De kogel is door de spreekwoordelijke kerk! Op dezelfde dag dat we zowaar eindelijk te weten komen waar het Nationaal Historisch Museum komt (ergens in een plaatsje met een A, naar het schijnt), werd ook officieel bekendgemaakt dat wij onze eigen bescheiden, maar ongetwijfeld niet minder indrukwekkende variant krijgen. De Mariënburgkapel wordt inderdaad tijdelijk het Huis van de Nijmeegse geschiedenis.
Dit is het archief van juni 2009
Kapel wordt museum
Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 30 juni 2009Kids ‘n’ Billies
Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 29 juni 2009
Foto: Ilse Lambert – www.foxyroses.com.
Terrassen
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 28 juni 2009Amsterdam heeft het. Maar ik hoop van ganser harte dat Nijmegen niet krijgt wat Amsterdam heeft, want dan ziet het er somber uit. Ik heb 4 dagen in de flat van mijn zoon in Amsterdam gelogeerd, omdat hij met vakantie is. Dat betekende o.a. geen de Gelderlander bij het ontbijt, maar het Parool. Het maakte niets uit. Amsterdam mag zich dan wel een wereldstad noemen, in de categorie klein dagelijks leed is het net zo provinciaals als Nijmegen, zo niet veel erger. De artikelen in het stadskatern spraken boekdelen. Ik voelde me thuis.
Waterkunstwerk
Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 26 juni 2009
Het waterkunstwerk van de Duitse Kunstenaar Julius Popp werkt. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van het waterschap Rivierenland en de gemeente Nijmegen en werd ‘geopend’ door de burgemeester. En goed, het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat! Een “uniek werk met experimentele structuren en technologische data-systemen”. En gewoon mooi.
Misschien wel een nieuw icoon van de stad Nijmegen…

Geen subsidie, wel lekker dansen!
Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 25 juni 2009
Witte en zwarte vlucht, werkgelegenheid, economische conjuncturele ontwikkelingen, grootstedelijk beleid, arbeidsmigranten, ontkokering, verdelende rechtvaardigheid, prestatiemetingen, participatie, gemeenschapsgevoel, stadsvernieuwing. Zomaar een paar termen uit een beleidsnota over probleemwijken, Vogelaarwijken of, de politiek correcte term, prachtwijken. In Nijmegen ligt een van die wijken: Hatert. Alle beleidsnota’s en uitvloeiende subsidies ten spijt, schijnt het toch nog niet op te schieten met deze wijk. 17 Miljoen euro werd uitgetrokken om Hatert sterker en aantrekkelijker te maken. Voor zover de theorie. Ik kom niet meer zo vaak in Hatert, dus ik kan niet zien of de maatregelen doen wat ze beloven.
Gelderlander stopt de pers
Een bijdrage van Martijn Vet, gepubliceerd op 25 juni 2009Ja, het gaat hard bergafwaarts met de van dode boom gemaakte kranten. Vandaar dat eergisteren een commissie van
oude wijze mannen een lijvig rapport (samenvatting) naar buiten bracht over de toekomst van de journalistiek in het algemeen en die van de krant in het bijzonder. Een ronduit merkwaardige aanbeveling hierin: laat Nederlanders een paar euro extra betalen voor hun internetabonnement, dan kunnen we daarmee die noodlijdende kranten wat langer laten doormodderen.
Feestkamer
Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 24 juni 2009
Het buurtfestijn biedt van 12 tot 16 uur een ongecompliceerde gelegenheid om bijvoorbeeld eens met ‘onze’ asielzoekers een praatje te maken. Als je boven het volume van “diverse artiesten uit de buurt” uit kunt komen. Maar ach, het is een grote wei!
Vluchtstrookorchis
Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 24 juni 2009In Het Bloemendal (voorheen het orchideeënveldje) in Stadspark Staddijk wemelt het van de bloeiende orchideeën. Dat zo goed als op de vluchtstrook van de A73 zulke zeldzame bloemen groeien blijft opmerkelijk.
Witte verf op?
Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 21 juni 2009Op de Oranjesingel bij de voetgangersoversteekplaats ter hoogte van de Van Schevichavenstraat ligt maar een half zebrapad.
Besluiten
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 20 juni 2009Vanwege mijn werk moet ik bijhouden wat de gemeenteraad bezighoudt, bespreekt en waarover ze besluiten neemt. Dat doe ik dan ook trouw. Die betrokkenheid is nu ook weer niet zo groot, dat ik een seizoenskaart heb voor de publieke tribune, ook al is het gratis en zijn er altijd meer dan genoeg vrije plaatsen over. Ondanks alle goede bedoelingen zijn de politieke avonden nou niet echt spetterend te noemen, waarvoor je zou besluiten naar het Stadhuis te gaan. Ik zal nog eens navragen, hoeveel Nijmegenaren de Raadsvergadering live volgen via Internet. Dan moet je toch echt helemaal niks om handen hebben, als je via je pc naar zo iets gaat zitten kijken op een woensdagavond. En dat hiermee de kloof tussen de politiek en de burger wordt verkleind, een veelgehoord item onder raadsleden, lijkt me ook lariekoek.