Dit is het archief van juli 2012

Ironie

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 26 juli 2012

Dat is toch wel het toppunt van ironie: het icoon van het protest tegen de bouw van een parkeergarage, nu op de muur van een parkeergarage.

Nimweegser ken ech nie

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 23 juli 2012

Claudia van Kesteren maakt haar debuut als spreker bij de vierdaagse-intocht. Het zal wel toeval zijn dat juist op het moment dat ik materiaal aan het verzamelen ben voor de laatste bijdrage aan het 4daagsefilmcrew-project Marcel Claassen binnenkomt. Hij heeft 50 keer de vierdaagse gelopen. Marcel is spreker-explicateur- bij de filmvertoningen van Njmegen blijft in beeld. Ik denk dat dit filmpje bij een van de komende filmavonden in de Vereeniging nog wel vertoond gaat worden. Ben ik wel benieuwd wat Marcel er dan over gaat vertellen…

Goud

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 20 juli 2012

Je loopt de vierdaagse niet alleen voor jezelf. Harry Kwant loopt dit jaar de vijftigste keer. Hij is ook vrijwilliger bij Stichting Gast.

Dit is mijn vierde filmpje voor/over de vierdaagse. Vroeger… (zucht), Lichtblauw en Roze gingen hier aan vooraf.
Onder de noemer 4Daagsefilmcrew, ontstaan vanuit het 48hourproject van het GoShort festival, hebben een aantal filmmakers steeds op andere manieren de vierdaagse in beeld gebracht. Op Habana in de oranje filmbus draaien alle bijdragen van deze week in een loop.

Donald Duck in Nijmegen

Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 19 juli 2012

d.d.Nijmegen heeft veel te bieden: het gebroeders Van Limburgfestival, het Romeinenfestival, Stevenskerk, Valkhof, Belvédère, de prachtige, voor vele Nederlanders uit het westen on-Nederlandse omgeving, om maar iets te noemen. Genoeg om de oudste stad van Nederland op de kaart te zetten, zoals dat in het marketing- en communicatiejargon heet.
Grootste trekpleister en unique selling point is natuurlijk de Vierdaagse.

Als toppunt van internationale erkenning hebben Nijmegen en de Vierdaagse deze week de Donald Duck gehaald. Hierna heeft Nijmegen niets meer te wensen. Keizer Trajanus heeft Nijmegen stadsrechten gegeven, Donald Duck brengt Nijmegen het klatergoud van Disney.  Altijd Nijmegen, in één rechte lijn: keizer Trajanus – gebroeders Van Limburg – Donald Duck.

Roze luchten

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 19 juli 2012

Woensdag was het voor de tiende keer alweer Roze Woensdag. Wandelen en homoseksualiteit gaan dan vrolijk hand in hand. Je drinkt wat rose, je danst wat op Abba. En je er lopen ook nog wat wandelaars waar je naar kunt zwaaien. Dus wat doe je dan als je daar eens op een andere manier verslag van wilt doen? Je vraagt wat de Dames en Heren voor luchtje op hebben. Kleurtje? Nee Geurtje!

Lichtblauw

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 17 juli 2012

De eerste wandeldag zit er op.

Vroeger…(zucht)

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 16 juli 2012

Wist u dat ooit de waterstanden live in de St.Stevenskerk werden voorgelezen? Hier is het historisch bewijs uit 2012.

Buik

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 14 juli 2012

Mijn bijdrage van deze week moet wel over de Vierdaagse gaan. De Gelderlander bericht nergens anders meer over. Zo vreemd is dat niet. De Raadsleden zijn de hele maand juli en augustus met reces. Op 5 september komen ze weer voor de eerste keer bij elkaar. Ik vermoed niet, dat ze voor een spoeddebat terug naar Nijmegen geroepen hoeven te worden. We redden het die 2 maanden wel zonder hen. Lekker 2 maanden zonder politieke kopzorgen. Tijd om de aandacht te verleggen naar de buikzorgen. Want de buik staat de komende week centraal. Ook mijn buik.

Vieze Herman

Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 11 juli 2012

V.H.Ik weet niet hoe het u vergaat, lezer, als u in goed gezelschap in het café zit, in een opperbeste stemming vanwege de sprankelende gesprekken en drankjes, en pas uren later op verzoek van de uitbater de kroeg verlaat.

Hoewel het mij niet vaak meer overkomt, was het laatst weer zover. Terwijl ik mijn fiets pakte, bekroop mij een gevoel dat u na zo’n avond misschien ook kent. Honger. Omdat ik van mijn moeder geen honger mag zeggen, noem ik het trek. Ik had geen trek in radijsjes, worteltjes of bloemkoolstronkjes, boordevol vitaminen en een weldaad voor lichaam en geest.
Mijn lichaam en geest wilden iets anders, ze wilden vet. Gefrituurd en met een moddervette saus.

Culturele Vakantietips-1

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 9 juli 2012

De vierdaagsezomerfeestenmetzondersponsornaamditjaar komen er weer aan. Sommige mensen vluchten de stad uit anderen komen en masse naar het centrum om te kijken en luisteren naar de diversiteit aan artiesten. Ooit het ik nog eens de zangeres zonder naam gezien op Plein 1944, maar dat was ergens ver in de vorige eeuw. Mocht u iets meer rust dan zou ik zeggen ga het museum in of de St Stevenskerk. De zomerexpositie daar is altijd de moeite waard en de expositie in de Stratemakerstoren is ook een aanrader. In het filmpje geef ik nog een paar tips. Ik wens u een culturele zomer toe en ga u de komende weken misschien nog wel vaker ongevraagd advies geven.