Dit is het archief van juli 2009

Bootje

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 31 juli 2009

/date/2009/07/2009juli0349B.jpg

Zo’n cruiseschip is tegenwoordig ontzettend lang. Als die dwars op de stroom ligt hebben we er een nieuwe stadsbrug bij …

Groen en oranje

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 30 juli 2009

images_7.jpgGroen en oranje als overheersende kleuren om me heen. Zweet dat in stromen van mijn lijf gutst. Op onregelmatige tijden eten. Om 4 uur enigzins stijf op staan. Altijd zingen om me heen. Ik draag broeierig zwetende sokken en mijn wandelschoenen zitten nog steeds als gegoten. Een pet is pure noodzaak vanwege de felle zon. Ik val als een blok in slaap. Wie denkt hierin de verlate ervaringen van mij als Vierdaagseloper te herkennen heeft het mis. Niks geen Vierdaagse voor mij. Ik zit ver weg, maar de ervaringen lijken er op het eerste gezicht verdacht veel op.

Het was óók weer geweldig dit jaar…

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 26 juli 2009

BEEF_Habana_22_07_2009_copyright_Ilse_Lambert.jpg

…bij Habana.

Foto: Ilse Lambert / www.foxyroses.com

De Keukenkampioen Affaire™

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 24 juli 2009

affaire.JPGNog één dagje afzien en dan is de relatieve rust in de stad terug van weggeweest. Als liefhebber van het licht-alternatieve segment van het muzikale spectrum was ik de bijna afgelopen Vierdaagseweek voornamelijk op het Valkhof te vinden, alwaar zich de Affaire afspeelde. Net als de voorgaande jaren kostte het mij geen enkele moeite mijn ontdekkingstocht naar Leuke Nieuwe Bandjes tot een eclatant succes te maken. Woensdagavond ben ik toch wel een beetje fan geworden van het New Yorkse collectief St. Vincent. Gezien de drukte bij het merchandisestalletje na afloop van het concert stond ik daarin terecht niet alleen. Maar onderhavige band, die nog maar eens onderstreepte dat de altomosterd thans niet in Groot-Brittannië of IJsland, maar in de Verenigde Staten te halen valt, was niet het enige hoogtepunt op de Affaire. Ik durf zelfs te beweren dat het Valkhof zich dit jaar mocht verheugen in een beter programma dan het nakende Sziget-festival in Boedapest (de overtreffende trap van Lowlands), waar een kloeke afvaardiging van de Nijmegen Centraal-redactie over een stiefe twee weken in het wild te spotten is. Dat belooft wat voor volgend jaar!

Nijmegen visualiseert het verleden

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 23 juli 2009

limosbord_midden.jpg
Alle plaatselijke politieke partijen staan achter het pleidooi van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen voor meer investeringen in de cultuurhistorie. Men wil dat de gemeente de komende jaren stevig investeert in het beter zichtbaar maken van het rijke verleden van Nijmegen. Het is dus heel vooruitziend van iemand geweest om aan de Postweg dit informatiebord te laten staan. Hier was in het verleden een complex van de SSHN. En inderdaad, ook was hier ooit een Informatiecentrum. Jasmijn is er nog, maar dat integratieproject krijgt nog maar een paar maanden subsidie. Jasmijn mag zich troosten met de wetenschap dat haar verleden hier mogelijk nog jaren gevisualiseerd blijft!

Buiten geb

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 22 juli 2009

2009juli0374B.jpg

onze excu

hypermoderne informatiezuil op het stationsplein – het visitekaartje van de stad, als het ware

Ik ga de Vierdaagse lopen en ik neem mee

Een bijdrage van Marcel Debets, gepubliceerd op 21 juli 2009

ik_ga_naar_de_4Daagse_en_neem_mee..._copyright_Ilse_Lambert_www.foxyroses.com.jpg

Foto: Ilse Lambert / www.foxyroses.com

Tom Poes

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 18 juli 2009

tom_poes.jpg“Er zijn ambtenaren, die voor iedere oplossing een probleem vinden”. Aldus wethouder Hans van Hooft sr. tijdens een Nieuwscafé van de Gelderlander. Afgelopen week werd dat weer bewaarheid. Door de Minister is bepaald, dat de regels voor het plaatsen van bouwwerken in achtertuinen versoepeld zijn. Niet langer mensen pesten en tegenwerken met ingewikkelde procedures als ze een serre, tuinhuisje, tuinmuur, of wat dan ook in hun achtertuin willen plaatsen. Ga vooral lekker je gang; daar willen we ons als overheid vooral niet meer mee bemoeien. Dat is nu eens een klantvriendelijke oplossing voor een hoop gedoe. Zo niet in Nijmegen. Daar wordt deze ministeriële geste niet als een oplossing, maar als een probleem gezien. Dus wordt Tom Poes in geschakeld.

Haat liefde verhouding

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 16 juli 2009

nc_vierdaagsebenen.jpg

Vlak voor mijn vakantietijd werk ik mij werkelijk uit de naad. Ik was het bijna vergeten maar het is al weer zover. De derde week van juli nadert en dus komt de Vierdaagse er weer aan. Het is al aardig merkbaar, en eigenlijk als je het druk hebt best irritant…

Laten we wel wezen, de Vierdaagse is een fantastisch evenement dat zorgt voor een enorme hoeveelheid media-aandacht voor de stad. Menig grote stad is er jaloers op, daar is het hoogtepunt van het jaar hooguit een avondje Jan Smit en de 3 J’s. Nee, dan zijn wij toch beter bedeeld met een dergelijk groots volks- en sportevenement met bijpassende Vierdaagsefeesten, een van de grootste gratis festivals van het land.

Rebellenclub

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 11 juli 2009

rebellenclub.jpgEnige tijd geleden fuseerde Nijmegen Nu met de Stadspartij Leefbaar Nijmegen. Sluwe vos Ben van Hees zag hierdoor zijn kansen stijgen voor het continueren van zijn Raadszetel. En misschien ligt er wel een wethouderspost op Ben te wachten. Je weet het maar nooit in de politiek. De zwaan kleef aan actie van toen heeft een tegengesteld vervolg gekregen. PvdA”ers Alard Beck en Stijn Verbruggen hebben het helemaal gehad met Wouter Bos c.s. Ze dreigen uit de partij te stappen en willen voor zich zelf beginnen. Gisteren prominent op de voorpagina van de Telegraaf en op Geen Stijl; Stijn en de Rebellenclub is geboren.