Dit is het archief van 2010

Goede voornemens?

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 30 december 2010

Foto: Flickr, Tartaruga33

Mariken van Nieumeghen is het bekendste Nijmeegse meisje dat er is. Ik leerde haar kennen dankzij de lessen van mijn sympathieke docent Nederlands op het NSG, Paul Wilbers (inderdaad, de burgemeester van Ubbergen). Van het verplichte rijtje vrij stoffige klassiekers, met daarin ook Karel Ende Elegast en Gijsbrecht van Aemstel, vond ik dit verhaal toch het meest boeiend.

Of het feit dat Nijmegen erin voorkwam meehielp om het wat meer tot de verbeelding te laten spreken, weet ik eigenlijk niet. Maar ook vandaag de dag nog vind ik het verhaal nog steeds inspirerend. De gratis tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) helpt. Een verhaal over alledaagse verleidingen, zondigen en je leven beteren is van alle tijden. Zeker rond oud en nieuw.

Wisselbeker!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 21 december 2010

De beker voor het lelijkste pand van deze stad is terug gegeven. En dat is maar goed ook want de sloop van Leo van Schaijik/Osnabrugge aan het Hertogplein is begonnen. Gefeliciteerd. Soms is het goed om gebouwen niet ouder te laten worden dan 40 jaar. In welk pand staat binnenkort de nieuwste wisselbeker van Nederland ? Doe uw suggesties en laat ons ook weten waarom dat dat pand volgens u pijn aan uw netvliezen veroorzaakt? Kijk hier voor meer foto’s van de teruggave gemaakt door Nico van Hoorn.

Ik ga voor de SNS bank aan het Keizer Karelplein. Weg met die grijze stenen!

De kerstboom staat weer

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 19 december 2010

Sneeuwdak

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 17 december 2010Ook in Nijmegen en omstreken gold vandaag code oranje voor zware sneeuwbuien.

Pottenbomen

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 13 december 2010

Nog net geen tweeduizendenelf en ze gaan weg, de vijf bomen die nog over waren na de rigoreuze snoeisessie in maart dit jaar. Van de 28 bomen die er op Plein 1944 stonden gaan de vijf grootste in de nacht van 13 op 14 december verplaatst worden. De route is Plein1944, Doddendaal, Joris Ivensplein, Waalkade, Voerweg. Langs het Kronenburgerpark zijn afgelopen week meer takken van de bomen gezaagd dan dat er nu hout verplaatst wordt.

En voor de goede opletters: de plek naast de ingang van de parkeergarage is niet voor een boom maar voor een invalidenlift… Maar dat hoorde ik vandaag pas….

ps 2 Let ook eens op de bomen op het nieuwe plein(1.18), kijk eens hoe groot die zijn en vraag je af hoe dik het dak van de parkeergarage daar wordt om zulke hoge bomen neer te kunnen zetten.

Wolf

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 9 december 2010

Geachte heer van Elferen,

U heeft namens de fractie van D’66 aan ons College de vraag gesteld, of wij al een visie ontwikkeld hebben wat te doen als de wolf via Groesbeek het Nijmeegs grondgebied binnen komt. Volgens het reglement van orde moeten wij binnen 4 weken reageren. Zo lang hebben wij niet nodig. Daarom per kerende post ons antwoord.

Tegen de stroom in

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 8 december 2010

Alsof Nijmegen de Venlose Redder des Vaderlands en zijn cultuurminachtende gevolg tegen de geblondeerde haren in wil strijken, staan er volgend jaar niet een, maar twee nieuwe keizerstedelijke festivals op de rol. Nadat Habana aan de Waal afgelopen zomer nog ternauwernood doorgang kon vinden, komt er aldus Gelderlander-redacteur Rob Jaspers een wintervariant op het ultieme onthaastfestijn. Van 10 tot 13 februari kunnen de losheupigen een dansje wagen in de voor de gelegenheid in zomerse sferen uitgedoste pershal van het Gelderlander-gebouw aan de Waalhaven.

IJsfietsen

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 7 december 2010

Je zou denken dat wij Nederlanders wel opgewassen zijn tegen een beetje winterse kou en neerslag. Maar ieder jaar worden wij weer onaangenaam verrast door winterse overlast en schiet het hele verkeer in de stress. Lichte sneeuwval zorgt al snel voor een verkeersinfarct. Toch reis ik in deze tijden liever per auto, of als het niet anders kan dan maar per bus, in plaats van met de fiets. Dat laatste is een halsbrekende operatie geworden. Veel fietspaden zijn bedekt met een laag bevroren blubber. Alleen met langlauflatten kom je er nog fatsoenlijk overheen. Net als veel verbolgen fietsers vraagt GroenLinks Nijmegen zich af of dit niet anders kan.

Niet Nuilen….Ruilen!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 6 december 2010

Voor iedereen die iets gekregen heeft en het niet wilt hebben een ongevraagd advies: Ruil het met iemand die iets anders leuks heeft. Weggeven mag ook. Waar is de Nijmeegse weggeefwinkel gebleven?

(On)gerijmd

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 5 december 2010


O, kom er eens kijken als ik in mijn schoentje kom
Alles gekregen van die beste Thom

Het Glazen Huis, dat leek Stijn wel wat
Maar Circus Giel gaat naar Lampegat
@Nijmegen De raad, die twittert er flink op los #niksbeterstedoenzeker ;-)
En Albert is de klos

O, kom er eens kijken als ik in mijn schoentje kom
Alles gekregen van die beste Thom

Geen bronzen beeld is meer veilig hier
Dat is toch werkelijk ongerijmd
De middenstand deed het in de broek
Voor Havana viel het doek

O, kom er eens kijken als ik in mijn schoentje kom
Alles gekregen van die beste Thom

En N.E.C. was weer vlees noch vis
Het Labyrinth stinkt naar zure pis
De laatste woorden van Paul Depla:
“‘k Denk dat ‘k naar Heerlen ga!”

O, kom er eens kijken als ik in mijn schoentje kom
Alles gekregen van die beste Thom

Helaas zag de redactie zich genoodzaakt de vierde strofe van dit sinterklaasgedicht weg te bezuinigen. Om het leed enigszins te verzachten heeft de snoeipiet wel ingestemd met een belastingvrije versvoet. Foto: Godelieve Brinkhof.