Dit is het archief van november 2011

Galaxy

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 30 november 2011

Vrijvervormd

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 28 november 2011

Deze ’schemerlampenkap’ van een metertje of vijf hoog, staat op de Voorstadslaan, bij het voormalige Gelderlanderterrein. Ik kom er bijna elke dag langs als ik naar mijn atelier in De Vasim ga, maar ik snap het nog steeds niet. Waarom is deze, aan alle kanten uit verhouding zijnde mevrouw de verbeelding van de vrijheid in de stad? Ik begrijp niet hoe zij staat, waarom ze zo misvormd is en waarom ze zo moeilijk kijkt.

ps. Mijn filmpje voor Nijmegen1tv gaat deze week over het heroineprincipe. Dat is niet specifiek Nijmeegs te noemen maar voor wie het nog niet gezien heeft het staat zoals altijd op youtube.

Mist

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 26 november 2011

Het weer is helemaal van slag. Zo’n langdurige dichte mist als de afgelopen week is volgens mistdeskundigen zeer ongebruikelijk. Het was ook al de natste zomer sinds decennia en nu is het weer de droogste november sinds decennia. Je zou van minder in de war raken. Hou zo maar eens bij in welk jaargetijde we zitten. De gemeente Nijmegen zorgt daarnaast voor nog meer verstoring van mijn biologische klok. De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie wordt pas in de 4e week van januari gehouden. Uit bezuinigingsoverwegingen gaan we eind januari elkaar gelukkig Nieuwjaar wensen en kunnen we tegelijkertijd onze Thom uitzwaaien. Dat scheelt een keer de Vereeniging afhuren, want het zijn toch dezelfde personen die er komen. Twee keer in één maand gratis drinken op kosten van de gemeente zou overigens wel een uitstekend begin van het jaar zijn geweest.  Dat hebben wij weer.

Tapeoorlog

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 24 november 2011

Geïnspireerd door de actiegroep “Streep door natuur” is een aantal bewoners van de wijk Neerbosch-Oost van zins onder de noemer “Streep door cultuur” alle muziekinstrumenten en composities in hun straatnamen af te plakken. “Dat cultuurbeleid van staatssecretaris Halbe Zijlstra, we pikken het niet langer!” aldus een woordvoerder.
Het ludieke protest van “Streep door natuur” is als een lopend vuurtje door de stad gegaan. Overal in Nijmegen verenigen mensen zich in clubjes als “Streep door geestelijke gezondheidszorg”, “Streep door rookverbod”, “Streep door PGB”, “Streep door openbaar vervoer”, “Streep door koopzondag”, “Streep door homohuwelijk” en “Streep door buitenlanders” om ’s nachts gewapend met menig rol ducttape de straat op te gaan. De diverse actiegroepen worden bijgestaan door Rob Essers en de Beuningse carnavalsvereniging De Plekkers.
Praxis, Gamma en Karwei melden dat alle filialen in Nijmegen en omstreken inmiddels door hun voorraden duct- en schilderstape heen zijn. Wethouder Henk Beerten roept automobilisten die niet bekend zijn in Nijmegen en geen navigatieapparatuur hebben op om de stad te mijden.

Goffertpark – Spiegelende Broccoli

Een bijdrage van Willem Melssen, gepubliceerd op 22 november 2011

Goffertpark in de mist

Het zal mij benieuwen of de omwonende burgers van het Goffertpark vanavond tijdens de informatieavond over het “Huis van de Topsport” deze foto te zien zullen krijgen. Het is een artistic impression van het kunstwerk “Spiegelende Broccoli” dat over een tijd te zien zal zijn vanuit het nog te bouwen topsportcomplex.

Naar verluidt zullen de materialen van het uitgekeken “Uitkijkkonijn” hergebruikt worden om het kunstwerk te assembleren. Dat uiteraard om het groene karakter van de gemeente Nijmegen te benadrukken.

Berendonck in de mist

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 21 november 2011

Beetje hier beetje daar

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 21 november 2011

Heeft u ook al uw 18 miljoen verdeeld in 5 minuten? De burgers krijgen nog meer inspreek
Moe wordt je er af en toe wel van, van die ambtenaren die echt niks beters te doen hebben dan schijndemocratie in stand houden. Ik weet nog wel drie bureaustoelen die cultureel wegbezuinigd kunnen worden. Tja als een ding zeker is, dan is het dat ambtenaren nooit aan zichzelf twijfelen. Maar goed daar gaat het hier niet over.

Nijmegen verplaatst beelden, Nijmegen haalt beelden weg en Nijmegen vergeet soms dat ze nog eens ergens een beeld hadden liggen. Wist u dat er verbazingwekkend weinig beelden zijn die nog nooit verplaatst zijn?  Doe de korte test en verbaas ons met uw cultuurhistorische kennis. Waar stond/hing dit ook al weer en waar is dat derde beeld gebleven?

Permanent

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 19 november 2011

Het College van B & W heeft afgelopen week de Kadernota Kunst in de Openbare Ruimte vastgesteld.  Als ik dat lees ga ik ogenblikkelijk op het puntje van mijn stoel zitten.  Daar moet ik over schrijven, ook al realiseer ik me, dat ik er minimaal één kunstliefhebster in Nijmegen verdriet mee doe. In gedachten schrijf ik het volgende voorwoord van deze kadernota. “ Beste Nijmegenaren.  Het zat de laatste tijd niet mee met de kunst in de openbare ruimte. Mooie bronzen beelden werden ruw van hun sokkel gelicht; fonteinen hebben last van prostaatproblemen; de tijdelijke verblijfsvergunning van een konijn op het Valkhof is  verlengd omdat we niet wisten wat we er mee aan moeten (een permanente verblijfsvergunning wordt overwogen) en van het drama van het watergordijn aan de Waalkade krijgen wij als College buikpijn dat het barst. Toch gaan we verder om er iets moois van te maken in onze stad. Doet u mee?“

Nacht, laag water en mist

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 16 november 2011

Een burgemeester universalis

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 15 november 2011

De directeur van de Zevenheuvelenloop, Ronald Verbeek, wil graag dat de nieuwe burgemeester een actiever beoefenaar is van de hardloopsport. Dan kan hij Nijmegen op de kaart zetten als loopstad. Nu heb ik heel weinig met het fenomeen hardlopen, en zeker de dwangmatige massaliteit waarmee het soms gepaard gaat, maar hardlopen is natuurlijk wel een gezonde bezigheid. Het initiatief verdient dus ondersteuning.