Mijn favoriete lied over Nijmegen heeft als titel: “Samen met jou in deze stad”. Dit lied is door Huug Duin geschreven toen Nijmegen 2000 jaar bestond. Samen met jou in deze stad. Een prachtig lied. Je krijgt er op voorhand warme gevoelens bij. Gelukkig ben ik niet de enige met warme gevoelens voor Nijmegen. Afgelopen weken toerde de gemeente door de stad met een Wijkenkaravaan. En er werden debatten gehouden in het Lux. Dit alles in het teken van de Stadsvisie 2030. Waar staat Nijmegen nu en waar moeten we naar toe? Wat dacht je wat? Niks geen genuil over dat het hier niet deugt. Het “wij – gevoel” kwam als rode draad naar voren. Geen ik, maar wij. Een heuse klantropoloog en andere wetenschappers kwamen woorden tekort om dit verschijnsel te verklaren. Samen met jou in deze stad.
Dit is het archief van september 2012
Samen
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 29 september 2012Stieren door de Benedenstad
Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 27 september 2012Nederlanders en Duitsers kunnen goed met elkaar opschieten. Ze komen steeds vaker bij elkaar over de vloer. Zo verwelkomen we in Nijmegen elk jaar meer Duitse studenten, vorig jaar 1400.
Goed idee om deze Duitsers enige Gemütlichkeit te bieden en een Oktoberfeest te organiseren. Dat feest, vorige week op de Waalkade, moest een kopie zijn van het beroemde Oktoberfest in München, voor het eerst gehouden in 1810. Dat is het grootste bierfestival ter wereld, met jaarlijks zes miljoen bezoekers.
Origineel, een oktoberfeest in september, maar laat ik geen pietlut zijn: in München eindigt het feest in oktober maar begint het ook in september.
Jubel!
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 25 september 2012Bijna drie jaar geleden begonnen met het maken van videocolumns. Niet altijd even sterk maar toch. Wekelijks ben je er een dag mee bezig: idee bedenken, opnames maken, tekst schrijven, inlezen, geluid bewerken, monteren en afwerken. En dan krijg je natuurlijk ook reacties, van boze kijkers bijvoorbeeld ;-).
Ik hoop dat u iets met mijn reactie zult doen… Ja hoor, bij deze.
Lekker hard rijden
Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 22 september 2012Ik rijd nogal eens naar Venlo en heb afgelopen tijd met lede ogen aangezien hoe de nieuwe maximum-snelheid-borden langs de A73 zijn neergezet. Behalve op het grondgebied van Nijmegen, waar de gemeente zich nog met hand en tand verzet.
Met ontstellend weinig tegenwerking heeft het kabinet Rutte de maatregel er door kunnen drukken, mede dankzij de politieke vrijage met Wilders (‘Iedereen wil toch lekker hard rijden?’). Een slechtere maatregel is bijna niet mogelijk: meer milieuvervuiling door uitstoot van fijnstof en stikstof, meer kosten voor aanpassing van de wegen, meer brandstofverbruik, meer verkeerslawaai, meer files en niet te vergeten meer verkeersslachtoffers. Als je die investeringen, de milieuschade en gezondheidsschade omrekent naar economische grootheden, kom je tot 2020 uit op een schade van enkele miljarden euro’s. En het ‘lekker hard rijden’ levert voor de afstand Nijmegen-Venlo een tijdwinst op van 1 minuut. Dat staat in geen enkele verhouding tot elkaar.
Sinds een paar maanden heb ik het nieuwe rijden omarmd. Betekent dat je op de snelweg 110 rijdt, omdat dat de meest efficiënte snelheid is voor energieverbruik van een verbrandingsmotor. En dat je zoveel mogelijk je auto laat uitrollen: met ingedrukte koppeling glijdt je auto nog honderden meters door, terwijl je nauwelijks snelheid verliest. Probeer het maar.
Het nieuwe rijden staat volledig haaks op de nieuwe maximum snelheden. In plaats van harder rijden, rijd je juist langzamer. En dat levert irritatie op, want Nederlanders staan bekend als de meest ongeduldige en minst tolerante automobilisten in West-Europa. Een zeer slechte gewoonte. Sommige landen die vanouds bekend stonden als verkeersgevaarlijk, zoals Frankrijk, zijn helemaal bijgedraaid. Maar in Nederland mag je schaamteloos hard rijden, energie verspillen, milieu vervuilen en anderen in levensgevaar brengen, puur voor de kick van het harde rijden.
Gedragsverandering duurt jaren, en misschien wel een hele generatie. Dat zagen we ook al bij afvalscheiding en het offensief tegen roken. De enige manier waarop een gedragsverandering in dit land kan slagen, is om mensen individueel te raken in hun portemonnee. En daar heeft het nieuwe rijden een heel sterk punt. Op één tank benzine rijd ik vergeleken met vroeger 200 kilometer méér. Dat scheelt nogal. Zullen we dan doen wie het laatst lacht?
Hopelijk waait er met het komende kabinet VVD/PvdA een nieuwe wind door politiek Den Haag. En krijgt het Groen-Linkse Nijmegen alsnog gelijk.
De laatste leeuw van Nijmegen
Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 20 september 2012Als het aan de gemeente Nijmegen ligt, zijn circussen met wilde dieren niet langer welkom. Die dieren zijn er slecht aan toe, vindt de gemeente: veel te kleine hokken, smerig, veel stress.
Andere gemeenten voeren dit beleid al, Nijmegen wil zich daarbij aansluiten. Circussen zonder wilde dieren krijgen wel een vergunning.
Wethouder Bert Frings: ‘Nederland is één van de weinige landen in Europa die nog geen enkele regelgeving hebben, eigenlijk het enige.’
Dat klinkt goed, ook wilde dieren hebben recht op een prettig leven, nietwaar?
Schofferen voor gevorderden
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 17 september 2012De woorden achterbaks en valsspelen staan in geen enkele taakomschrijving van een wethouder. Toch zijn dat woorden die je wel eens hoort in gesprekken over gedrag van sommige bestuurders. Wat voor belang heeft een wethouder (ic Hannie Kunst) erbij om jarenlang culturele bedrijven aan het lijntje te houden, achterkamertjespolitiek te bedrijven met de woningcorporatie (Standvast Wonen) waar ze zelf jarenlang directeur is geweest, geld te verspillen aan onnodige onderzoeken en beloftes te doen die ze niet waar wil maken. Ze is van de PvdA. De A staat met deze dame wel heel erg voor Arrogantie.
Coup
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 15 september 2012De kiezers hebben gesproken. En daardoor is Nijmegen van kleur verschoten. Groen Links is door de PvdA als grootste partij in Nijmegen afgelost. Er rest niet eens een podiumplaats. Op dit moment is Groen Links de 5e grootste partij van Nijmegen. Deze coup van rood moet ontzettend zeer doen in het groene kamp. De wonden zullen snel gelikt moeten worden, want over een jaar is het voorspel van de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2014 volop aan de gang. Moet Pepijn Boekhorst zich nog meer de benen onder de kont vandaan lopen om Jan van der Meer als wethouder op te volgen. Want de PVV doet dan wel niet mee bij de Raadsverkiezingen, de 6901 PVV-stemmers zullen niet zo maar naar Groen Links overstappen. Alle hens aan dek dus voor een tegencoup.
Van voor mijn tijd
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 11 september 2012Poplegende Ad Visser: Concert for Molly Peters, eenmalig live bij de opening van de Pop Art tentoonstelling in Museum het Valkhof.
De expositie is te zien tot 6 januari 2013.
En hij is beslist de moeite waard! Al zeg ik het zelf, geboren in 1960. Hij is vrolijk, kritisch en verrassend bijzonder op zijn tijd. Je komt er vanzelf dan wel achter wie Molly Peters is/was en wie daar een beeld van/voor/over gemaakt heeft.