Dit is het archief van augustus 2012

Panoramapuzzel

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 30 augustus 2012

N.E.C. is dit seizoen niet echt glorieus van start gegaan. Wat voor Nijmeegs trots moet doorgaan, stelde de supporters teleur in 2 blamerende wedstrijden in de Eredivisie. De Nijmeegse trots wordt anders dit seizoen wel heel letterlijk uitgedragen, want heel Nijmegen prijkt nu op de shirts van de selectie. En dan natuurlijk Nijmeegs trots nr. 1, onze prachtige skyline met  onze landmarks en geliefde ikonen! Prachtig om te zien, en nog bedacht door supporter ook. Hartstikke mooi shirt wat mij betreft!

Laatst zat ik bij de lokale friettent om de hoek. Een kersverse N.E.C. selectieposter is daar steevast onderdeel van de verder roestvaste huisinventaris. Al wachtend op m’n pizza bekeek ik deze nieuwe N.E.C. huisstijl nog eens aandachtig en probeerde de skyline onderin te ontcijferen. Dat gaf mij meer spelplezier dan het aanschouwen van de laatste 2 wedstrijden. Ik wilde het u niet onthouden, doet u mee?

Roestige bladeren

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 29 augustus 2012

Goffert mooiste park van Nederland?

Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 27 augustus 2012

GoffertHet natuurmagazine Roots (voorheen Grasduinen) heeft een verkiezing uitgeschreven voor het beste stadspark van Nederland. Roots heeft twaalf parken geselecteerd, waaruit de winnaar komt. Ongetwijfeld tot tevredenheid van alle Nijmegenaren staat het Goffertpark ook op die shortlist.

Vesting 2012

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 27 augustus 2012

In naam van het volluk Opent den poort

Dat is dan acht eurie gij hebt mij gehoort

Het knotst en het kleedt het weekeinde door

En maandagochtend gewoon naar kantoor.

-Nuilpoezie 2-

Het Gebroeders van Limburgweekend trok 25.000 bezoekers (ongeveer) en voor deze gelegenheid was het hele Kronenburgerpark met zwart hekwerk afgezet.

Onaf

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 22 augustus 2012

haaiekarteltanden

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 21 augustus 2012


Geen ambtenaar die dit ziet

Geen agent maakt er melding van

Ze hebben wel wat beters te doen

Want bij wie moet je hiervoor het bonnetje achter de ruitenwisser plakken?

-nuilpoezie-

28 Mei 2011 maakte ik deze foto op dezelfde plek.

Olympisch Nijmegen

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 15 augustus 2012

De Olympische Spelen zitten er weer op. Een machtig spektakel. Eens te meer is gebleken wat een energie zo’n evenement kan genereren. En hoe motiverend en zelfs emanciperend het kan zijn. Nederland heeft daartoe een aardig steentje bijgedragen, en niet alleen dankzij het Holland House met de foute sponsor. De medaille-oogst van Nederland is boven verwachting. Terecht kregen alle sporters een fantastisch onthaal in Den Bosch. Maar hoe moeten we de Nijmeegse inbreng nu inschatten?

4321

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 13 augustus 2012

Europa

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 7 augustus 2012

Tijdens deze vakantieperiode trekken heel wat Nijmegenaren Europa in. Voor de thuisblijvers komt Europa gewoon naar Nijmegen toe. Tante Toos, de 80 – jarige toiletjuffrouw op het station, kan er over mee praten. De toilet op het station moet namelijk Europees aanbesteed worden. Waarom? Gewoon daarom waarschijnlijk. En daarom dreigt tante Toos na 60 jaar trouwe dienst haar baantje kwijt te raken. Dat is de categorie klein dagelijks leed, waar SBS 6 of de Telegraaf patent op hebben. Maar in deze stille periode komt zo’n bericht voor De Gelderlander als geroepen. Het leidt tot een digitaal hot item met een heuse meningsvormende poll of tante Toos groot onrecht wordt aangedaan door de NS of niet. Mocht Hubèrt Bruls een fietsvakantie ergens in Europa aan het ondernemen zijn, dan kan hij rustig door fietsen. De Gelderlander omarmt naast de Sint Steven op dit moment ook tante Toos.

Attractie

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 2 augustus 2012

Porta Nigra in Trier (foto van E.G. Gatsby, via flickr.com)

Ik ben vast niet de enige Nijmegenaar die op vakantie ook de vergelijking zoekt met eigen stad. Onlangs bezocht ik Trier, de oudste stad van Duitsland. Hordes toeristen bezoeken Trier, ook in het hoogseizoen. Toeristische diensten floreren, een ronde met een ietwat malloterig treintje kost er € 7 per ritje van een klein half uurtje en vindt er gretig aftrek. Tal van souvenirwinkeltjes verkopen bergen feitelijk waardeloze prullaria. Ook al kent Trier ’slechts’ 100.000 inwoners, er zijn 39 hotels gehuisvest om alle toeristen een onderkomen te bieden. In de stad Nijmegen met 160.000 inwoners zijn er 9 hotels.

De toeristische attractiewaarde van Nijmegen is helaas lager dan die van Trier, moet ik bij thuiskomst concluderen. Trier dankt zijn attractiewaarde aan diverse beroemde monumenten uit Romeinse en middeleeuwse tijd, zoals de opvallende Romeinse stadspoort Porta Nigra. De unieke waarde van die monumenten maakt mensen nieuwsgierig: “Dat moet je een keer gezien hebben”.

In Nijmegen ontbreekt het aan vergelijkbare bezienswaardigheden. Hoe prachtig bijvoorbeeld de St. Stevenskerk ook is, het is nog geen Porta Nigra en kan niet zonder meer concurreren tegen de attractiewaarde van vergelijkbare monumenten in andere steden.