Dit is het archief van januari 2011

Dubbel

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 28 januari 2011

Het is niet ongebruikelijk om samen met een ander een duobaan te hebben. Dat is goed voor mensen die parttime willen werken en je houdt zo meer mensen van de straat. Dat is heel iets anders dan een dubbele baan. Dan heb je naast je betaalde baan nog een baan en dan bedoel ik geen krantenwijkje om wat extra vakantiegeld te verdienen. Het beoogd lidmaatschap van onze Thom voor de Eerste Kamer valt niet onder de categorie “krantenwijkje – erbij”. Het gros van de Raadsleden gebruikte termen als onverstandig, dubbele pet, bijklussen, maar ging er in meerderheid niet voor liggen, omdat dit als een motie van wantrouwen gezien kon worden. Wat ik daar van vind? Slappe zever.

Natte voeten

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 24 januari 2011

In het grootste gedeelte van Nijmegen houden we het liever droog maar sommige delen van deze stad zijn juist bedoeld om wel onder water te lopen. Alhoewel daar ook wel weer wat vreemde variatie in zit. Maar tja, er schijnt over nagedacht te zijn.

Grote stad

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 22 januari 2011

Grote stad, altijd wat. Dat is morgen het thema van een discussie met de burgemeester van Amsterdam in de Rode Hoed. Grote stad, altijd wat. Bij Amsterdam kan ik me er iets bij voorstellen. Maar bij Nijmegen? Altijd wat? Ik weet het zo net nog niet. Ik ben precies 6 weken weg geweest, nog de beste wensen voor 2011 trouwens, en heb bij terugkomst aan een paar kennissen gevraagd of er iets schokkends was gebeurd in Nijmegen. Er kwam geen spontane opsomming van feiten ter bevestiging van bovenstaande slogan. Ik geloof dan ook niet, dat er een speciaal Nieuwscafé van de Gelderlander aan het zelfde thema besteed hoeft te worden op zondagmiddag.

Welkom in Nijmegen!

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 20 januari 2011

Kijk, dat er een parkeergarage aangelegd wordt, dat snap ik. Dat dat overlast geeft, dat snap ik. Dat je dan een stukje om moet lopen, dat snap ik. Maar dat dat er allemaal zo ontstellend lelijk uit moet zien, dat snap ik niet.

Als stad wil je je gasten zo vriendelijk en uitnodigend mogelijk ontvangen. Daar krijgen ze een goed humeur van en misschien geven ze dan wel wat extra geld uit in de stad. Maar op deze manier krijgen de gasten een pokke-pest-humeur en willen ze zo snel mogelijk weer weg. Niemand voelt zich welkom als de entree er zo uitziet. Het is lelijk, knullig en wekt agressie op.

Nou is het tijdelijk, dat snap ik. Maar die vreemde en spuuglelijke ijzeren barrière langs de busbaan (links in beeld) die staat er al meer dan een jaar. Dat is toch niet meer tijdelijk te noemen? Nijmegen heeft wel een prullenbakbeleid, maar is het niet eens tijd voor een welkomsbeleid? Het stationsplein zou de rode loper moeten zijn waarover gasten de stad binnenkomen. Maar het is … tja, hoe zullen we het noemen … triest

Waterpret

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 15 januari 2011

(C) Rosalie Thomassen

Hoogwater is soms stressen. Deze keer gelukkig niet. Nijmegenaren vermaken zich, net als ik, deze dagen prima rond de Waalkade en de Lentse oevers. Het is ook een prachtig gezicht. Deze week ontdekte ik al een beginnetje van ons toekomstige stadseiland Veur-Lent. Deze ganzen hebben een prima keuze gemaakt, wat mij betreft wonen ze op het mooiste plekje ter wereld.

Prullenbakbeleid

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 10 januari 2011

Een snoeppapiertje weggooien in deze stad vraagt enig denkwerk van de brave burger. Waar staat de dichstbijzijnde, en hoe lang moet ik lopen voor de volgende? Als je er op gaat letten valt een ding op. Waarom staan er op de ene plek drie binnen een straal van pakweg 25 meter en waarom is er op sommige gedeelten in de binnenstad geen prullenbak te bekennen? Wie of wat bepaalt die verdeling? Ik zie graag alle prullenbakken uit het straatbeeld verdwijnen en start bij deze de campagne voor het meenemen naar huis van de blikjes en papiertjes: Gooi thuis je eigen rotzooi op je eigen tapijt! Wie bedenkt een betere slogan?

Grote broer

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 6 januari 2011

Grote broer ziet alles. Maar wel mooi, die camera’s op de hoek van het nieuwe gebouw op de hoek Heyendaalseweg/Campusbaan.

Beste mensen,

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 1 januari 2011

Nijmegen blijft een stad waar allerlei ideeen blijven borrelen. Soms worden ze uitgevoerd, soms blijven het luchtkastelen. Maar prikkelend blijven ze altijd. Laat 2011 een jaar worden waarin er allerlei vrolijke zaken bespreekbaar blijven in deze stad. Samen kunnen we laten zien dat er in Nijmegen geen plaats is voor verdeel-en-heers-politiek maar wel voor verdraagzaamheid en zorg om en voor elkaar.