Dit is het archief van november 2008

Crisis

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 29 november 2008

/date/2008/11/hema.jpgAfgelopen week was weer een topweek voor Nijmegen. Bed & Breakfast De Pauwenhof aan de Kastanjelaan werd uitgeroepen tot de absolute nummer 1 op dit gebied in Nederland. Café Jos flikte hetzelfde, maar dan in de café top 100 van Nederland en de Nijmeegse Schouwburg werd door een gerenommeerde vakjury gekozen tot het mooiste voorbeeld van de Wederopbouwarchitectuur in Gelderland. Mocht de wereld al in een crisis zitten, dan geldt dat niet voor Nijmegen.

Het gevoel van rood zwart en groen

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 27 november 2008

/date/2008/11/nijmegen_rgz1.jpg
Niemand kan er nog omheen. NEC speelt UEFA Cup voetbal en dat is overal te zien. Met de komst van honderden vlaggen, banieren, spandoeken en stickers in de stad is de NEC euforie officieel losgebarsten. Rood-zwart-en-groen is hip, alhoewel de voetbalhater zich vast groen en geel ergert. Ik persoonlijk word er erg vrolijk van, een beetje zenuwachtig zelfs in de hoop op winst.

Mondriaan was here

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 24 november 2008

mondriaaninfietspad.jpg

- Daar is toch net een nieuwe laag rode zoab gelegd, zeg maar?
- Jep, op de Prins Bernardstraat vlak voor de Oranjesingel en die spleten zitten er toch al een week of twee zeker in.
- Nieuwe graffiti techniek?
- Geen kunst op straat maar kunst in de straat!
- Zijn de asfaltslijpers bij de gamma in de aanbieding?
- Zouden we daarom tweedes zijn geworden?
- Maar wat in ’shemelsnaam moest hier uitgeslepen worden?

“Pimp je fietspad” is ook geen nieuw programma bij Nijmegen1. Wie weet waarom er hier in het gloednieuwe fietspad gezaagd is mag het zeggen maar ik heb met al mijn fantasie nog steeds geen putdeksel kunnen bedenken dat in deze vorm past.

Nijmegen Kunst ligt op straatste stad van Nederland

Winter in Oosterhout (Nijmegen)

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 23 november 2008

Winter_in_Oosterhout.JPG
Winter_in_Oosterhout2.JPG

Belangrijk

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 22 november 2008

lekker_belangrijk.jpgIk heb via dit medium al vaker uitgelegd hoe ons lokaal politiek systeem volgens de wet in elkaar zit. In principe is dat niet zo ingewikkeld. De Gemeenteraad stelt de grote lijnen vast van het beleid van de gemeente en controleert of het College van B & W zijn taak goed uitvoert. U moet daar niet te licht over denken. Dat is niet niks; zo’n verantwoordelijkheid gaat je als Raadslid niet in de koude kleren zitten. Je zou van minder ’s nachts badend in het zweet met een natte rug wakker worden hoe het verder moet met Nijmegen. Hoe belangrijk kun je zijn voor de toekomst van de stad?

Geen fietsstad

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 19 november 2008

fiets.jpg

Nijmegen zou een fietswalhalla zijn. Althans, dat zou je verwachten gezien de moeite die de plaatselijke politiek neemt om het gebruik van de fiets te stimuleren. Maar de afgelopen weken kregen wij wat dompers te verwerken. Nijmegen is niet verkozen tot Fietsstad en tot overmaat van ramp moeten we het ook nog stellen zonder Fietsvierdaagse.

Tram – deel zoveel

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 18 november 2008

Tram.jpgGaat dat zien! Op donderdag 27 november opent Femke Halsema samen met wethouder Jan van der Meer een tramhalte bij het stadhuis. Hebt u wat gemist? Gaat dat ding soms op onzichtbare rails rijden? Nee, wees gerust, of niet natuurlijk: het is een symbolische actie. GroenLinks Nijmegen wil dat er rijksgeld beschikbaar komt voor de aanleg van de Keizerlijn Heijendaal – Waalsprong – Bemmel.

Hoort wie belt daar kinderen

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 17 november 2008

chocolade_telefoon_copy.jpg

- Hoii, waar ben je nou?
- Op t dak en jij?
- Nog op de boot, wat ben je aan het doen, zeg maar?
- Ik probeer een pakje door de schoorsteen te duwen maar dat lukt maar niet.
- FF w8e, we komen Raan.
- Als ‘t eind week 49 maar af is.
- Joow, groeten aan Nico!
- Ja doegie!
- Laterrr!

De snoep-GSM is er in verschillende uitvoeringen; ik zag m ook al van marsepein. Deze was verreweg ‘t mooist. Drie kleuren chocolade! Ook de sinterklaastraditie gaat met de tijd mee.

Andersom

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 15 november 2008

dik_trom.jpgWie vanuit Nijmegen ineens in een ver land aankomt krijgt altijd in meer of mindere mate te maken met een cultuurschok. De overgang naar een geheel andere wereld is gewoon te groot, waardoor je de eerste dagen verbaasd om je heen kijkt. Na een tijdje weet je echter niet beter en wat aanvankelijk raar is, is ineens heel normaal. Andersom werkt dat ook zo. Na een maand Nepal kwam ik terug in Nijmegen, las wat kranten en kreeg prompt een omgekeerde cultuurschok, waardoor ik hier bijna weer aan de zuurstof moest.

Lekker, een Nijmogram!

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 13 november 2008

Nijmogram5.jpg

Deze week is de nieuwe Lekker verschenen, u weet wel, die gids vermomd als tijdschrift met de vijfhonderd beste restaurants van Nederland. Nijmegen is met zeven stuks ruim vertegenwoordigd, sterker nog, wij mogen ons de culinaire hoofdstad van Gelderland noemen!
Ik mag zo nu en dan graag een buitenshuis vorkje prikken en dat kan natuurlijk ook prima in een tentje dat buiten de Lekker-boot is gevallen. Maar waar de keuken dan een lekker potje staat te kokkerellen, maakt de bediening er te vaak een potje van. En dan heb ik het niet over links of rechts serveren of ongevraagd een nieuwe fles water opentrekken, maar over de buitensporige wachttijden. Die zijn namelijk schering en inslag in culiland. Dus mocht u nog gastronomische plannen hebben de komende weken, neemt u dan vooral dit Nijmogram mee om de tijd te doden.
Klik op het diagram hierboven om het Nijmogram te kunnen uitprinten. Oplossingen over een maand.