Het voetballen is voor Nederland met een kater afgelopen, dus liggen de oranje vlaggetjes al weer op zolder. Ook in Nijmegen. Dat wil niet zeggen, dat de straten geen feestelijk karakter meer hebben. Verre van dat. Het is eindexamentijd. Tijd om de vlag uit te steken met een boekentas eraan. Ik vind dat een feestelijk gezicht, omdat er voorafgaand aan die vlag heel wat inspanningen verricht zijn. Laat de zomer maar definitief doorbreken met zoveel feestelijk vlagvertoon.
Dit is het archief van juni 2012
Vlaggen
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 30 juni 2012Danstempel
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 23 juni 2012Afgelopen week de foto in de Gelderlander gezien van de dansende Ondernemers Sociëteit van NEC in de Stevenskerk? Niks geen gezapig feestje van de bobo’s. Er werd ouderwets los gegaan. Wat heet. De dampen sloegen er van af. Ze omarmden glas, elkaar en daarmee indirect de Sint Steven. Want de opbrengst van het feest ging naar het restauratiefonds van de kerk. Ik heb het al vaker over de prachtige term “ondersteunende horeca” gehad, maar zo ondersteunend als dit had ik het nog niet gezien. De Stevenskerk als danstempel. Voor gasten in galakleding. Zou er ook gedanst mogen worden zonder galakleding? Het zou me verbazen.
Replikwatsch
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 20 juni 2012
De Replica van de Hertogpoort werd gerestaureerd en gerepareerd en hersteld en opgelapt en veranderd en aangepast en deze week wordt ie voor de zoveelste keer geherveromverbeterdgedaan.
“Van de week stonden ze hier met negen man te kijken welke stenen er nu bovenop moeten komen, maar naar ons willen ze niet luisteren; wij hebben daar geen verstand van.” Aldus de man die de kapotte stenen er af stond te halen. “Daar wordt nu over vergaderd en dan hoor ik het wel. Maar wij hebben van begin af aan gezegd dat deze steen niet werkt voor horizontale vlakken.” vervolgde hij.
Op het hoge gedeelte komt een zinken plaat. ”Dan loopt straks het water er aan de zijkant van af en krijg je van die strepen, maar ons wordt niks gevraagd”
Waalkade verzakt!
Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 19 juni 2012De Waalkade verzakt! Schepen mogen niet meer aanmeren en worden gewaarschuwd met rode vlaggen. Wandelaars van de vierdaagse worden omgeleid. Het vuurwerk gaat niet door!
De Waalkade is nu nog helemaal verboden toegang, maar zo snel mogelijk zal er tien meter vanaf de rand een hek geplaatst worden en mogen we komen kijken hoe Nijmegen langzaam in de Waal weg glijdt …
Weg!
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 18 juni 2012Je bent burgemeester geweest van deze stad en dan krijg je ooit nog eens een keer een straat naar je vernoemd. Als wethouder doe je ook heel erg belangrijke dingen en dan krijg je dat niet.
Lachen
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 16 juni 2012
Vanmiddag heb ik onderstaande column uitgesproken tijdens de Stadsdag van Groen Links.
Ik maakte de afgelopen dagen een enigszins existentialistische crisis door. Jan van der Meer had me hoogstpersoonlijk gevraagd om een column uit te spreken. In de vooraankondiging had ik gelezen dat vriend en vijand van Groen Links waren uitgenodigd. In welke categorie zou ik vallen? Want dat scheelt toch een paar consumptiebonnen. Ik zal straks eens aan Hayke Veldman en Jacco Swart vragen hoeveel bonnen zij gehad hebben voor hun bijdrage. Dat lijkt me een goede graadmeter. Gelukkig las ik in het officiële programma, dat ik de lachers op mijn hand zou krijgen. Dat klinkt in ieder geval positief. Maar ik dacht wel: dat is toch niet gek?
De niet zo groene route
Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 14 juni 2012Alweer tientallen jaren geleden werd duidelijk dat Nijmegen een nieuwe verkeersbrug nodig heeft over de Waal, om de bereikbaarheid in en om Nijmegen te verbeteren. De Waalbrug is een flessenhals die de verkeersdrukte van nu niet meer kan verwerken. En zo begon er een ellenlange lobby voor een nieuwe brug. Veel ondernemers geloofden in het doortrekken van de A73, om te zorgen voor een betere regionale verkeersafwikkeling. Dat idee werd uiteindelijk terzijde geschoven en de stad Nijmegen koos ervoor een brug tussen Lent en Nijmegen-West aan te leggen. En zo geschiedde, op dit moment is een fraaie nieuwe brug De Oversteek in aanbouw.
Het is prachtig om te zien hoe de nieuwe brug vorm begint te krijgen. Net als de Waalbrug zal ook deze brug een icoon van de stad gaan worden. Toch is er niet alleen maar lof over de nieuwe brug. Net als de Waalbrug verandert deze brug de realiteit in de stad. Voor de komst van de Waalbrug moesten uiteindelijk oude huizen en prachtig groen voorgoed wijken voor een drukke verkeersader. Ook de stadsbrug gaat zorgen voor meer autoverkeer. Al dat verkeer komt straks via de Energieweg stadinwaarts en zorgt voor meer drukte op het hele traject dat o.a. over de Neerbosscheweg, Weg door Jonkerbos en Grootstalselaan leidt.
De gemeente bedacht daarom de ‘groene route’. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit geen route vol natuurschoon maar een route waar de doorstroming van autoverkeer optimaal moet zijn. Een stroom van groene stoplichten dus. En de consequenties van die groene route dringen inmiddels door tot tal van bewoners(organisaties). Zij maken zich enorm ongerust over de effecten van al dat extra autoverkeer langs eigen huis of wijk. Meer herrie en vervuiling, daar word je inderdaad niet blij van. Bewoners kunnen aan de zijlijn nu nog meepraten, maar de spreekwoordelijke trein dendert door.
Rommelfluisteren
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 11 juni 2012Baat het niet dan schaadt het niet. Nijmegen heeft de wereldprimeur! Workshops rommelfluisteren -voor beginners en gevorderden- worden uitsluitend op locatie gegeven. Vraag vrijblijvend een offerte aan.