Dit is het archief van oktober 2010

Slim

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 30 oktober 2010

Je kunt van alles vinden van het nieuwe College, maar niet dat het er saaier op is geworden. Wat heet. Ik blijf me iedere week weer kostelijk vermaken over wat er gebeurt. Vooral naar de woensdag kan ik erg uitkijken. Dan is bekend, wat het College op dinsdag allemaal heeft besproken en besloten. Ook afgelopen woensdag was het weer raak. Jan van der Meer had in het vorige College vol trots een besluit genomen over Slim Parkeren. Dat hield ongeveer in, dat als je op de Wedren op de fiets met een parkeerautomaat stond te sms’en, dat je dan minder parkeergeld hoefde te betalen. Of zo iets. Niemand snapte hetm behalve Jan. Dit slim parkeren heeft de gemeente Nijmegen uiteindelijk € 120.000 gekost, terwijl er geen auto minder naar de Wedren is gekomen. Dus besloot Henk Beerten afgelopen dinsdag dat dit geen Slim Parkeren, maar Dom Parkeren was, terwijl Jan van der Meer ook aan tafel zat. Dat is toch schitterend? Hoe zou Jan op zo’n moment zitten te kijken? Wil de politiek dichter bij de burger gebracht worden, dan moet zo’n moment rechtstreeks op TV1 te zien zijn. Van slim naar dom in een stief kwartiertje. Dat kan geen scenarioschrijver verzinnen.

Biep

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 29 oktober 2010

Bibliotheek de Mariënburg bestaat al weer tien jaar. Nog steeds een prachtig gebouw.
Zondag 7 november wordt het jubileum gevierd.

Papierenloos

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 25 oktober 2010

Mensen die nog in procedures hangen mogen niks in dit land. Behalve wachten. De jaarlijkse collecte van Stichting Gast komt er aan. Zij helpt asielzoekers met financiele, praktische en morele steun. U kunt best wel geld geven ook.

Mistig

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 24 oktober 2010

Afgelopen week kreeg ik bijgaande foto (gemaakt door kraanmachinist Luc Lamers) opgestuurd van een mistig Nijmegen in de vroege ochtend. De foto is gemaakt vanuit de cabine van een bouwkraan op een bouwterrein aan de Sperwerstraat in de Biezen. Mist ligt als een deken over de stad. Deze foto kan beschouwd worden als een metafoor voor de mistige tijden waarin Nijmegen zich bevindt. Er moet namelijk bezuinigd worden en flink ook. Turgay Tankir heeft als een politieke Erwin Krol een financiële weersverwachting voor de komende tijd gegeven, waarmee gesubsidieerde instellingen niet blij zijn. Het uitzicht begint voor deze sector beduidend minder te worden.

Nooit geweten

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 22 oktober 2010

Lopend richting de Waalkade door de Grotestraat zag ik vanuit mijn ooghoek een gevelsteen. Het blijkt dat hier ooit het huis heeft gestaan waar de moeder van Karl Marx geboren is, Henriëtte Presburg. Nooit geweten.

Vooraanzichten

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 21 oktober 2010

Molenstraat in 1900 - Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Monumenten zijn schaars. Daar moet je zuinig en verantwoord mee omgaan en juist daarom zijn monumenten bij wet beschermd. Dat betekent niet dat een monument moet bevriezen in de tijd. Je mag er heus wel eens wat aan verspijkeren om het gebouw ook functioneel te houden of juist te beschermen. Een paar goede en foute Nijmeegse voorbeelden. Bij de Stratemakerstoren is in de jaren negentig een extra voorgevel gebouwd om het broze oorspronkelijke metselwerk  van de echte voorgevel daaronder te beschermen. De St. Annamolen nabij de Hatertseweg in Nijmegen bouwde een uitbouw vooraan, zodat er nu ruimte is voor een dierenwinkel en -kliniek. Bij het winkelpand van Förster aan de Molenstraat sloopte men deze week (de inmiddels ook niet meer zo) moderne winkelpui eraf en ontdekte men resten van de originele voorgevel met decoratieve jugendstil elementen.

Moenen was here

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 18 oktober 2010

Al jaren luidt de noodklok van de Stratemakerstoren aan de Waalkade. Is het nou zo moeilijk om tussen al die pretentieuze nieuwbouwplannen een paar euro vrij te maken voor de overkapping van dit monument? Als ik het goed gelezen heb, betaalt de gemeente 40.000 euro rente per dag over de leningen voor de waalspronggrond. ‘n Weekje geen rente betalen en je hebt ‘t grootste gedeelte al binnen…Scheve wereld denk je dan al snel. Maar het tij gaat keren. De Nieuwste Toeristische Attractie is hier, en alleen maar hier te zien en te beleven. entree 3,90 euro pp

Weg werk

Een bijdrage van Heyta Melssen, gepubliceerd op 17 oktober 2010

Ik wilde een verontwaardigd blog schrijven over verkwisting. Van materiaal, van mankracht, van geld dus. Hoezo bezuinigingen? Wilde ik roepen. Wie verzint zoiets? Dacht ik. Maar ja, toen hoorde ik de waarheid en maakte mijn verontwaardiging over verkwisting plaats voor de verontwaardiging over een in de kiem gesmoord blog.

Dan toch maar. Dit wilde ik schrijven.

Ontzamelen

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 16 oktober 2010

Ik weet niet hoe het bij u thuis is, maar soms moet ik de zolder, kelder, of schuur eens flink opruimen. Wat kan een mens een hoop rommel bewaren. Er rest niks anders om aan de slag te gaan; alles aan de kant van de straat te zetten en de DAR te bellen. Daarna het goede voornemen om voorlopig niks meer te bewaren. Bij de gemeente is het niet anders. Henk Beerten is de nieuwe wethouder van cultuur geworden. Hij ging eens in de kelder van het Stadhuis kijken wat hij zoal onder zijn hoede had gekregen. Hij schrok zich te barsten. Wat een rotzooi. 3100 kunstwerken en hij had geen flauw idee wat hij er mee moest. Zo maar de Dar bellen kon natuurlijk niet. Dus kwam er een ambtelijk advies.

Nieuwstbouw

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 15 oktober 2010

Langs de randen van de uitdijende stad verrijst de nieuwste nieuwbouw in Nijmegen-Noord.