Dit is het archief van maart 2011

Vlaggetjesweek

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 31 maart 2011

Nederland blinkt nogal eens uit in moeilijk doen als het om iets heel eenvoudigs gaat. Hoe moeilijk kan het zijn om een vlaggetje op een bus te krijgen. Kennelijk kan het zo lastig zijn dat er tientallen mensen over moeten vergaderen en het dan nog niet lukt een vlaggetje te laten wapperen.

Toen het busvervoer in de stadsregio Arnhem Nijmegen werd aanbesteed, vergat men in het bestek een eis op te nemen dat de bussen tijdens voetbalwedstrijden opgeleukt moeten worden met een N.E.C. vlaggetje. De gemeenteraad van Nijmegen vond dat geen verbetering en maakte er werk van. Maar omdat de aanbesteding niet in handen is van Nijmegen zelf maar van de Stadsregio, kon zelfs de volksvertegenwoordiging er niet over beslissen. Daarom begon men in maart 2010, op initiatief van het CDA Nijmegen, een lobbygroep om in de hele Stadsregio te pleiten voor terugkeer van de vrolijke voetbalvlaggetjes. Ook in Arnhem werd er mee gemopperd. De Stadsregio hield een poos voet bij stuk, reclame in welke vorm dan ook zou niet meer terug komen op de bussen. En na maanden gesteggel over de wenselijkheid van een vlaggetje en wie dat wel niet moest gaan betalen, ging de Stadsregio toch overstag.

Springplank

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 30 maart 2011

Toch maar eens wezen kijken bij de nieuwe brug in Beek-Ubbergen. De wandelbrug heet de springplank, maar blijkt een glijbaan. Bij het omzetten van het ontwerp van architect Jan van Deutekom, blijkt men tien traptreden vergeten. Tja.

Dat kan ik ook!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 28 maart 2011

De beeldende kunst is te divers volgens gedeputeerde Hans Esmeier. Hij begrijpt het niet meer. Dus denkt hij dat de beeldende kunst haar bestaansrecht verliest en vindt hij dat er publieksvriendelijkere beeldende kunst moet komen. Je zou van een gedeputeerde die al zo lang cultuurbeleid in zijn portefeuille heeft toch wat genuanceerdere uitspraken verwachten.  Ga daarom niet naar het debat op 5 april as in LUX. Maar lees bijvoorbeeld Robert California’s boek: The artist as a metaphore in social processes.
Wie bepaalt nou wat goede en slechte beeldende kunst is? En als er al te weinig mensen naar het museum gaan, zijn er meer redenen dan de ‘onbegrijpelijke inhoud’. Er wordt al jaren nauwelijks les gegeven in de kunsten. Doe daar eens iets aan meneer de vertrekkende gedeputeerde! Oh ja Hans, als je straks met pensioen bent lees dan dit boek en verdiep je eens in de beeldende kunst voordat je zomaar wat roept.

Kanonnen

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 26 maart 2011

Met oude kanonnen win je de oorlog niet. Deze zin stond eergisteren in de Gelderlander. Het was geen haarscherpe analyse op de buitenlandpagina van de correspondent in Lybië. Nee; de uitspraak stond gewoon op de pagina met het Nijmeegs nieuws en werd gedaan door Theo Peters; binnenkort zich bij het UWV als werkzoekende aanmeldende  ex CDA Gedeputeerde in Gelderland. Samen met Ad Lansink, nog zo’n oud CDA kanon, maakt hij zich zorgen om de teloorgang van het CDA in Nijmegen. Een prachtig verhaal over ouwe jongens krentenbrood in een Nijmegen dat helaas niet meer bestaat. Helaas in hun ogen dan. Maar wat niet meer is, kan weer komen. De ouwe kanonnen gaan zich inzetten voor  een revival van het CDA in de stad.

Modern wonen

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 23 maart 2011

Vlakbij het Goffertpark worden nieuwe huizen gebouwd. Ik zeg: fotogeniek!

Aktie! Aktie!

Een bijdrage van Francis Herbers, gepubliceerd op 21 maart 2011

Academie van de Vooruitgang Oude tijden herleven vandaag, door de bezetting van het Erasmusgebouw van de Raboud Universiteit in Nijmegen. Studenten protesteren tegen de bezuinigingen in het Hoger Onderwijs. Hier het persbericht van de organisatie. Een echt Manifest hebben ze ook. Ze hebben de universiteit gedurende de Aktie ‘Academie van de vooruitgang’ gedoopt.

Ai! Pet!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 21 maart 2011

De Nijmeegse gemeenteraad heeft zichzelf na verantwoord  onderzoek door een vooraf ingestelde commissie, een kadootje gegeven: een ipad voor elk raadslid en fractiemedewerker. De halfwaardetijd van zo’n ding is zes maanden. Nog tijdens het proefproject kwam er al een versie 2.0 op de markt. De Gemeente schrijft het hel spul in drie jaar af. Volgens het raadsvoorstel levert het een besparing van 106 euro per persoon per jaar op. Volgens mij kost het op termijn meer dan 40.000 euro. Rekent u even mee?

Lentejool

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 19 maart 2011

Hoera! De lente staat voor de deur. Weg met de grauwe grijzigheid. Lang leve de behaaglijke warmte van de lentezon. Om dit heugelijke feit te vieren start de enige echte Nijmeegse Nachtburgemeester Doro Krol komende maandag het Nijmeegse Lentefeest aan de Waalkade. Dan trekt een stoet feestgangers, voorafgegaan door een doedelzak, langs veel café’s rondom de Markt en de Walkade. Een soort “Dweil mee van café naar café” zoals op carnavalsmaandag, maar dan anders. Wie zich afvraagt of de lentekolder in de bol van Doro is geslagen heeft het helemaal mis. Onze nachtburgemeester laat met doedelzak en feestgedruis zien, dat ze een groot historisch besef heeft. Lentejool en Nijmegen; een historische combinatie is komende maandag back in town.

Pak een fiets of zoiets

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 18 maart 2011

Foto: door Aloxe (via Flickr.com)

Ik ben wel in voor verandering en vooruitgang, met een optimistische blik op naar de toekomst. Er zijn immers genoeg grote problemen, zoals het milieu, toenemende tekorten van brandstoffen en de aanhoudende groei van energieverbruik. Dergelijke problemen vragen om duurzame oplossingen. Jammer genoeg zijn sociale dilemma’s nooit eenvoudig op te lossen. Typerend aan een sociaal dilemma is dat een keuze voor individueel belang het meest oplevert voor het individu zelf, waardoor deze keuze ook logisch of verleidelijk is. Maar als iedereen zou kiezen voor het individuele belang, zou dat schadelijk zijn voor het collectief  en lijden alle enkelingen toch een verlies. Sociale dilemma’s werken vaak polariserend, totdat een kleine groep laat zien dat het oplossen van het dilemma ook iets op kan leveren, voor jezelf én je buurman. En in die categorie valt ook Nieuws Op Wielen, een beurs en expositie waar je kunt zien hoe leuk of praktisch duurzaam vervoer kan zijn (zondag 20 maart in de Drukpershal van De Gelderlander).

Gelderlander

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 17 maart 2011