Dit is het archief van mei 2009

Werkgelegenheid

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 30 mei 2009

/date/2009/05/kaarten.jpgAfgelopen weekend was ik een paar dagen weg. Thuisgekomen neem ik dan altijd de kranten van de afgelopen dagen door. Mijn oog viel op een kop op een sportpagina van de Volkskrant: “Ware cupfighters komen uit Nijmegen”. Ik wist toch zeker dat NEC was uitgevoetbald en het ijs in Triavium is ook al geruime tijd gesmolten, dus het artikel kon ook niet over ijshockey gaan. Het artikel ging over de bridgers uit Nijmegen, die de bridgewereld een poepie hadden laten ruiken. Ik stond perplex.

Het nieuwe Doornroosje, een hedendaags sprookje?

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 29 mei 2009

/date/2009/05/beuningen_vlag.jpg Zoals ik ooit al op deze site aankondigde, heb ik het voorbeeld van een alleszins respectabel aantal Nijmegen Centraal-collega’s gevolgd en heb ik, na op de kop af twee jaar in een tussenpausflat in Meijhorst te hebben gewoond, Nijmegen gemeente Nijmegen verruild voor het qua huizenprijzen knipvriendelijkere Beuningen. Net als de frisse lucht in de Ardennen is ook deze verandering even wennen. Waar in Meijhorst eigenlijk nooit iets gebeurde dat het daglicht niet verdragen kan, werd binnen een week na intrek in onze nieuwe woning de snackbar om de hoek, die tijdens het klussen en schilderen al een beetje onze snackbar geworden was, gewapend overvallen. Voor zover ik weet is er hier evenmin een dorpsgek die gewapend met raadsbesluiten ten strijde trekt tegen straatnaambordjes-met-spelfout als “Maisveld.” Wat mijn vrouw en ik zeker niet zullen missen is onze – hoe zal ik het netjes uitdrukken – moeizame, maar godzijdank veryolanthecabauvankasbergende relatie met woningcorporatie Portaal, wier serviceverlening nog tal van uitdagingen aan haar werknemers biedt.

G-hockey in Nijmegen

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 28 mei 2009

/date/2009/05/naar_de_training_allerkleinst.jpgD’Almarasweg gistermiddag: op weg naar de training.

In de zestiger jaren wilde een van mijn zussen met een klasgenoot mee gaan hockeyen. Dat ging niet door. Met haar bescheiden afkomst kwam zij niet door de toenmalige Brabantse ballotage. Dat soort dingen uit het verleden kunnen lang doorwerken.
Een klasgenoot van mijn zoon vroeg eind jaren 90 of hij niet mee wilde gaan hockeyen. Beide jongens zijn verstandelijk beperkt.

Wachten op de bus

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 27 mei 2009

/date/2009/05/2008Juni123B.jpg

Maerten

Bandito!

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 24 mei 2009

Bandito_Winnaar_Roos_van_Nijmegen_2009_copyrighted_Ilse_Lambert_www.foxyroses.com.jpg

Bandito wint Roos van Nijmegen 2009!

Foto Ilse Lambert – www.foxyroses.com

Fooi

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 22 mei 2009

Fooi.gifUit onderzoek lijkt dat er in de horeca steeds minder fooi wordt gegeven. De onderzoekers geven als reden de gestegen prijzen in de horeca. Anderen geven de recessie de schuld, of de komst van de euro, waardoor alles al zo duur is geworden.

Terugzingen

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 20 mei 2009

20.05.2009_koor_limos_c.jpg
Vanavond op en rondom het terrein van de voormalige koloniale kazerne aandacht voor de voorstelling Puputan van het Colourful City Koor en het boek Puputan op Bali. Indrukwekkend op deze plaats waar Nijmegen indertijd haar steentje bij droeg aan koloniaal geweld.

Chip ahoy!

Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 20 mei 2009

800px_OV_Chipkaart.jpgDat is dan toch ineens best weer snel … Nog vóór de Vierdaagse wordt de OV-chipkaart in de stadsregio Arnhem-Nijmegen voor busreizigers ingevoerd. Geen paniek, strippenkaartfanaten, u kunt tot de jaarwisseling nog gewoon zelf berekenen hoeveel zones, sterren, punten en strippen u kwijt bent aan een busritje. Daarna is het echt gedaan met dat fijne stempelstrookje, dat u bij de entree in 1980 nog zo verfoeide, weet u nog?

Park’ 44 eerste lustrum

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 18 mei 2009

park44lustrum.jpg

- Is dat al weer vijf jaar geleden?
- Gaat snel he, zeg maar.
- Had volgens Paul al in 2007 weg moeten zijn vanwege pleinnrestylING.
- Is niet de eerste leugen die hij verkocht hierover, volgens mij.
- Nee, zal ook niet de laatste geweest zijn.
- Ze gaan binnenkort waarschijnlijk beginnen.
- zeggen ze…
- Gefeliciteerd he en succes met grasmaaien.

Er gaan geruchten dat de bouw van de parkeergarage is uitgesteld voor onbepaalde tijd. Van de vier woontorens, aan elke kant van het plein 10 verdiepingen, wordt al gezegd dat we blij mogen zijn als ze er in 2038 staan. Dat zou ik dan nog net mee kunnen maken…
Gelukkig hebben we tot die tijd een leuk grasmatje om uit te rusten.

Afstand

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 16 mei 2009

afstand.jpgDat was afgelopen week weer lachen voor mij. Nog vóór de stemming in de Raad zag Rutger Zwart zichzelf al als voorzitter van de onderzoekscommissie om de kwestie Krielen uit te gaan zoeken. Zelfbewust verklaarde hij in de krant, dat hij klaar was voor die klus. Natuurlijk kon hij dat niet alleen. Hij zocht raadsleden, die de boel een beetje van een afstand konden beschouwen. Alsof zo’n raadslid makkelijk te vinden is. Als het duaal systeem in Nijmegen namelijk iets heeft opgeleverd, dan is het wel een Raad die vooral op de kleine dingen let. De stallingstijd van een fiets buiten een fietsenrek; het verbranden of versnipperen van kerstbomen of het tegen het verkeer mogen rijden van een fiets in een eenrichtingsverkeerstraat. Dat is de Nijmeegse interpretatie van het op hoofdlijnen controleren van het dagelijks bestuur.