Dit is het archief van januari 2012

Tweede editie poëziefestival geslaagd

Een bijdrage van De Poeziekoerier, gepubliceerd op 31 januari 2012

Voor de tweede maal werd het 4 daags poëziefestival Dichtersnachten georganiseerd in Nijmegen door De Poëziekoerier, die dit jaar samenwerkte met Stichting Moordkuil, Cafe Otis, het Vlaams Cultureel Kwartier en Boekhandel de Feeks. Het evenement werd gesponsord door Cafe de Plak en de Gemeente Nijmegen.

De line up kende grote namen. Zo traden onder meer op: Lucas Husgen, Nafiss Nia, Dennis Gaens, Qader Shafiq, Hanz Mirck, Victor Vroomkoning, Tim Pardijs, Peter WJ Brouwer en  de Vlaming Andy Fierens. Muziek was er van onder meer Marten de Paepe en Marcel Verbeek.

“Het festival ademt intimiteit en een gevoel van welkom en ruimte”, aldus een van de bezoekers. ‘Heel bijzonder dat artiesten maar liefst een kwartier de tijd krijgen om hun werk te presenteren, waardoor je als het ware in een soort roes of poëtische trance terecht komt”, aldus een andere bezoeker. Het festival werd door ongeveer 200 mensen bezocht.

Poëziekoerier Marjolein Pieks, gastvrouw en bedenker van het festival  laat middels haar presentatie zien dat poëzie leeft en verleidt.

JoopZoetemelkAward

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 30 januari 2012

Nijmegenaar van het jaar 2011 is Bas Bloem. Tweedes werden Adrie van Maasdijk en Clem Bongers. Zij staan daarmee op de nominatielijst voor de Joop Zoetemelk Award 2012. Wie is er volgens u ook een verdiende tweede? Stuur naam en adres en kwalificatie door aan ondergetekende en kom op 15 April naar de bekendmaking van de longlist tijdens de open dag in de Vasim. (wordt vervolgd)

Welkom

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 28 januari 2012

Geachte mijnheer Dijkstra: welkom in Nijmegen. Ik zal u in het kort een aantal zaken voorleggen,  die bij uw sollicitatiegesprek met Clemens Cornielje hoogstwaarschijnlijk niet aan bod zijn geweest, maar die nuttig zijn om te weten.  U heeft illustere voorgangers gehad.  Mevrouw ter Horst was er een van. Zij heette bij ons al heel snel  Guusje. Ik deed daar vrolijk aan mee. Zo familiair wil ik in het begin bij U nog niet zijn. Het wordt dus netjes mijnheer Dijkstra. Niet te verwarren met het eetcafé Mijnheer Dijkstra in Nijmegen – Oost.  Colleges onder leiding van uw voorgangers hadden de ongedeelde stad hoog in het vaandel staan.  Dat is voor de horeca niet erg gelukt.  Eetcafés zitten in Oost; niet in Oud West. Het is maar een weetje. 

Dichtersnachten bewijst toegangkelijkheid van poëzie

Een bijdrage van De Poeziekoerier, gepubliceerd op 27 januari 2012

Gisteren vond de tweede nacht van het vierdaags festival Dichtersnachten plaats.Op de sfeervolle zolder in het Vlaams Cultureel Kwartier traden dichters en muzikanten op en ook de Nachtburgemeester Doro Krol bracht het festival een bezoek.

Lucas Hüsgen, Marijke Fonke, voormalig stadsdichter Victor Vroomkoning, Sanne de Leeuwerk, Qader Shafiq, campusdichter Joep aan den Boom en stadsdichter Dennis Gaens zorgden voor een rijk en zeer gevarieerd poëzieprogramma. De muziek werd verzorgd door Rufus Kain. Karel Bosman zong als afsluiting ’stad aan de rivier’, een lied dat elke Nijmegenaar zou moeten kennen.

“Poëzie hoef je niet toegankelijk te maken, het is belangrijk om te laten zien dat poëzie toegankelijk is“, vertelt bedenker en presentator van het festival Marjolein Pieks.  In een knusse en informele setting  blijkt inderdaad de hermetische poëzie van Lucas Hüsgen, die de tweede Dichtersnacht opent,te behappen en zelfs te voelen. Ongetwijfeld speelt de bevlogen voordracht van de dichter daarbij een rol. Marijke Foncke, die Hüsgen opvolgt,  krijgt enkele glimlachen cadeau met haar onbevangen en speelse observaties waarbij ze tevens aanzet tot contemplatie.

De Poëziekoerier poëtiseert de stad

Een bijdrage van De Poeziekoerier, gepubliceerd op 23 januari 2012

Een uitnodiging tot Dichtersnachten

kleed de nacht
in ontvangend duister
roep de dichter aan

word bezongen
door leven’s luister
woorden die de zin verstaan

zoek de nacht
in verzengend weten
dek de slapen toe

word herinnerd
aan wakend heten
terugkeer naar ons Xanadu

min de nacht
van ontvangend duister
raak de dichters aan

zij die bezongen
door levens’ luister
weten dat zij huiswaarts gaan

gedicht: Marjolein Pieks

Spelletje doen?

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 23 januari 2012

Het nijmeegs kaartspel is uitgevoerd met foto’s van alle gemeenteraadsleden en andere bestuurders van de stad. Leer spelenderwijs de namen en de politieke richting van de dames en heren. Gezellig met een potje patience in je eentje of samen met vrienden toepend in de kroeg. In de tweede druk wordt ondere andere de kaart waar de burgemeester op staat vervangen. Maandag 23 januari is de afscheidsreceptie van Thom de Graaf in de Vereeniging. Wie wordt de nieuwe klaveren 7?

Gerepaireerd!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 21 januari 2012

Met het aannaaien van een lusje onder deskundige begeleiding, opende wethouder Turgay Tankir officieel het Nijmeegse Repair Cafe. Na twee geslaagde proefzaterdagen in het Oud Burgeren Gasthuis is voortaan elke derde zaterdag van 11-14 uur een doe-het-samen-zelf-cafe aldaar. Onder begeleiding van deskundigen kunt u uw kapotte apparaten en andere zaken wellicht een tweede leven inblazen. Als alle apparaten het bij u goed doen bent u wellicht heel handig en is het de moeite van het overwegen waard om anderen te gaan helpen bij het herstel. Weggooien kan altijd nog.

Het opbergzakje overigens, is een -speciaal voor het repair cafe gemaakt- stoffen opbergzakje voor plastic zakjes.

Lunchlezingen

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 19 januari 2012

Nijmegen heeft een nieuw fenomeen geïntroduceerd, de lunchlezing. Een geweldig idee, en zoals vele geweldige ideeën ook heel simpel: je organiseert een lezing in de tijd dat mensen normaliter hun lunchpauze houden, zo tussen 12 en 13 uur. Iedereen kan aanschuiven met het broodtrommeltje op schoot. Daarbij profiteer je van verschillende voordelen: iedereen ervaart lunchtijd als een vorm van vrije tijd en de stemming is daardoor lekker informeel, terwijl je ook nog interessante informatie krijgt aangereikt. Alsof je thuis met een pizza op de bank zit en tegelijkertijd naar een mooie documentaire kijkt. Maar dan met meerdere mensen, zodat het toch een sociaal gebeuren is. Eventjes helemaal weg in een andere culturele, wetenschappelijke of historische werkelijkheid, om daarna weer met nieuwe energie aan het werk te gaan.

Op de universiteit van Utrecht heeft de lunchlezing een ongekende status gekregen. In Nijmegen zijn we er nu ook aan begonnen, en met succes. Afgelopen dinsdag werd alweer de tweede lunchlezing gehouden in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De lezing maakt deel uit van een serie over de Nijmeegse ringstraten. Een van de archiefmedewerkers vertelt in een kwartier iets over de persoon naar wie de straat is vernoemd, in dit geval Johan van Welderen. Tijdens het tweede deel neemt een andere (ex-)medewerker je mee in een virtuele wandeling door de straat. Samen bekijk je enkele panden, hun boeiende geschiedenis en de schoonheid die er nog altijd van uitgaat, soms tot in het meest bijzondere architectonische detail. Na iets meer dan een half uur ben je verrijkt met een heleboel kleine, maar bijzondere wetenswaardigheden over onze stad. En er is veel aandacht voor: afgelopen dinsdag zat de kapel met zo’n 90 bezoekers bijna vol. De lunchlezing heeft toekomst!

FF kijke…

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 16 januari 2012

Alle bushaltes in de stad zijn voorzien van gele en witte ribbeltegels voor blinden en slechtzienden. Maar er zit, voor zover ik heb kunnen ontdekken, geen enkel systeem in de bestrating. Ik heb van de week een tijdje zitten googelen op voorschriften en regelgeving hierover maar kon niets “officieels” ontdekken. Wel onder andere deze brochure van de fabrikant en deze uit Belgie, over toegankelijkheid van voetpaden. En er is ook een clientenbelangengroep in Utrecht die goede informatie voor ontwerpers verspreidt. Het is blijkbaar geheel naar eigen inzicht van de stratenmakers hoe de blindenvoorziening er uit gaat zien.
Kijk hier naar een paar keuzemomenten en naar de gevolgen. Je zal maar blind zijn in Nijmegen en met de bus moeten reizen…
Kent u ook een variant die merkwaardige gevolgen zou kunnen hebben? Meld het hier liefst met foto.

Waarnemen

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 14 januari 2012

Je hoeft geen scherpe waarnemer te zijn om te kunnen constateren, dat wat Clemens Cornielje in zijn hoofd heeft niet in zijn kont heeft zitten. Hij verkondigde eind vorig jaar ijzeren heinig dat er een waarnemend burgemeester zou komen in Nijmegen, dus er komt een waarnemend burgemeester.  Ik vind dat gewoon krankjorem.  En dat is niet persoonlijk bedoeld ten opzichte van Wim Dijkstra. Ik vind het prima  als iemand waarnemend burgemeester als beroep op zijn cv heeft staan, maar wat valt er nu in 2 tot 3 maanden waar te nemen? Dat is toch geen periode om ons gigantische zorgen te maken? Dat Wim Dijkstra carnavalsliefhebber is en dat hij nu minimaal tot aan Aswoensdag onder de Knotsenburgse pannen is, is voor hem mooi meegenomen. Maar daar hoef je geen waarnemend burgemeester voor te zijn.