Dit is het archief van februari 2010

Bus

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 27 februari 2010

/date/2010/02/bus.jpgNijmegen zit al een paar maanden opgescheept met een College, dat demissionair op de winkel past. Sinds afgelopen weekend is het dringen geblazen in de winkel, want het Kabinet zit daar inmiddels ook demissionair op te passen. Toen ik deze week in de Gelderlander ook nog een foto zag van een gele bus, die tot ver over zijn assen in de Waal stond, wist ik het zeker. Het water is ons nu definitief letterlijk en figuurlijk tot de lippen gestegen. We zijn reddeloos verloren; allemaal in de reddingsboten met een noodpakket voor een paar maanden.

CAMPAGNE SP (geen) HALF WERK

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 26 februari 2010

1267187523NNijmegen_centraal_003.JPG1267187817NNijmegen_centraal_001.JPG

Langs de Griftdijk in Nijmegen Noord zijn de campagneposters van de SP vernield.

(On)Gevraagd Advies

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 23 februari 2010

Waar kun je nog helder en overzichtelijk informatie vinden over politieke partijprogramma’s in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart aanstaande? Hoedt u voor populistische propaganda!

De kracht van lokaal twitteren

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 22 februari 2010

twitter_bird_2.png

Vrijdagnacht gaat de geschiedenis in als de Nacht van Twitter. Gedurende het crisisdebat van het kabinet was er op de ‘oude media’ (tv) niets te vinden over de gebeurtenissen in de Trèveszaal. Het schijnt dat RTL en de NOS vervolgens live zijn gaan uitzenden omdat duizenden betrokken twitteraars met elkaar wilden twitteren over wat er op tv uitgezonden zou gaan worden. Niet dát er iets te melden viel, maar geen nieuws is kennelijk ook nieuws.

De meest ervaren twitteraar én bijrolspeler in #deval Maxime Verhagen was stil. Hij nam, vrijwillig of niet, zijn verantwoordelijk en stuurde geen tweets naar buiten. Gelukkig maar, er was in de afgelopen weken al genoeg gelekt. Alhoewel Balkenendes antwoord op Clairy’s vraag wel tot de verbeelding spreekt welke dreigementen hij had kúnnen twitteren. Toch jammer.

Jo

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 20 februari 2010

geld.jpgHet kabinet is een paar uur geleden gevallen. Zo iets komt nooit goed uit, maar zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt me dat een extra complicatie. Jo Jansen van Gewoon Nijmegen weet me echter gerust te stellen. We hoeven ons in Nijmegen geen zorgen te maken over de val van het kabinet. Uruzgan ligt volgens Jo ver weg van de Stikke Hezelstraat en nog verder weg van de Lange Hezelstraat. Jo heeft vroeger blijkbaar vooraan gezeten bij de lessen aardrijkskunde. En als Jo zich geen zorgen maakt, dan doe ik dat ook niet. Want na het invullen van de Nijmeegse stemwijzer kwam ik op Gewoon Nijmegen uit. Ik moet de uitspraken van Jo nu dus wel erg serieus gaan nemen.

Verkiezingsborden

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 18 februari 2010


In Nijmegen zijn eind januari 32 verkiezingsborden geplaatst. Daarnaast bestaan er diverse ander plaklocaties: Aanplakborden, -Zuilen en -Kolommen! We zijn eens gaan kijken…Over anderhalve week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Waar en hoe kun je in deze stad posters plakken? Leve de diversiteit. Waarin een kleine stad groot kan zijn!

Vrouwenweek

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 13 februari 2010

vrouwendag.jpgOp 8 maart a.s. is het de internationale vrouwendag. Dit gebeuren wordt op veel plaatsen uitgebreid tot een vrouwenweek. Het leek er wel op, alsof Nijmegen afgelopen week al een voorschotje heeft genomen op deze vrouwenweek. Het waren vrouwen die Nijmegen positief op de kaart hebben gezet. Paul Depla verstoorde dat beeld en dat bedoel ik niet negatief. Hij kan er ook niks aan doen, dat hij uitgerekend afgelopen week werd voorgedragen als nieuwe burgemeester van Heerlen. Ook in Heerlen is het carnaval in alle hevigheid losgebarsten, dus de komende dagen hebben ze daar wel wat anders aan hun hoofd dan het voordragen van een nieuwe burgemeester. Zijn vertrek is een gemis voor de stad. Een van de grondleggers van Havana aan de Waal gaat Nijmegen verlaten. Tot overmaat van ramp is ook Habana aan de Waal ter ziele gegaan. Welk een rampspoed; geen Havana en geen Habana meer. Dat gaat de PvdA toch te ver. Havana aan de Waal krijgen ze niet meer voor mekaar; daarvoor lijkt de breuk met de overige Havanamakkers te fors. Dan maar alle ballen op Habana, dacht Allard Beck. Een kniesoor die valt over die ene letter verschil.

Exit Havana, exit Habana

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 11 februari 2010

strand_waal.jpgOver een kleine drie weken weten we of het doek valt voor Havana aan de Waal. Als schot voor de boeg heeft de directie van de Vierdaagsefeesten alvast een rode dikke streep gezet door Habana aan de Waal, de alternatieve feestlocatie aan gene zijde van de rivier. Mot tussen directeur Teddy Vrijmoet van de Vierdaagsefeesten en organisator Godfried Verstegen van de Affaire lijkt daaraan ten grondslag te liggen. Direct na afloop van editie 2009 kwam hun verschil van inzicht al aan het licht. Verstegen kon en/of wilde de verplichte financiële bijdrage aan de organisatie van de Vierdaagsefeesten niet voldoen, maar ging, overigens volkomen terecht, prat op het eclatante succes van de Affaire. Vrijmoet weigert Verstegen een “voorkeursbehandeling” te geven en daar valt natuurlijk ook wel wat voor te zeggen.
Verstegen mag doorgaan met de Valkhofaffaire en de locatie aan de Voerweg, maar hoe lang nog? Ik vind de Affaire met zijn prima sfeer, uitstekende organisatie en gedurfde programma een sieraad voor de stad, dat niet verloren mag gaan. Getuige de reacties op Twitter sta ik daar niet alleen in. Ik ben best bereid om daarvoor nog iets meer neer te tellen voor het toch al dure bier, of een paar euro entree te betalen. Wat vindt u?

Lekkre bouen!

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 10 februari 2010

ScreenshotGelderlander.jpg

Vind jij lezen en schrijven heel moeilijk? Kun je de letters niet goed uit elkaar houden en levert dat veel spelfouten op? Misschien heb je wel dyslexie. Geeft niet hoor. Bij dagblad de Gelderlander kun je altijd nog aan de slag.

Screenshot van de site van de Gelderlander op de iPhone.

Entente Florale

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 8 februari 2010

florale_klein.jpgNijmegen tart de goden, door zich enthousiast op te werpen als deelnemer voor de Entente Florale.

Je denkt dan dat je serieus kans maakt op de titel “stad met het actiefste groenbeleid”. De E.F. dames en heren kiezen jaarlijks het groenste dorp en de groenste stad van het land.