Dit is het archief van oktober 2011

Uitkijkpaashaas

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 31 oktober 2011

Sinds april 2011 staat het uitkijkkonijn in het Valkhofpark. De bedoeling was dat het kunstwerk van Florentijn Hofman er maximaal zes maanden zou staan. Sinds een paar weken is het niet meer toegankelijk en is het konijn dus geen uitkijkkonijn meer. Nu blijkt dat de gemeente niet weet wat er mee moet gebeuren. Je zou denken dat ze daar van tevoren al wel over nagedacht zouden hebben.
Het konijn blijkt een vergunning voor een jaar te hebben. 8 en 9 April 2012 is het Pasen. Dat moeten we kunnen halen. Laten we er een paashaas van maken!

iewie,waaiweg

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 26 oktober 2011

Eigenlijk zijn er niet zoveel kandidaten voor de nieuwe burgervader in deze stad. Je bent niet goed of je deugt niet, zeg maar. Er is een profielschets gemaakt en daar kunnen we toch wel veel kanten mee op. Je kunt ook wegstrepen wie het NIET kan worden. Makkelijk he, of hebt u nog andere kandidaten in uw gedachten?

Stad van vrijwilligers

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 24 oktober 2011

Nederland telt maar liefst 5,8 miljoen vrijwilligers, op een beroepsbevolking van zo’n 7,8 miljoen. Zonder vrijwilligers ligt een groot deel van Nederland plat. Ook Nijmegen is een stad van vrijwilligers. Dat geldt zeker voor alle sportclubs, maar ook veel culturele instellingen draaien voor het grootste deel op vrijwilligers, zoals Stichting Gebroeders van Limburg, Romeinenfestival, de Stratemakerstoren en de Vrienden van de Stevenskerk (die overigens vorige week nog de noodklok luidden).

Het begin van een revolutie?

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 22 oktober 2011

Tentenkamp van de occupy-beweging in het Valkhof park.

Krakgediekrakgediekrakg

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 17 oktober 2011

De tijd staat stil in Nijmegen, en niet alleen de tijd. Techniek in de openbare ruimte is altijd leuk als het werkt. Regelmatig onderhoud is dan noodzakelijk en ook een paar mensen die daarop letten. En toch gebeurt het niet. Gek he? Kent u nog meer voorbeelden van haperende techniek? Vertel het ons.

Waarheid

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 15 oktober 2011

Afgelopen woensdag diende Groen Links tijdens de Politieke Avond een initiatiefvoorstel in met de prachtige titel: “Nijmegen ziet ze vliegen.” Groen Links wil maatregelen nemen die er voor zorgen, dat het aantal huismussen en gierzwaluwen niet te veel gaat dalen in onze stad. Er worden andere steden genoemd, die voor Nijmegen als lichtend voorbeeld kunnen dienen. Zo subsidieert de gemeente Den Haag villa’s voor huismussen. Anders gezegd: de mus krijgt daar dus huursubsidie van de gemeente. Dat is interessant. Huursubsidie geven aan huismussen, terwijl tegelijkertijd flink beknibbeld wordt op de huurtoeslag voor mensen.  Dan zie je ze inderdaad vliegen.

Stuk in je kraag

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 14 oktober 2011

Heeft u een steekje los of een gaatje in uw hoofd, is u een poot uitgedraaid én heeft u twee linkerhanden? Wanhoop niet! Circus Repair Café strijkt namelijk voor het eerst neer in Nijmegen. In plaats van dat u uw kapotte spullen in de vuilnisbak kiepert of, erger nog, op Marktplaats zet (“Authentiek espressoapparaat met hier en daar wat gebruikssporen”), kunt u morgen tussen 11.00 en 14.00 uur terecht in het Oud Burgeren Gasthuis op de Professor Cornelissenstraat 2. Hier kunt u onder deskundige begeleiding zelf uw kleding, speelgoed, kleine elektrische apparaten en andere ditjes, datjes, zusjes en zootjes oplappen. Uw gereedschapskist kunt u thuis laten. Eventjes de handen uit de mouwen en u verlaat het Repair Café met het gevoel het helemaal gemaakt te hebben! Drinkt u wel af en toe een glaasje water om een zondagse opfalekater te voorkomen.

Luchtbrug

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 12 oktober 2011

Het P-woord (deel 2)

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 11 oktober 2011

Molenpoort in 1985, entree naar parkeerdek nog in de Molenstraat. Foto: Regionaal Archief Nijmegen.

Al eerder dit jaar schreef ik over de ‘mission impossible‘ van een wethouder mobiliteit in een stad als Nijmegen. Je doet het nooit goed en wie een discussie met de burgers start komt er al helemaal niet meer uit. Zoveel mensen, zoveel wensen. En iedere openbare discussie in de media, over hoe slecht bereikbaar Nijmegen is of hoe duur het wel niet is om hier je auto te parkeren, is slecht voor het imago en dus slechte citymarketing.

Een methode om daarmee om te gaan, is kennelijk het invoeren van onplezierige maatregelen zonder daarover te berichten. Onlangs werd het onmogelijk om op het Molenpoortdak achteraf te betalen voor het parkeren. Sindskort moet er namelijk vooraf betaald worden, zoals je dat ook op straat moet doen. Maar nergens wordt dit (luid en duidelijk) aangekondigd. Toch vreemd, aangezien de Molenpoort waarschijnlijk de meest populaire parkeergarage is voor gewoontedieren die al decennia lang winkelen in onze stad.

Vernieuwste stad van Nederland

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 10 oktober 2011

Nijmegen krijgt als het aan Wethouder Bert Jeene ligt (al)weer een nieuwe slogan. Hierboven een suggestie in een hypermodern jasje. Voor wie het niet lezen kan: bekijk het filmpje en leer eenentwintigste eeuws lezen. gogogo!