Dit is het archief van juni 2010

Struyckelblokken

Een bijdrage van Willem Melssen, gepubliceerd op 30 juni 2010

'Blokken' (1978) van kunstenaar Peter Struycken

Wie vanuit Nijmegen richting Den Bosch reist met de auto of bus moet er letterlijk omheen rijden: het uit drie deels “ingegraven” kubussen bestaande kunstwerk Blokken (1978) van kunstenaar Peter Struycken dat op het Palkerplein staat.

Ik ben wel gecharmeerd van die enorme blokken, maar ik heb anderen het ook wel eens “foeilelijke uit de lucht gevallen transportcontainers” horen noemen. Het is dus maar hoe je de drie stalen kubussen op het centrale deel van de rotonde bekijkt en zoals meestal het geval is valt er over smaak ook hier weer bar weinig te twisten.

40 jaar Maartenshoeve

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 29 juni 2010

40 jaar Maartenshoeve

Het jaar 2010 is een bijzonder jaar voor de Maartenshoeve: we vieren ons 40-jarig bestaan! Wat in 1970 begon als een leuke afleiding voor de kinderen van de Sint Maartenskliniek, is uitgegroeid tot een professionele FPG manege. Het is een veilige plek waar kinderen met en zonder beperking terecht kunnen voor paardrij- en dierverzoringslessen.

Deze week is het Feestweek!

Van 29 juni t/m 6 juli is het één groot feest op de Maartenshoeve. Tijdens deze feestweek organiseren we volop activiteiten voor kinderen, hun ouders en andere mensen die eens een kijkje willen nemen op de Maartenshoeve. Kom langs en vier het 40 jarig jubileum met ons mee!

Uw steun is hard nodig!

De Maartenshoeve is al 40 jaar een bron van vreugde voor veel kinderen en de omgang met dieren is voor hen een belangrijke aanvulling op de therapie die zij krijgen.

Weg is weg.

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 28 juni 2010

Dat het toekomstige Plein 1944  er niet zo uit gaat zien als de plaatjes ons willen doen geloven is al eerder gezegd. De 15 verdiepingen tellende hoogbouw in het centrum, 3 onder en 12 boven de grond,  heeft echter ook gevolgen voor de vierdaagselopers …. De skyline van deze stad verandert, en niet zo’n beetje ook.

Nachtburgemeester

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 26 juni 2010

Het zit me niet mee de laatste tijd. Voor de gemeenteraadsverkiezingen had ik nog de hoop, dat ik gevraagd zou worden als externe wethouderskandidaat. Nee dus. Ook het lidmaatschap voor de terrassenjury in Nijmegen ging aan mijn neus voorbij. Afgelopen week gloorde er weer hoop in mijn hart toen ik de vacature zag staan voor kandidaten van Nachtburgemeester van Nijmegen. De profielschets leek mij op het lijf geschreven. De kandidaat moet woonachtig zijn in Nijmegen of randgemeente; moet beschikken over goede communicatieve eigenschappen en moet een sterke persoonlijke presentatie en uitstraling hebben. Dat was ik; geen twijfel mogelijk. Tot ik het laatste onderdeel van de profielschets las: de kandidaat moet een fervent gebruiker zijn van het Nijmeegse nachtleven. Tja; dan moet ik afhaken.

Zomer in Lent

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 25 juni 2010
Zomer in Lent

Zomer in Lent

Ook in Lent is het warm

Ik zie, ik zie …

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 20 juni 2010

Ooit werden er boeken geschreven over overgecontroleerde staten. Werd je vroeger nog gewaarschuwd voor het feit dat je bekeken werd, tegenwoordig worden er te pas en te onpas camera’s geplaatst in de stad. En niemand die je daar nog voor waarschuwt.

Een paar jaar geleden was er een rondleiding langs de camera’s in de stad aan het eind daarvan kreeg iedereen een plattegrond met daarop de camera’s die zich in het centrum van Nijmegen bevonden. Het wordt tijd dat er weer eens een update van die plattegrond gemaakt gaat worden. Met uw hulp graag. Maak een foto van de camera(s) die u tegenkomt in deze stad en mail die door naar ikzieikzie@jacsplinter.nl. Ga ik binnenkort een nieuwe plattegrond maken van de plekken waar u bekeken wordt. Nijmegen cameraaste stad van Nederland! Tijd voor een nieuwe nominatie!?

Een plek voor papa’s?

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 19 juni 2010

In de Brug van twee weken geleden lees ik over een opvallend initiatief, dat op 20 juni (vaderdag) resulteert in de opening van een ‘Vadercentrum’ Ja, u leest het goed. Vanaf die datum is Nijmegen een plek voor papa’s rijker. Nijmegen heeft daarmee de primeur, het Nijmeegse centrum is de start voor een Landelijk Netwerk van Vadercentra.

Clownesk

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 17 juni 2010

Nijmegen stemt traditioneel linkser dan de rest van Nederland. De meeste Nijmeegse stemmen gingen vorige week dan ook naar de PVDA en Groen Links. Toch heeft nog 11,54% van de Nijmegenaren op de PVV gestemd. Op het aanplakbord aan de Wolfkuilseweg is duidelijk wat de bewoners van Geert Wilders vinden.

Bekijk de Nijmeegse uitslag.

De Verrajer

Een bijdrage van Willem Melssen, gepubliceerd op 16 juni 2010

'Nog Even Zonder Titel' van kunstenaar Erik Buijs (1999)

Bovenstaand beeld kun je vinden aan de Looimolenweg. Het mannetje met de verrekijker heeft van kunstenaar Erik Buijs de titel “Nog Even Zonder Titel” gekregen. Dat was toentertijd een bewuste keuze omdat volgens Buijs zulke beelden vaak vanzelf een bijnaam krijgen. En inderdaad, vrijwel direct na plaatsing in 1999 werd de sculptuur door de bewoners van de Wolfskuil niet geheel verbazingwekkend “De Verrajer” genoemd.

En de winnaar is …

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 13 juni 2010

Het regende inzendingen op de vraag wie weet waar deze beelden gestaan hebben voordat ze in het nieuwe Westerpark terecht kwamen. Uit de inzendingen met de meeste antwoorden is een winnaar getrokken. Wie overigens van een aantal beelden weet waar ze gestaan hebben, kan dat nog steeds hieronder laten weten. Sommige sculpturen hebben heeeel lang in depot gelegen…. Waarom eigenlijk. En wat zou er nog allemaal opgeslagen liggen in de gemeentelijke schatkamers?