Is de titel van dit kunstwerk. Het staat sinds juli aan twee kanten van het kanaal. In Neerbosch wisten ze van niks. In Lindenholt hebben ze er maanden over vergaderd. Een plek om te zwaaien naar de overkant, dacht een buurtbewoonster. Is ook leuk. Hebben ze nergens.
Dit is het archief van april 2012
Schilders met toekomst
Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 29 april 2012De Nederlandse schilderkunst is een van de grootste bronnen van inkomsten voor het culturele toerisme. Zo is het Van Goghmuseum in Amsterdam met 1,5 miljoen bezoekers het best bezochte museum van Nederland. Steden zijn dan ook terecht trots op hun kunstzinnige zonen: Delft heeft rond Johannes Vermeer een speciaal centrum ingericht, Amersfoort koestert zijn Mondriaanhuis en Den Bosch heeft een Jheronimus Bosch Art Centre. Voor het Jeroen Boschjaar 2016 is zelfs 32 miljoen euro beschikbaar.
Amsterdam heeft de erfenis van ons grootste schilder gekaapt: Rembrandt. Maar Rembrandt is in Leiden geboren en heeft er ook de eerste 28 jaar gewoond. Daar wil de stad iets mee doen. De Universiteit Leiden heeft in 2007 de locatie van het geboortehuis bepaald met behulp van Russische spionagesatellieten. Het huis is in 1835 afgebroken maar de resten ervan moeten nog onder grond liggen. Binnenkort start de vakgroep archeologie een opgraving. Zo krijgt Leiden zijn verloren zoon weer terug.
En Nijmegen? Sinds enkele jaren weten we dat de meest invloedrijke schilders van de Middeleeuwen, de Gebroeders van Limburg, zijn geboren in Nijmegen. Vanaf 2005 vieren we dat elk jaar met het Gebroeders van Limburgfestival. Niet veel mensen weten echter dat de kelder van het huis waar ze ooit woonden, aan de Burchtstraat, nog steeds bestaat. De 14e-eeuwse kelder met een enorm tongewelf ligt onder de Croissanterie en deels onder de C&A. Een cultuurhistorische parel van internationale betekenis. Dat zou natuurlijk een prima plek zijn om de Gebroeders van Limburg ook permanent te eren. Maar om dat voor elkaar te krijgen, heb je lef en visie nodig. En een investering waarvan je zeker weet dat die in veelvoud zal worden terugverdiend.
De grote vraag is: waarom kan het in andere steden wel, en in Nijmegen niet?
Onbegrijpelijk
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 28 april 2012Afgelopen week werd Johan Cruijff 65 jaar. Van hem hebben we geleerd dat onbegrijpelijke zaken gewoon begrijpelijk zijn, als je maar logisch nadenkt. “Je ziet het pas als je het door hebt”, aldus Cruijff. Ik had afgelopen week graag een paar onbegrijpelijke Nijmeegse zaken aan Cruijff voorgelegd. Wellicht dat ik het dan wel door had gekregen, want ik zie het nog steeds niet. Het Nijmeegse onbegrijpelijke blijft voor mij soms hardnekkig onbegrijpelijk. Ik zal proberen het met een paar voorbeelden begrijpelijk te maken.
Wegwerpkunst
Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 27 april 2012In plaats van zes weken heeft het maar twee dagen aan een muur van de Radboud Universiteit gehangen: het kunstwerk Fonzie van kunstenaar Peter Otto. Fonzie bestond uit een aantal tekeningen van een hond, waaraan het publiek iets mocht toevoegen. Het werk was twaalf meter breed en anderhalve meter hoog.
Een beveiliger van de universiteit ‘herkende het werk niet als kunst’, trok het van de muur en gooide het in de papierversnipperaar. Weg Fonzie.
Otto was al betaald voor zijn kunstwerk, maar voelt zich ernstig benadeeld en wil nog eens tweeduizend euro schadevergoeding van de universiteit.
Kook-creatie
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 23 april 2012Eind 2011 werd cultureel Nijmegen bezig gehouden door een paar ambtenaren en een wethouder die middels co-creatie de nieuwe cultuurvisie wilden ontwikkelen. Social media, twitter en internet, werden ingezet om Het Volk mee te laten spreken. Dat leverde ‘input’ voor de nieuwe ‘visie’. Het 34 pagina’s tellende concept WERKEN IN KETENS, KUNST- EN CULTUURVISIE 2012-2016, #cv024, ligt tot 1 mei 2012 (!) klaar voor inspraak.
Ik ken een iemand die het helemaal gelezen heeft. Ik vraag me af wie dat nog meer durft te zeggen… en zo ja, kan diegene mij dan zeggen wat de visie inhoudt. Ik begrijp het, denk ik, niet helemaal goed. Maar probeert u het concept eerst maar zelf eens te lezen.
Ondersteunen
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 21 april 2012Vorige week dacht ik nog, dat het politiek omarmen van de Sint Steven ten koste zou gaan van het politiek omarmen van de Donjon. Hoe een mens zich kan vergissen; geef ik eerlijk toe. Niets is zeker in de politiek en zelfs dat niet. Afgelopen woensdag besliste de Raad positief over een financiële ondersteuning voor beide projecten. Het kan niet op. De financiële ondersteuning vanuit de Raad is eenmalig, dus er moet door de initiatiefnemers nog wat creativiteit ontwikkeld worden, om langdurig het hoofd boven water te houden. Ik denk, dat Donjon en Sint Steven nog wel wat van elkaar kunnen leren.
Exit Donjon!
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 16 april 2012De ImitatieDonjon in Nijmegen gaat niet door. Het college van B&W heeft al op voorhand, en tegen alle afspraken in, meer dan een half miljoen Euro uitgegeven en probeert dat nu te verdoezelen. Woensdag as. kom er een voorstel in de raad met een boekhoudkundig trucje. Gemeenteraad van Nijmegen: stem het weg en het is afgelopen met dit gedoe. Ze zeggen het zelf. kijk maar.
De bankjes van het Keizer Karelplein
Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 12 april 2012Pleinen en parken. Een stad kan er nooit te veel van hebben. Plaatsen waar mensen samenkomen, jong en oud. Voor een evenement of zomaar. In een land als Italië zijn pleinen het middelpunt van het leven. Oude mannen bevolken de bankjes en vertellen elkaar over vroeger of verbazen zich over de drukte van de jongere generaties.
Over pleinen en parken hebben we in Nijmegen niet te klagen. Als de eerste zonnestralen zich aandienen, zoekt menig Nijmegenaar een terras op, als het moet met winterjas en berenmuts. Grote Markt, Koningsplein, het semiplein in de Molenstraat, bij mooi weer is er geen stoel meer vrij.
En wat brengt ons het nieuwe Plein 44?
Ongedocumenteerd
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 9 april 2012Stichting Gast heeft een boekje uitgegeven over de rechten van ongedocumenteerden. Wat mag je wel en wat kun je niet als je geen verblijfsvergunning hebt. Binnenkort wordt het strafbaar als je een vluchteling helpt. Kunnen wij daar nog iets aan doen? www.stichtinggast.nl