Dit is het archief van april 2013

Zeslopenmewel, zeslopenmeniet, ….

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 29 april 2013

Buurtbemoeienis is lastig als je de zaak niet goed van tevoren bespreekt. Dan moet je om je vriendjes in de bouw te houden als politica andere trucjes toepassen. Verpleeghuis Margriet gaat gesloopt worden; de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs. Dat had soepeler gekund.

Stap

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 27 april 2013

Afgelopen woensdag ontving Jan van der Meer een delegatie van de École Nationale Du Génie De L’eau Et De L’environnement De Strasbourg. Een mondvol, maar dan heb je ook wat. Ik kon noch op de site van de gemeente, noch op de site van deze school vinden, wat ze nu precies kwamen doen, maar met water en milieu zit je bij Jan altijd goed. Zeker deze week. Die Franse studenten vielen met hun neus in de boter. Ik ben er niet bij geweest, maar ongetwijfeld heeft Jan die studenten op de Pannenkoekenboot meegenomen en in zijn beste Frans tegen de studenten gezegd: “Bienvenue sur le Bateau des Crêpes. J’ai fait un petit tour á pied sur le nouveau Pont de Ville. C’était un petit pas pour l’homme, mais un grand pas pour Nimwègue.” Jan was namelijk te voet de nieuwe stadsbrug overgestoken en twitterde dat dit een kleine stap was voor een mens, maar een grote stap voor Nijmegen. Dat die Fransen het maar weten.

#Tweetvandeweek024: (Be)zuinig!

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 26 april 2013

25 april 2013 - College B&W kondigt meer bezuinigingen aan

De laatste maanden was ik nogal zuinig met het maken van columns. Vandaag begin ik met een nieuwe rubriek, de #tweetvandeweek024. Kortweg, het bericht op Twitter dat mij het meest opviel, aan het denken heeft gezet, of mij deed fronzen of glimlachen. Deze week over #bezuinigen.

Gisteren publiceerde het College B&W van Nijmegen de Perspectiefnota en gaf zo een een vooruitblik op de begroting voor het komende jaar. De penarie is nu zo groot, dat ditmaal al tot 2017 voorspeld kan worden dat onze gemeentekas steeds minder gespekt zal raken. Het worden nog zeker 4 zuinige jaren, blijkt uit deze #tweetvandeweek024 door wethouder @JanvdMeer.

Kleurrijke biep

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 24 april 2013

En toen lag er een nieuwe brug over de Waal

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 21 april 2013

De Oversteek

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 18 april 2013

Dit is natuurlijk de beste plek om het invaren van de nieuwe stadsbrug te bekijken.

21e eeuwse poepjacht

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 15 april 2013

Jawel, we leven in de 21e eeuw en de techniek heeft ons zover geholpen dat we nu de chemici gaan inzetten in de jacht op de asociale hondepoepslingeraar! Iedereen in Bemmel, en binnenkort ook Wijchen is gewaarschuwd: Laat uw hond niet meer zomaar ergens de drol deponeren! De DNA-jagers komen er aan. Met pipet en plastic handschoen analyseren zij genadeloos de stront van de hond en dan bellen ze de politie! En dan krijgt u een boete! Zo! Nou bent u zo bang geworden dat u uw hondenpoepdrol altijd voortaan zelf opruimt en zitten de chemici met hun vierjaarproefcontract de hele dag niets te doen omdat niemand meer een drol op straat ziet.

Banieren

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 11 april 2013

Valkhofmuseum

Romeins kunstwerk 2

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 9 april 2013

Nijmegen Oost heeft gekozen. In een bomvolle Ark van Oost kwamen meer dan 200 buurtbewoners af op de presentatie van de drie ontwerpen voor een kunstwerk op de rotonde van de Broerdijk. Met enige voorsprong won het ontwerp van de Neptunusring, een cirkel van witte betonnen letters in spiegelbeeld. Een mooi robuust ontwerp dat ook heel goed past op dit verkeersplein: het volgt de ronding van de rotonde en wekt vanuit elke zijde verwondering.

Het enige jammere is: het heeft weinig tot niets te maken met het Romeinse aquaduct dat hier heeft gelegen. En dat was toch juist de aanleiding voor de opdracht. O ja, er zitten enkele ietwat vergezochte Romeinse ‘verwijzingen’ in: de letters uit ons alfabet zijn immers ingevoerd door de Romeinen, en het beton waarin ze gegoten worden, is een Romeinse uitvinding. De naam Neptunusring klinkt ook heel Romeins, hoewel het kunstwerk niets van doen heeft met de god Neptunus. Water zit er ook in, in het monument. Maar alleen als het regent. Dat het kunstwerk toch een beetje historisch aandoet, ligt niet aan de Romeinen: het doet denken aan Stonehenge.

Wat mij vooral stoort, is dat de kunstenaar zich slecht heeft verdiept in het Romeinse aquaduct dat hem zou moeten inspireren. In zijn presentatie regende het historische onjuistheden. Hij liet zelfs de oriëntatie van het aquaduct oost-west lopen, in plaats van zuid-noord. Dan heb je er echt weinig van begrepen. Het resultaat is een kunstwerk dat weliswaar prima past op de rotonde, maar verder geen enkele relatie heeft met deze specifieke plek en het aquaduct. Het object zou net zou goed kunnen staan op een rotonde in Dukenburg. Dan noem je het Wodansring, verwijzen de letters naar de nabijgelegen school en is het beton een echo van de vele nieuwbouwwoningen. En in Dukenburg regent het natuurlijk ook.

Laten we voorop stellen dat de toegepaste burgerparticipatie uitstekend werkt. De bewoners van Oost zijn – terecht – trots op hun kunstwerk, want het is een mooi ding. Maar ergens in het hele proces is de link met de oorspronkelijke aanleiding zachtjes verdampt. Nu is het de vraag of dat erg is: het kunstwerk is immers gekozen door een meerderheid en als iedereen er vrede mee heeft, waarom zou je dan mopperen? Misschien omdat het toch een beetje knaagt, omdat het wellicht ook anders had gekund. Een kunstwerk dat meer recht doet aan de plek, zonder de artistieke kwaliteit te verliezen. Hoe dat zou moeten, weet ik ook niet. Maar die vraag mag wat mij betreft een volgende keer wel uitdrukkelijker worden gesteld.

Met slagroom?

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 8 april 2013

Nijmegen is een gezellige stad en moet dat ook blijven. Wat is er nou ongezelliger als je onverwacht visite krijgt en geen gebak in huis hebt. Hier is de oplossing.