Na een modern museum en een omstreden kunstwerk, krijgt Nijmegen er – zoals het er nu uitziet – een Donjon bij. Benieuwd of dat een landmark of een debacle wordt …
Dit is het archief van september 2011
AUTOKUNST
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 26 september 2011Nijmegen is en blijft pionier op artistiek gebied. Nou ja volgens sommigen dan, voor anderen niet, die willen liever oude dingen terug als nieuw maar daar hebben we hier niet over. Wat zijn nou de USP’s van deze stad? Autokunst zou er een van kunnen zijn. heeft u zelf voorbeelden van deze nieuwe creatieve uitingen? Mail gerust een foto naar ondergetekende. De stadswandelingen worden er alleen maar vrolijker van.
(voor wie niet weet wat een USP is, dat is een afko voor unique selling point, de typische verkoopelementen, de sterke kanten, waarmee je een stad of jezelf aanprijst)
Zwart-wit
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 24 september 2011Eergisteren heeft Nijmegen afscheid genomen van Jan van Teeffelen, nadat Jan de dagen daarvoor op zijn eigen wijze al afscheid had genomen van zijn geliefde Nijmegen. Opgebaard in zijn huisje aan het Sint Stevenskerkhof. Alsof hij, zoals Graodus van Nimwegen zo mooi kon zingen, nog één keer Sint Steven wilde heure slaon. De dood werd op deze manier aan het Nijmeegse leven getoond. Zoals Jan met zijn hele oevre het Nijmeegse leven aan ons heeft getoond. De laatste foto van Jan in de Gelderlander was een foto van hem zelf. Geen zelfportret. Wel door hem geregisseerd en in scène gezet en daardoor heel indringend mooi. Zwart-wit. Dat waren zijn kleuren. In zijn outfit en in zijn foto’s. Maar ook met deze schijnbare beperking zag Nijmegen er door de lens van zijn fototoestel kleurrijk uit. Het toekomstige Nijmegen zal door anderen moeten worden gefotografeerd.
Professoren
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 18 september 2011In 2006 werd het referendum voor de herbouw van de Donjon gehouden. In 2006! Dat is dus al 5 jaar geleden. Het zou dus onderhand tijd worden dat de 1e paal geslagen, of 1e steen gelegd gaat worden. Ik weet niet hoe dit straks technisch opgelost gaat worden, maar daar maak ik me nu niet druk over. Dat komt wel goed. Waar ik me wel druk over maak is het feit, dat er na vijf jaar nog steeds volop gedebatteerd wordt alsof de Donjon nog tegengehouden kan worden. Dacht het van niet. Volle kracht vooruit; eensgezind. Maar zo werkt dat niet in Nijmegen.
Krachtstroom
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 13 september 2011Hier liggen ze dan de grote stoomdraden die het centrum van de stad van electriciteit gaan voorzien.
Op dit moment worden er, vanaf de energiecentrale langs de Vasim, vier (!) stroomkabels aangelegd waarvan er straks een functioneel is en er drie, jazeker drie, reserve zijn … voor ‘t geval dat er bij graafwerkzaamheden weer eens een kabeltje losgetrokken wordt en u dit bericht niet meer zou kunnen lezen vanwege geen stroom.
Mobiliteit: Geldverslinder of melkkoe?
Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 12 september 2011Dinsdagavond (13 september, 20 uur) is er weer het jaarlijkse Mobiliteitsdebat. Dit jaar staan de kosten en baten van auto, OV en fiets centraal. Want weet iemand nog hoeveel belastingcenten er geinvesteerd worden in mobiliteit en of dat ook iets oplevert?
In eigen regio staan een aantal monstrueuze investeringen op stapel. Er is een Stadsbrug in aanbouw en men zet nog steeds in op een nieuwe HOV-lijn, een nieuw station bij de Goffert en uitbreiding van transferia en snelfietsroutes.
Een heel pakket aan maatregelen om de stad Nijmegen bereikbaar te houden. Want in een onbereikbare stad kun je als ondernemer nog geen droog brood verdienen, is de stelregel. Dat rechtvaardigt de tientallen miljoenen die nodig zijn om de infrastructuur uit te breiden. En dan praten we nog niet eens over de onderhoudskosten die al die infrastructuur met zich meebrengen, jaarlijks altijd weer een enorme kostenpost voor iedere gemeente.
Regels
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 7 september 2011Het is al jaren bekend, dat de dijk bij Lent een stuk moet worden opgeschoven om een nevengeul te maken. Daardoor kan er meer water door de Waal stromen, wat de kans op overstromingen kleiner maakt. Er zijn informatieavonden geweest; er zijn inspraakprocedures gevolgd. Het College is akkoord gegaan; de Raad ook. Uiteindelijk hebben ook de Tweede èn de Eerste Kamer hun fiat gegeven. Je zou dus denken, dat de shovels niet de winterstalling in hoeven, maar meteen in Lent aan de slag kunnen. Graven maar. Hoe eerder er gestart wordt, des te eerder die nevengeul klaar is. Toch? Mis.
Hoofdrekenen
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 3 september 2011Mijn kleindochter van 5 jaar heeft sinds kort een nieuwe passie: rekenen met een telraam. Ze vindt het prachtig. Ze kan maar niet genoeg krijgen van optellen en aftrekken. Sinds kort draait ze haar hand ook niet meer om voor gecombineerde sommen van optellen en aftrekken. Alsof het niks is. Sommige sommen vindt ze al te gemakkelijk voor een telraam; die kan ze uit het hoofd. Ik hoop van ganser harte dat hoofdrekenen tot in lengte van jaren in het basispakket blijft zitten. Want wie rekent er nog uit het hoofd? Carlos Aalbers, technisch directeur van NEC in ieder geval niet. Die kan met eenvoudige sommen niet meer zonder rekenmachientje.