Aan de nieuwe stadsbrug ‘De Oversteek’ wordt dag en nacht gewerkt. Op zaterdag 20 april 2013 wordt de 285 meter lange hoofdoverspanning ingevaren. Pas in november 2013 kunnen we er overheen. Geduld …
Dit is het archief van november 2012
Altijd vermicelli
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 27 november 2012Waar een ‘debat’ over cultuurhistorie (dd 26-11-12) al niet goed voor is. Weinig debat, veel eigen-ikje-eerst en wat nou precies de bedoeling van de avond was, daar ben ik ook nog niet achter. Vier voorstellen voor nieuwe monumenten, twee hadden al een herbestemming (Cinemarienburg wordt RIBW/Horeca en Doornroosje (wordt gesloopt). Van een wist de wethouder niet dat ze er eigenaar van was (Stadsboerderij aan de Berg en Dalse weg). En de Honigdoos was eigenlijk het enige vernieuwende voorstel met interessante mogelijkheden. Rob Jaspers was op de verkeerde avond, het debat over de groen(t)e stad was pakweg een half jaar geleden ook in Lux. Architect Marco van Wel (r) heeft een gedurfde en interessante visie op mogelijkheden voor deze stad. In Nijmegen is de vermicelli uitgevonden!; en de Klantropologie, maar dat is een ander verhaal.
Surprise
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 26 november 2012Als je me nu zo zou vragen wat voor surprise ik zou maken voor de burgemeester en de wethouders bijvoorbeeld dan zou ik bij Henk zeggen een parkeermeter oude stijl, bij Hannie een middeleeuwse Ipad, bij Hubert een tweedehands afslankboekje van Sonja Bakker, een klein afvalzakje voor Turgay, voor Jan een windvaantje en een lidmaatschapskaart voor D66 en voor Bert en Bert moet ik nog even nadenken. Maar misschien zou ik daar dan wel de EHbS voor inschakelen. Gedichtje erbij vind ik nooit zo’n probleem sinds ik in “Hoe verzin je het?” gelezen heb dat je met de tweede regel moet beginnen.
Volgende jaar komt vast wel ergens een ondernemende meneer/mevrouw met een telefonische helpdesk voor surpiseadvies. Gat in de markt!
Bij
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 24 november 2012Hieronder een brief, die het College van B & W vandaag heeft gestuurd aan de raadsleden Pepijn Boekhorst van Groen Links en Tobias van Elferen van D’66.
Geachte heren Boekhorst en van Elferen,
Komende woensdag staat een Initiatiefvoorstel van uw beiden op de agenda van de Raad met als titel: “Een bij hoort er bij.” U wil een debat in de Raad om ons College op te dragen het Convenant Bijvriendelijk handelen te ondertekenen. Tevens wilt u dat er binnen 5 jaar een compleet netwerk van bijenhotels en bijenpaleizen in Nijmegen is gerealiseerd. Tot slot wilt u vanaf nu alleen nog maar bijvriendelijke bomen planten. Hierbij onze reactie op uw voorstellen.
Duidelijke taal
Een bijdrage van Marcel Smit, gepubliceerd op 23 november 2012Een gemeente verstuurt veel brieven. Wie een vergunning heeft aangevraagd, iets wil organiseren of het met de gemeente aan de stok heeft, kan een brief verwachten.
Nijmegen1 Nieuws meldde vorige week dat de gemeente Nijmegen haar brieven ‘duidelijker wil maken’. De gemeente heeft een Facebookgroep opgericht en roept de hulp van inwoners in. Nijmegen1: ‘De gemeente hoopt over enkele weken de eerste begrijpelijke brieven de deur uit te doen.’
De gemeentelijke Facebookgroep laat weten: ‘Erger jij je vaak aan het taalgebruik in brieven van de gemeente Nijmegen? Wij ook! (…) Wil je ons helpen door de brieven te lezen en te beoordelen?’
Op die Facebookpagina staat zo’n brief. Vol met ambtelijk-juridische taal en verwijzingen naar regels en wetsartikelen. Onleesbaar.
Het Duitse Valkhof
Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 22 november 2012Vorige week werd in Nijmegen een internationaal symposium gehouden over de geschiedenis van het Valkhof. Tien specialisten uit verschillende vakgebieden lieten hun licht schijnen op de rol van het Valkhof van de Romeinse tijd tot en met de Middeleeuwen. De conclusie: het Valkhof is historisch en archeologisch gezien misschien wel de belangrijkste plek van Nederland.
De wetenschappelijke bewijzen stapelen zich op. Zo kunnen we jaloerse beschuldigingen van andere steden, dat Nijmegen een gat kent tussen Romeinse tijd en Middeleeuwen, voorgoed weerleggen. Het Romeinse fort op het Valkhof is na de Romeinse tijd nog eeuwenlang bewoond door een Frankische elite. Het bewijs komt onder andere uit grafvelden in de Nijmeegse binnenstad en in Lent.
Probleem is dat we niet weten hoe dat fort er uit zag, want aan het begin van de 9e eeuw liet keizer Karel de Grote het vervangen door een palts (paleis). Karel had veel van dit soort paltsen, maar het Valkhof was na Aken wellicht de belangrijkste. Dat zeggen we niet uit overdreven Nijmeegs chauvinisme, maar dat blijkt simpelweg uit onderzoek. Ook latere keizers hadden een speciale band met Nijmegen. Keizer Frederik Barbarossa liet hier in de 12e eeuw zelfs een van de sterkste burchten van Europa bouwen. Het Valkhof is een historische parel van ongekend, internationaal gewicht.
Hoe komt het dan toch dat die geschiedenis in Nederland zo onbekend is? De verklaring is simpel: Nederlandse historici zijn altijd meer geïnteresseerd geweest in (Hollandse) graven en hertogen. Maar het Valkhof was lange tijd bezit van de koningen en keizers van het Rooms-Duitse keizerrijk en viel dus buiten hun gezichtsveld. Als je meer te weten wilt komen over het belang van het Valkhof en Nijmegen in de Middeleeuwen, moet je naar Duitse archieven.
Beetje merkwaardig dat we buitenlanders nodig hebben om het belang van het Valkhof aan te tonen. Maar beter laat dan nooit. Het wordt tijd dat we onze historische parel eens flink oppoetsen en trots aan de wereld tonen. En laten we ons daarbij niet beperken tot Nederland, maar ons vooral internationaal richten. Hier ligt immers een belangrijk stuk erfgoed van de keizerlijke geschiedenis van Europa. Daar valt voor Nijmegen flink wat te halen.
met PH
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 19 november 2012De eerste officiële Nederlande kampioenschappen Homophiel Darten komen er aan en welke stad heeft de primeur? Precies! Nijmegen: de Oudste Roze stad van Nederland. Geschiedenis wordt zaterdag 24 november geschreven als de deuren van Anthoniusplaats 1 (weer) open gaan. Voor de spelregels verwijs ik graag naar het filmpje hierboven. De opbrengst van het darttoernooi komt geheel ten goede aan de herinrichting van het nieuwe Roze Huis van Nijmegen. Tal van activiteiten vinden er plaats op de parallel georganiseerde benefiet avond: er is een veiling van kunst en andere roze zaken vanaf 21.00 uur en er zijn leuke dingen te doen en te kopen. (De sleutelhanger met het roze zweepje is nu al een hit!) Aanmelden voor het dart toernooi kan via COC nijmegen
Kopstoot
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 17 november 2012Badr Hari is afgelopen week na een paar dagen vrijheid weer gearresteerd. Hij had een broodje gegeten in een lunchroom. Dat had hij beter niet kunnen doen. De rechter had hem immers een horecaverbod opgelegd, omdat de vrees bestond dat hij iemand wel eens een kopstoot zou kunnen geven in een horecapand. Dat deed hij wel vaker; vandaar. Badr wist niet dat een lunchroom ook horeca is; anders had hij thuis wel een broodje gegeten. Ik adviseer de advocaat van Badr Hari om bij het eerstvolgende bezoek aan de gevangenis het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad van Nijmegen mee te nemen. Dat moet Badr maar eens goed lezen. Dat bestemmingsplan is afgelopen woensdag in de Raad behandeld. De horeca was een geliefd onderwerp van discussie; alle aanwezige insprekers waren speciaal voor dit onderwerp naar het Stadhuis gekomen. Reden voor mij om dat bestemmingsplan eens te lezen.