Dit is het archief van augustus 2010

Sanadome

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 28 augustus 2010

Waar is ze?

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 23 augustus 2010

Afgelopen maand bracht Willem Melssen op deze site nog het ‘Touwspringend meisje’ voor het voetlicht. Nu zijn het alleen nog de voetjes die we kunnen bewonderen. Na een reactie op deze website (bedankt Eefje) ben ik maar even ter plekke gaan kijken. Het beeld is inderdaad helemaal foetsie, op deze voetjes na. Ik hoopte even op een aanrijding en tijdelijk ongemak , maar er is geen bandenspoor te bekennen.

Kortom… het touwspringend meisje is ontvoerd. Schaamteloos gejat. Het lef…..! En dat wel net na de ontdekking dat het eigenlijk helemaal geen touwspringend meisje is maar een Mariken beeldje. En Mariken hoort nou eenmaal thuis in Nijmegen. Het is een uniek kunstwerk dat gewaardeerd wordt en waarschijnlijk onvervangbaar is. Dus aan de dief: geef terug!

Ex-patje

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 20 augustus 2010

Zelfs de verknochtste N.E.C.-fan kan het niet ontkennen: het wel en wee in en rond het Goffertstadion werd deze week vakkundig ondergesneeuwd door de overname van dat andere clubje in dat andere stadje door Borat Zjordania. Het leidde de aandacht af van dat andere opzienbarende Gelderse voetbalnieuws dat ongetwijfeld niet alleen mijn wenkbrauwen deed fronsen: Patrick Kluivert in de trainingsstaf van N.E.C.

U vergeeft het mij vast dat ik het nog niet voor me kan of wil zien: Patje in driedelig CMG-blauw met stropdas naast Wiljan Vloet in de dugout, typische spitsendingetjes roepend naar de Nijmeegse voorwaartsen. Dat Björn Vleminckx en de zijnen nog wel wat kunnen opsteken van Oranjes topscorer aller tijden lijdt geen twijfel, dus dat is het niet. Wellicht is het hetzelfde als wat ik afgelopen zomer met David Beckham had, die zonder al te veel succes fungeerde als inspirator voor het Engelse team. Hun beider carrière als voetballer is eigenlijk als een nachtkaars uitgegaan, zonder een echt hoogtepunt (Van Bronckhorst) of desnoods een onvervalst dieptepunt (Zidane). Ik betwijfel zelfs of Patje een om half drie ’s nachts op Eurosport samengevatte afscheidswedstrijd in een klein stadion in de provincie is gegund. Met commentaar van Frank Kramer of Hugo Walker.

Zou Kluivert ook in Nijmegen komen wonen?

In elk geval moeten de creatievelingen onder de N.E.C.-fans nog op zoek naar een kekke spandoekslogan, nu Mario Been alweer ruim een jaar geleden naar Rotterdam is verkast (Been en Kluivert) en Patrick Pothuizen aan het aftrainen is bij De Treffers (Patje en Potje).

Lege parkeergarage

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 11 augustus 2010

Rust in de nieuwe parkeergarage van de St. Maartenskliniek.

De nieuwe parkeergarage werd geopend op 15 oktober 2009. Kostte 15 miljoen euro voor vijf lagen. Geen geld.

Grote mensen houden van cijfers

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 9 augustus 2010

Deze en volgende week doe ik even Millingencentraal.nl. Maar niet heus, of toch. Getallen zijn universeel.

Zonde

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 7 augustus 2010

“VVV’s in regio vrij van zonde.” Bij zo’n kop in de Gelderlander komen alle verboden uit mijn jeugd in één klap weer bovendrijven. Want als katholiek jongetje in de vijftiger jaren moest ik er alles aan doen om toch vooral vrij van zonde te blijven. Dat was nog belangrijker dan goede cijfers op school halen. Toen ik op de middelbare school zat was het nog niet over. Vrij van zonde blijven betekende met de handen boven de dekens slapen. En sex voor het huwelijk was natuurlijk helemaal uit den boze. In gedachten zag ik daarom aan de balie’s van al die vrij van zonde zijnde VVV’s maagden zitten, die vooral met handen boven de dekens slapen. Mis.

Stilte en strand

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 5 augustus 2010

"Breng gedachten vol verlangen naar het lege stille strand. Schrijf ze duizend stille malen tussen duizend korrels zand." Gedicht: Jan de Booys (Nijmegen) op het strand van Vlieland. Foto: Ruud Raats (flickr.com)

Nijmegen is op vakantie. Ieder jaar is het weer dezelfde voorspelbare stilte na de drukte in de vierdaagseweek. Ineens vertrekken alle toeristen en samen met hen talloze Nijmegenaren die tijdelijk verkassen naar vakantieoorden. In ruil daarvoor krijgen we ogenschijnlijk een handjevol toeristen terug. Het is deze dagen stil op straat. Niet bepaald iets wat je verwacht van deze toeristische toplocatie. De regio Arnhem Nijmegen steeg onlangs naar de vijfde plek in de top 5 van meest toeristische locaties. Deze regio is tegenwoordig gewilder dan Rotterdam onder de dagjesmensen en vakantiegangers. En dat is goed nieuws natuurlijk.

Want aan toeristen kan men goed verdienen. Je gespaarde zakcenten vliegen er in een vakantieweek vaak doorheen, terrasje hier (in Nijmegen lekker het goedkoopst) en souvenirtje daar. Afgelopen week bezocht ik Sanadome, een van de trekpleisters van onze stad. Daar merkte je wel iets van de aantrekkingskracht op vakantiegangers. Je hoorde er diverse Hollandse dialecten voorbij komen (van Fries tot Rotterdams) en hier en daar zelfs wat Duits, Frans en Italiaans. Ze genoten duidelijk van dit luxe badhuis en zweerden met regelmaat vaker naar Nijmegen te gaan. Het is jammer dat Nijmegen niet meer van dit soort attracties kent. Er zijn aanknopingspunten zat, zoals het rijke Romeinse en keizerlijke verleden, de ligging aan de rivier en de hoogteverschillen in de stad (waar wij zo aan gewend zijn maar die voor veel bezoekers buitenlands aandoen).

Verkeerdbord

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 4 augustus 2010

Ja, weer een bord. Dit keer geen tijdelijk, maar een permanent bord. In de wijk Oosterhout. Bij het winkelcentrum en de afvalcontainers. Geen verbods- dan wel gebodsbord. Maar wat dan wel?

Ver weg dichtbij

Een bijdrage van Heyta Melssen, gepubliceerd op 1 augustus 2010

Binnenkort gaan we weer op vakantie. Dat betekent veel dagtochten, fototoestel mee en vooral landschappen, gebouwen en – zonder morbide te willen zijn – begraafplaatsen schieten. Dat zijn, vooral in het buitenland, vaak hele mooie plekken. Hoewel? Alleen in het buitenland?

De begraafplaats langs de Daalseweg kan zich prima meten met Père Lachaise in Parijs. En vandaag kwam ik, op een luttele 15 minuten fietsen van huis, in de Heilig Landstichting terecht. Waarom zou een mens nog op vakantie gaan voor mooie kerken, kloosters en landschappen? Nou vooruit, voor de taal misschien. Voor het idee om ergens anders te zijn. Maar de echte schoonheid ligt gewoon vlak om de hoek.

Kijk mee, en oordeel zelf. Een rondje Heilig Landstichting, helemaal gratis en voor niets.