Dit is het archief van februari 2012

Wat zit er nog in kas?

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 29 februari 2012

Af en toe heb ik toch het idee dat er in Nijmegen geld besteed wordt aan dingen waarvan ik denk dat dat niet echt nodig is. Ligt dat aan mij of begrijp ik het gewoon niet goed? Het is natuurlijk altijd makkelijk om geld uit te geven dat niet van jezelf is. En als je het dan ook nog eens niet meteen hoeft te verantwoorden is het al helemaal oncontroleerbaar. Gelukkig bestaat sinds kort de kleine stresstest.

Nijmegen van de overkant

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 27 februari 2012

Tof

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 25 februari 2012

Wat een week! Tof Thissen mocht het vooral niet worden. Sharon Dijksma staat op 1. Hubèrt Bruls staat op 2. En omdat we dit allemaal niet mogen weten zijn bij 2 tot 4 rechercheurs de verloven ingetrokken om te achterhalen wie van de vertrouwenscommissie uit de school heeft geklapt. Ik geef de gemeente Nijmegen de overweging om een nieuwe slogan voor de stad te gebruiken, die meer recht doet aan de werkelijkheid: “Altijd Nijmegen; altijd wat”.

Het verschil tussen Barcelona en N.E.C.

Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 23 februari 2012

Zondag 19 februari, 21.30 uur. Begin van de Spaanse voetbalwedstrijd FC Barcelona-Valencia. De spelers van Valencia hebben er zin in. Ze zijn in vorm. Ze staan derde in de competitie, maar één plaats onder Barcelona. Barcelona is wat minder de laatste weken. Het is afgegleden van onaards superieur naar heel erg goed. De trotse bezoekers uit de sinaasappelstad gaan de onoverwinnelijke Barcelonezen beentje lichten. Dat het bezoekende elftallen al lang niet meer is gelukt indruk te maken in het immense stadion Camp Nou, deert hen niet. Bang voor FC Barcelona? Nee, kom maar op. Bang voor de 100.000 toeschouwers en het tromgebeuk? Ben je gek, gezellig toch? Bang voor Lionel Messi? Lionel Wie?

We mogen weer bouwen!

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 21 februari 2012

Eind 2007 keek Nijmegen behoorlijk op zijn neus. Hadden we net mooie plannen gemaakt voor het Waalfront, met onder andere een torenflat van 130 meter hoog, mocht het niet van Defensie. Heeft Defensie daar iets over te zeggen? Jazeker, Nijmegen ligt net binnen 28 km van vliegbasis Volkel en hoogbouw binnen die zone zou de radar kunnen verstoren. En daarmee stond onze nationale veiligheid op het spel. Dat was iets nieuws, want bij eerdere hoogbouw zoals 52 Degrees speelde die kwestie niet. En het Erasmusgebouw gaf kennelijk ook geen last.

Waalfront Nijmegen met links de woontoren bij de Hezelpoort en rechts de woontorens bij de nieuwe stadsbrug.

Geklikt, maar nog geen klik

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 21 februari 2012

Ien Dales, zoals altijd zichzelf. Hier samen met de prinsen Carnaval in 1988. Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Hustinx, De Graaf, Hermsen, Dales, d’Hondt, Ter Horst en De Graaf….

Wie o wie schaart zich in dit rijtje van Nijmeegse burgemeesters sinds 1945? Dat is en blijft de hamvraag.

Al eerder publiceerde De Gelderlander in de vorm van een enquête een rijtje van burgemeesterskandidaten, dat naar nu blijkt aardig juist was en dus geen zelfverzonnen rijtje kan zijn. En gisteren werd al bekend dat Sharon Dijksma (PvdA) en Hubert Bruls (CDA) de favoriete kandidaten zouden zijn van de vertrouwenscommissie, een selectie van raadsleden die de belast is met het beoordelen van de kandidaat-burgervaders en -moeders. De aangifte bij de rijksrecherche is weken geleden al ingediend door Clemens Cornielje, Gelders commissaris van de koningin. En in theorie kan hij nu zelfs de stekker uit de hele sollicitatieprocedure trekken om alsnog zelf een kandidaat voor te dragen bij de koningin.

Volgens een verordening die door de Gemeenteraad zelf is vastgesteld, moeten de leden van de vertrouwenscommissie de kaken op elkaar houden. Schending van die geheimhoudingsplicht wordt afgestraft met maximaal 1 jaar celstraf, of een forse geldboete van maximaal € 19.500. Met zo’n waarschuwing uit je eigen gemeenteraad laat je het wel uit de school te klappen. Toch is het niet gelukt, er is geklikt en flink ook. Of dat een opzettelijke daad uit protest is geweest, of gewoon een slordigheid is niet bekend. Integer is het in ieder geval niet.

De hele boel in rep en roer, en tot overmaat van ramp wordt er op Twitter en Facebook niks dan gemopperd door de Nijmegenaren zelf.

Niet van hier.

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 20 februari 2012

Ga vooral anderen de schuld geven als het niet zo gaat zoals we gewend zijn. Nijmegen telt 56 verschillende nationaliteiten hoorde ik ooit van een ambtenaar op het gemeentehuis. Hoeveel mensen zouden er nog in deze stad mogen blijven wonen als we alle niet-nijmegenaren terug sturen naar hun geboorteplaats? Meld het hier!

Machtsovername

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 18 februari 2012

Of Nijmegen nu wel of niet kan wedijveren met andere carnavalssteden doet niet ter zake. Nijmegen heet de komende dagen Knotsenburg en dat gaat gepaard met een heuse machtsovername. Tijdelijk burgemeester  Wim Dijkstra draagt vanmiddag op de Grote Markt met de sleuteloverdacht de macht over de stad op zijn beurt tijdelijk over aan Prins Ronald II van Knotsenburg. Een tijdelijke machtsovername van 4 dagen, van iemand die hier ook al tijdelijk is. Dat is tijdelijkheid binnen de tijdelijkheid;  tijdelijker kan echt niet. 

Nijmegen, maak werk van je promotie

Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 17 februari 2012

Voorjaar 2011 organiseerde de gemeente Nijmegen een filmwedstrijd voor jongeren, een clipcontest. Er was geen award te verdienen, slechts een prijs. ‘Met de clipcontest daagt de gemeente Nijmegen jongeren uit om in een kort filmpje te laten zien waarom Nijmegen ook hún stad is’, lazen we. Het promotiefilmpje mocht één minuut duren. Inzenden uiterlijk 30 juni 2011.

Leuk, zo’n wedstrijd, goed initiatief van de gemeente. Hoe vindingrijk zijn de deelnemers? Wat doet de gemeente met die creativiteit? En, wie wint?

Maanden gaan voorbij, uit het gemeentehuis geen witte rook. In november is een van de deelnemers het wachten moe en stuurt de gemeente een mail. Na nog eens weken wachten komt het gemeentelijke antwoord: de wedstrijd is ‘afgelast’, er zijn te weinig deelnemers. Alle deelnemers kunnen echter een ‘passende prijs’ tegemoet zien. Wanneer die komt, wordt er niet bij gezegd.

Gastvrij Nijmegen

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 15 februari 2012

Drie mensen in kekke oranje hesjes helpen bezoekers van Nijmegen graag met de nieuwe, uiterst gebruiksvriendelijke parkeerautomaten.

Ehh … nee, van een querty toetsenbord hebben we hier in Nijmegen nog nooit gehoord.

En hoezo zoekt u de Umlaut? Nederlandse auto’s hebben nooit nummerborden met een letter met een Umlaut. Hoezo komt u uit Duitsland? Ehh …