De vakanties zijn nu echt voorbij; de scholen gaan beginnen en de voetballende amateurs trappen ook weer af. Dan kan de politiek natuurlijk niet achterblijven. Vanaf de Vierdaagse is er geen politiek bedreven. Goedbedoelde kleinschalige acties tegen asbakken aan muren in de binnenstad, voor picknicktafels in de Goffert of tegen lelijke transformatorhuisjes tel ik niet mee. Dat valt in de categorie “naamsbekendheid behouden in de stille periode”. Het College heeft niet vergaderd; de Raadszaal is leeg gebleven. Of we daar in de stad iets van hebben gemerkt of juist niet, dat laat ik maar in het midden. We bestaan nog. De Middeleeuwen herleven dit weekend; de terrassen zitten vol en ondanks de afsluiting van de Waalbrug deden de winkels goede zaken. Je zou bijna gaan denken, dat zo’n politiekloze periode niet op een maandje meer of minder steekt.
Dit is het archief van augustus 2009
Zoeken
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 29 augustus 2009Kogelslingeren in het Kronenburgerpark
Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 27 augustus 2009Dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is, is lang niet overal zichtbaar. Nijmegen is niet een typisch historische stad vol nauwe straatjes en schattige oude huisjes. De Tweede Wereldoorlog en ijverige stadsbesturen die graag hun stempel drukten hebben de oude stad geen goed gedaan. Veel ergeren zich rot aan wederopbouwarchitectuur en alles wat nieuw is en hunkeren naar meer middeleeuwse sferen.
Zij kunnen dit weekend hun hart ophalen. Op zaterdag en zondag bezet het Gebroeders van Limburgfestival weer de binnenstad. Het festival is inmiddels het grootste middeleeuwse festival van het land. Het programma is omvangrijker dan dat van vorig jaar en ziet er veelbelovend uit. Vers op het programma en pas vandaag bekend gemaakt is het slingeren van het reuzenkatapult dat vrijdagmiddag voor het eerst gaat plaatsvinden in het Kronenburgerpark!
Nijmegen in dB’s
Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 25 augustus 2009In de krant las ik vanmorgen een bericht over geluidsoverlast in steden. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de ‘reikwijdte en omvang van geluidbelasting’. Deze kaarten worden gebaseerd op ‘de cumulatieve belasting van vliegverkeer, wegverkeer en spoorwegen’. Ze kunnen door de gemeente gebruikt worden om bijvoorbeeld toekomstige geluidbelasting te meten in verband met toekomstige bouwlocaties en dergelijke.
Tamponhockey
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 22 augustus 2009Afgelopen week was de introductieweek voor 1e jaars studenten. Ook al zou je het willen, je kon er niet omheen in de stad. Grote groepen fietsende, zittende of liggende studenten, die kennismaakten met elkaar en met Nijmegen. Gelukkig was het prima weer. Nijmegen kon zijn faam als stad van terrassen waarmaken. De weersverwachtingen blijven voorlopig nog goed. Als dat zo doorgaat kennen de meeste 1e jaars na een maand meer namen van kroegen dan van wetenschappelijk medewerkers. Toch blijft er nog tijd over om te sporten. En ook op sportgebied heeft Nijmegen keus te over. Er wordt hier zelfs aan tamponhockey gedaan. Wat voor hockey? Tamponhockey. Ik wist niet wat ik zag, toen de Gelderlander dit woord in een kop gebruikte.
Trening feur de herses
Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 21 augustus 2009Mijn vrouw heeft onlangs besloten tot de aanschaf van een Nintendo DS Lite, een draagbare spelcomputer. Waar zij op het gebied van gamen à la eenentwintigste eeuw voorwaar een alleraardigst partijtje mee kan blazen, ben ik een e-neanderthaler: met Pong en DX-Ball zijn de grenzen van mijn digitale modebewustzijn wel zo’n beetje bereikt. En nu de DS Lite zijn intrede heeft gedaan in huize-Van der Goor, ben ik definitief verworden tot de Kenny van Hummel onder de whizzkids: mevrouw doet namelijk aan Brain Training. Voor de oudere lezers onder ons: vroeger heette dit gewoon hersengymnastiek. Ik heb me laten vertellen dat je tegenwoordig niet meer meetelt als je je brain niet traint.
35 Graden… Oeps!
Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 20 augustus 2009Die duizenden introductiejongeren gaan vandaag een extreem oneigenlijk beeld van Nijmegen krijgen, vrees ik. Het wordt in Gelderland historisch warm, mogelijk wel 35 graden. Iedereen die het zich kan permitteren zal overdag siësta houden. Dat is dan wel weer ergens in overeenstemming met het Havana aan de Waal-gevoel, waar Nijmegen mee behept wil zijn. Legt iemand de Havana-notie deze kinderen van de vroege 90-er jaren even haarfijn uit? Zij hebben Cuba mogelijk zelf niet paraat.
Ovatonde (Keizer Augustusplein)
Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 18 augustus 2009
De komende weken gaat de N325 op de schop …
Agenda
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 15 augustus 2009Druk, druk, druk. Zo kan het leven van onze Thom wel gekenschetst worden. Wie denkt, dat het ambt van burgemeester van Nijmegen kippetje-eitje is zal bedrogen uitkomen. Lees maar eens wat onze Thom allemaal heeft gedaan sinds zijn aantreden begin 2007. Zijn agenda is transparant gemaakt door een heuse verantwoording te schrijven. Kan iedereen lezen, dat het niet voor niets is, dat hij te weinig tijd heeft om voor de Zevenheuvelenloop te trainen. Je zou van minder buiten adem geraken.
Bushalte
Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 11 augustus 2009
Nieuwe glasplaten boven de bushalte, voorzien van zonnepanelen.
Schumen
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 8 augustus 2009“De Lusemert bloedt dood.” Zo luidde een kop in de Gelderlander afgelopen week. Hoewel het tropisch warm was, is dit geen tijdelijk bloeden in de categorie vrouwen bloot, handel dood. Een bloedtransfusie zal weinig zin hebben De Lusemert is zo dood als een pier, wat de paar overgebleven marktkooplui ook proberen. Verplaatsen naar de Grote Markt zal niet helpen. Nijmegenaren schumen niet meer op maandagmorgen naar koopjes op het Sint Stevens-kerkhof. Is dit de laatste stuiptrekking van de Lusemert? Ik denk van wel.