Dit is het archief van april 2010

De stratemakershow

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 29 april 2010
De laagste toren van Nederland met geoorloofde spelfout

Foto: Marieke Thomassen

Ongeveer drie jaar geleden had ik de eer een gastbijdrage te schrijven op uitnodiging van de Nijmegen Centraal redactie.  Ik besloot toen in mijn bijdrage op te roepen voor een eerherstel van de Stratemakerstoren. Ik citeer: “Al 20 jaren geleden werd het rondeel herontdekt na de sloop van de panden die de toren bedekten. Anno 2007 is de toekomst van de toren nog steeds onzeker. De toren zou eigenlijk overdekt moeten worden, want het broze metselwerk is niet weersbestendig. Er zijn intussen mooie ontwerpen gemaakt voor herbestemming van de toren. Maar kennelijk durft de gemeente niet te kiezen voor de mooiste variant, waarbij de toren grotendeels zichtbaar blijft achter glas.”

Drie jaar later is deze passage nog steeds actueel. Gelukkig zijn er nu weer mooie verkiezingsbeloftes en een passage in het Coalitieakkoord. Toch ben ik er nog steeds niet gerust op.

Tunnelstukjeweg

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 27 april 2010

Doorrijdhoogte 4 meter, volgens de bordjes. Maar zo te zien werkt daar bij herhaling iets niet helemaal tof. Daar, links en rechts van de bushalte. Al jaren stuk. Ooit moet het eerste puntje gesneuveld zijn. En wat zal gefoeterd zijn toen het later aan de andere kant ook nog mis ging. Ik blijf er naar kijken.

Langs de lijn

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 26 april 2010

Moeilijk hè !?

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 26 april 2010

Nijmegen schijnt een onderhoudsprogramma te hebben voor beeldende kunst in de openbare ruimte….zeggen ze. Twee voorbeelden van hoe het niet moet. De siamese stoel en de sculptuur met zonder titel. De een is nooit fatsoenlijk afgewerkt na de verhuizing, de ander wordt al een paar jaar niet meer gepoetst. Een emmertje water en een zacht  doekje regelen is ook wel heel erg ingewikkeld. Weet je…We maken er een pijnpunt van op de volgende vergadering!

Eerste namen De Affaire bekend

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 21 april 2010

affaireBent u een van de gelukkigen die, na zich in het holst van de nacht door een breed scala van webfrustraties te hebben geworsteld, een kaartje voor Lowlands heeft weten te bemachtigen? Of bent u een dusdanig luxepaardje dat u lacht om de gepeperde ticketprijs van het hippe Primavera Sound in Barcelona? Of vliegt u hartje zomer naar het Sziget-festival in Boedapest, om u een week vrijwillig bloot te stellen aan de allesverzengende zon op een woestijnachtig terrein waar de enige nog levende boom op een dieet van dood bier, goedkope schroefdoppenwijn, urine en andere lichaamssappen staat? Van harte gefeliciteerd. Maar waarom al die gekkigheid als uw eigen bed in Nijmegen staat, de stad waar van 17 tot en met 23  juli het gratis en voor nikse De Affaire neerstrijkt?

2 op de plek van 1

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 19 april 2010

De hondenuitlaatplaatsen zijn een voortdurende bron van ‘vermaak’. Ergerniswekkend irritant is de vorm van geldverspilling aan de Kanaalstraat. Maar ja, ons is weer eens niks gevraagd.

Zooitje

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 17 april 2010

Vandaag in de Gelderlander. Een kritische kijk op het tableau de la troupe van de zes leden van het nieuwe College. Twee homo’s; een echte ondernemer; een van allochtone afkomst; een vrouw en een die schijnbaar helemaal niks is, want die werd niet apart genoemd. Het deugt echter voor geen meter volgens de krant. Want er zitten te weinig vrouwen in het College. Tot overmaat van ramp hebben we ook nog een Thom in plaats van een Antonia als burgemeester. Tja, zo valt er altijd wel wat te klagen. Ik vind het in ieder geval een breed spectrum uit onze samenleving; dat is in het verleden wel eens anders geweest.

Van deze discussies word ik af en toe zo moe. Wat Nijmegen nodig heeft is een College dat de stad op een goede manier bestuurt. Daarbij zal het me een zorg zijn of ze homo, lesbisch of bi zijn; of hun wieg in Marokko, Amsterdam of Nijmegen heeft gestaan; of ze banketbakker zijn of professor. Het gaat om de inhoud, visie en daadkracht en nergens anders om. Dus als er de komende tijd op een verkeerde manier wordt bezuinigd, wil ik niet horen dat dit komt omdat er maar 1 vrouw in het College zit. Zo werkt dat niet.

Asdonderdag

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 16 april 2010

zonsondergang

Een ietwat uit de hand gelopen, IJslands rokershoestje legt het hele West-Europese vliegverkeer in de as. Zoals wel vaker gaat schade van economische aard hand in hand met mooie plaatjes. Het vulkanische as veroorzaakte gisteravond een rode gloed bij zonsondergang, zoals hier bij de brug van Ewijk.

Licht

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 15 april 2010

Straatverlichting is belangrijk voor de veiligheid. Het stelt mensen gerust en is dus goed voor de leefbaarheid. Onlangs riep de gemeente Nijmegen de burgers op om de laatste donkere plekjes van Nijmegen te melden. Er is in totaal 40.000 euro beschikbaar om her en der extra lichtmasten te plaatsen.

Tegelijkertijd heeft de gemeente het streven om te werken aan meer energiezuinige straatverlichting. Nijmegen is zelfs koplopergemeente van de Taskforce Verlichting en streeft er sinds 2008 naar om minimaal 3 procent per jaar minder engergie te verbruiken. Een belangrijk onderdeel van die ambitie is de zorg voor zo weinig mogelijk energieverbruik bij straatverlichting. Vandaag werd de strategie bekend.

Duurzaamste aanplakbord?

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 13 april 2010

Leeg verkiezingsbord

Twee weken geleden vroeg ik hier aandacht voor verweesde verkiezingsborden met afbladderende gemeenteraadsverkiezingenposters. En zie. Als klimaatvriendelijkste gemeente van Gelderland heeft Nijmegen iets aan de verwaarlozing gedaan. Nu is de vraag hoe lang we ook nog eens tegen LEGE borden aan gaan kijken…