vanavond op de vierdaagsefeesten met de nodige alcoholische consumpties achter je kiezen.

Gratis stoelen

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 17 juli 2008

Gratis_tuin_en_kampeersetje.jpg

Altijd een lachwekkend fenomeen, de groeiende verzameling huisraad langs de St. Annastraat in de dagen voor de Vierdaagse intocht. Nog een kampeersetje nodig? Pak je kans! Toch liever een meer luxe aanvulling van uw interieur? De grote uitverkoop is bijna begonnen, alles tijdelijk voor slechts 0 euro. Af te halen vanaf vrijdag 18 juli om 17.00 uur. Op = op.

Het Gevoel van de Herhaling

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 16 juli 2008

4days_nijmegen.JPGVier dagen verantwoord koken. Vier nachten mijn luxe tweepersoonssponde afstaan. Vier nachten op kousenvoeten binnenkomen om niemand wakker te maken. Twee uur later zelf uit een diepe
alcoholroes worden gewekt omdat voor andere mensen nu eenmaal een nieuwe dag begint. Het zijn concessies die ik met plezier doe omdat ik er zelf voor heb gekozen een Vierdaagseloper onderdak te bieden. Ik krijg er een hoop gezelligheid, mooie verhalen en duizendmaal dank voor terug. Zelfs de zwaarste concessie die ik moet doen, overleef ik nog net. Het duurt iedere dag slechts een klein halfuur en het begint om zeven uur ’s avonds. Of om vijf voor half acht, om kwart voor zeven of om tien voor acht.

Spelregels

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 12 juli 2008

tamboerijn.jpgIn Nederland zijn we een expert in het verzinnen van allerlei regels hoe het mag, niet mag, moet, niet moet of onder bepaalde voorwaarden misschien wel zou kunnen en waarom niet. Dus ook in Nijmegen. Afgelopen week vaardigde de gemeente nieuwe spelregels uit waaraan straatmuzikanten moeten voldoen. Dit om de groeiende ergernis bij terraszitters, marktkooplui, winkeliers en binnenstadslenteraars tegemoet te komen. Ik heb het bericht een paar keer gelezen, maar ik hou mijn hart vast of alle, voornamelijk Oost-Europese, straatmuzikanten weten hoe ze geacht worden zich voortaan te bewegen door de binnenstad.

De hemel brandt

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 11 juli 2008

brand.jpg

Opnieuw een grote brand in Nijmegen? Nee, slechts de wolken die, tussen de buien door, in lichterlaaie worden gezet door de laagstaande zon.