Dit is het archief van mei 2010

Waar heb ik ze eerder gezien?

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 31 mei 2010

Nijmegen is errug goed in het verplaatsen van beelden. (Daar kom ik nog wel eens op terug). Recentelijk zijn zeven beelden opnieuw in de openbare ruimte verschenen. Afgelopen zaterdag, 29 mei 2010, was de officiele opening van het nieuwste stadspark in het Waterkwartier.

Wie weet waar de beelden eerder gestaan hebben? Schrijf de goede antwoorden op een briefkaart en stuur die voor 2 juni naar Jac.Splinter p/a De Vasim Winselingseweg 41, 6541 AH Nijmegen en maak kans op een leuke prijs. Over de uitslag kan worden gecorrespondeerd middels reacties hieronder….

Dissonant

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 29 mei 2010

Het was muzikaal gezien een afwisselende week voor Nijmegen. Ik moet natuurlijk beginnen met de trieste muzikale ervaring van ons eigen Sieneke in Oslo. Ze heeft het niet gered; een finaleplaats was te hoog gegrepen voor haar. Toch kan zij met opgeheven hoofd zeggen dat ze Europa in is geweest; iets wat NEC haar voorlopig nog niet zal na doen. Het zou me dan ook niets verbazen als Sieneke nu al op de lijst staat van genomineerden voor de titel Nijmegenaar van het Jaar. Wat kun je méér doen om in Nijmegen wereldberoemd te worden?

Buurtstek

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 25 mei 2010

Aanstaande zondag is het de Nationale Dag van het Park. Ook in Nijmegen staan in verschillende parken activiteiten op stapel.

Mijn tuin kwispelt bij de gedachte aan de plantjesmarkt op het Limosparkje. Daar bieden buurtbewoners met groene vingers jonge plantjes voor een zeer zacht prijsje aan. Geweldig initiatief!

Moet de gemeente zeker in meer wijken organiseren. En dat dan aanvoeren bij haar prestigieuze Entente Florale ambities.

Spetterdespet

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 24 mei 2010

Wat kan er in een ‘klein’ portugees stadje als Pampilhosa de Serra wel en in Nijmegen niet en waarom?

Let op! Duidelijk bord!

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 22 mei 2010

Een huwelijk tegen wil en dank wordt weleens een verstandshuwelijk genoemd. Bij de echtverbintenis tussen Nijmegen en duidelijke verkeersborden is daar echter geen sprake van. De verstokte fan van Nijmegen Centraal weet dat wij wel pap lusten van de talloze vage, multi-interpretabele en misleidende borden die de Waalstad rijk is.

Dat het niet allemaal kommer en kwel is bewijst dit bord op de Wolfskuilseweg. In slechts drie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gekozen woorden een duistere, onoverzichtelijke verkeerssituatie opgehelderd. Kijk, zo kan het dus ook!

Zonnig

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 22 mei 2010

Excuses, excuses. Ik heb twee weken geen bijdrage geleverd en dat heeft al tot vragen geleid van sommigen. Ik ben zeer vereerd, dat het schijnbaar opvalt als ik afwezig ben. Een volgende keer zal ik me keurig publiekelijk afmelden, zodat niemand zich zorgen hoeft te maken. Zoals zo velen was ik er even tussen uit; ver weg van Nijmegen. Genieten van de bergen, de zee en de zon. Maar vooral van terrassen. Dit laatste was niet zo maar. Ik was in de winning mood gekomen door de  terrassenwedstrijd in Nijmegen, waarover ik de vorige keer schreef.

Voetbalruzies

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 21 mei 2010

Onze burgemeester ruziet met de KNVB. De KNVB heeft in augustus de eerste thuiswedstrijden gepland staan. De Nijmeegse politie viert dan echter vakantie en kan daarom de politiebegeleiding niet garanderen. De eerste thuiswedstrijden moeten dus later ingepland worden. De KNVB ziet dat niet zitten en dreigt heel NEC uit de eredivisie te mieteren. NEC zelf staat machteloos aan de zijlijn toe te kijken.

In de media en op internet wordt druk gesteld dat de burgemeester zich te halsstarrig opstelt. De bal moet rollen. En als dat dan in augustus is, dan moet dat maar geregeld worden.

Opruimplichtbord

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 19 mei 2010

Nee, geen bord op deze foto uit Heseveld. Het bordje over de opruimplicht inzake hondendrollen is namelijk ook zo ongeveer door het mooie groen overwoekerd.  Nog een paar weken en ik zie de hond niet meer tussen de planten. Laat staan zijn drollen. Maakt naleving en handhaving wat lastig. Niet dat ik er van wakker lig.


Ontgroening

Een bijdrage van Willem Melssen, gepubliceerd op 12 mei 2010

Huygensgebouw gezien vanaf de Heyendaalseweg

Huygensgebouw gezien vanaf de achterzijde

Met het begrip “ontgroening” kun je meerdere kanten op. In een studentenstad als Nijmegen is de meest voor de hand liggende betekenis natuurlijk het jaarlijkse ritueel dat veel nieuwe studenten bij hun studievereniging moeten ondergaan; het is de vuurdoop om toegelaten te worden tot die betreffende club of als je het hoger in de studiebol denkt te hebben uiteraard het studentencorps.

Lente in de Van ‘t Santstraat

Een bijdrage van Ingrid de Bruijn, gepubliceerd op 11 mei 2010

Ieder jaar weer psychedelisch mooi. De blaadjes gaan de komende tijd heel langzaam van vuurrood naar bijna zwart. Ik kijk het hele jaar mijn ogen uit.