Dit is het archief van november 2010

Dichttip

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 29 november 2010

Ook dit jaar worden er deze week weer veel gedichten geschreven. Niet alleen door de nieuwe stadsdichter maar ook door een andere kleine 10.000 amateurdichters in deze stad. Om nog maar te zwijgen van het aantal rijmelaars in het land. Voor wie niet zo makkelijk gedichten schrijft, hebben we hier enkele tips. Doe er uw voordeel mee en schrijf pakkende teksten! Voor wie nog meer creativiteit nodig heeft: De tip is niet van mij maar van Jan Vriends. Hij schreef het boekje Hoe verzin je het? Zet het op uw verlanglijstje bijvoorbeeld.

40 jaar Doornroosje

Een bijdrage van Heyta Melssen, gepubliceerd op 28 november 2010Het is eind jaren zestig. In heel Nederland schieten de jongerencentra als paddestoelen uit de grond. Zo ook in Nijmegen. Veel van die centra zijn allang in de vergetelheid geraakt en niemand had dan ook kunnen bevroeden dat Roosje zou uitgroeien tot een van de grootste en toonaangevendste popcentra van Nederland.

Veilig

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 27 november 2010

Ik hoef me de komende week als Hulpsinterklaas niet te vervelen. Werk zat. U hoort mij echter niet klagen; ik doe het graag. Het is vrijwillig seizoensgebonden bijbeunen voor het in stand houden van een mooie, jarenlange traditie. Ik doe het altijd zonder poespas met mijn vaste Zwarte Pieten, die Zwarte Piet zijn zoals het handboek van de Bond van Hulpsinterklazen het voorschrijft. Mijn Pieten kunnen zonder problemen figureren in advertenties van het Huis van de Binnenstad of de gemeente Nijmegen, zonder dat internet weer vastloopt door de vele reacties, omdat een zwarte malloot de hele branche loopt te verzieken. Levenslang schorsen is de enige remedie en er niet meer over praten. Een kinderfeest moet veilig en geborgen zijn.

Derde vestiging H&M in Nijmegen

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 26 november 2010

Morgen opent de derde vestiging van de Zweedse modegigant Hennes & Mauritz haar deuren in Nijmegen. De vraag is of we daar in Nijmegen op zitten te wachten. Nog meer grote winkelketens met ‘ wegwerpmode’ met een dubieuze reputatie op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Alle flessen aan een touwtje

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 24 november 2010

Door alle treinvertragingen hebben reizigers meer tijd om te kijken naar dit kunstwerk hoog in de hal van het centraal station.

Voor beginners en gevorderden

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 22 november 2010

DEZE BIJDRAGE IS NIET GESCHIKT VOOR AMBTENAREN MET ZONDER GEVOEL VOOR HUMOR.

Meld u nu aan voor de nieuwe workshops. Aan de hand van levensechte praktijkvoorbeelden – zoals de correspondentie over de parkeervakken op het Labyrinth – krijgt u snel inzicht in het afwijkend beantwoorden van brieven en het traineren van burgers die bestuurders aan hun jas trekken.

Hotel Stephanus

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 20 november 2010

En weer gaat een kerk in Nijmegen definitief de deur sluiten. Deze keer is het de Sint Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg. De tijd van het Rijke Roomsche Leven met dagelijks en daarna wekelijks volle bak ligt al ver achter ons. Een kerk verschilt wat dat betreft niet veel van een videotheek, twee sterrenrestaurant of ijsbaan. Als er geen markt meer voor is, dan kan de boel beter gesloten worden. En dat gaat de pastoor aan de Berg en Dalseweg nu dus doen. Gelukkig hebben veel kerken inmiddels een monumentenstatus gekregen, waardoor sloop niet mogelijk is en blijven mooie beeldbepalende panden in stand. Maar dan begint de ellende pas. Wat doe je in hemelsnaam met een lege kerk?

Mistige Millingerwaard

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 16 november 2010Foto: Godelieve Brinkhof

Smakeloze chocoladeletter

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 16 november 2010

Over smaak valt niet te twisten. Maar over of iets smakeloos is wel. Tijdens de sinterklaasintocht van afgelopen zaterdag waren veel ouders ‘not amused’. Terwijl de Sint over de Waalkade paradeerde stond op het podium ene Piet van Vliet het liedde zwarte P met de witte L‘ te verkondigen. Vooral door de toevoeging ‘en als je die niet lust, je moeder lust hem wel‘ werd het velen te gortig. Op internet groeit het aantal boze reacties van mensen die niet konden lachen om deze vertoning in het bijzijn van alle kindjes. Vanavond duikt ook Hart van Nederland er boven op. De organisatie die de zanger inhuurde is zich van geen kwaad bewust. De witte L verwijst naar de witte (chocolade)letter waar deze chocoladeletterpiet ieder jaar weer mee blijft zitten. Maar natuurlijk.

-20

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 15 november 2010

Op de vraag aan Winston Churchill  om op cultuur te bezuinigen en dat geld te besteden aan wapens en munitie voor de (tweede) wereldoorlog antwoorde hij: “Waar vechten we dan nog voor?”

Nederland staat aan de vooravond van grootschalige bezuinigingen op cultuur. Nijmegen krijgt er een museum bij. Nee geen WOII museum (waar subsidie voor aangevraagd wordt…) maar het MuCuBe, Het MUseum voor CUlturele BEzuinigingen. Zie hier de reportage over de topstukken uit de collectie.

BTW: zaterdag 20 november om 15.00 uur start de Demonstratie in Nijmegen bij Het Badhuis aan de Daalseweg. Om 16.00 uur is de Schreeuw om Cultuur op de binnenplaats van de Lindenberg en op alle andere plekken waar u ook bent, als u tenminste mee wilt doen.