Dit is het archief van juli 2013

Groentje in de avond

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 31 juli 2013

3 museums en 1 uitkijktoren

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 29 juli 2013

Museum De Stratemakerstoren en het Natuurmuseum gaan samengevoegd worden. Het Huis van de Geschiedenis gaat binnenkort verdwijnen als de subsidiekraan ook daar dicht gaat. In De Vasim willen de wethouders K&B een Oorlogsmuseum en het Valkhofpark wordt verprutst met een uitkijktoren als het aan de gemeente ligt.

In 1998 bedachten de heren en dames gemeentraadsleden van Antwerpen dat de hoerenbuurt wel eens wat verder de stad uit kon en dat die plek in de haven wel eens geschikt gemaakt zou kunnen worden om drie stedelijke musea bij elkaar onder te brengen in een gebouw. Vijf jaar later werd het plan voor het MAS-Museum Aan de Stroom, goedgekeurd en acht(!) jaar later was het gebouw klaar. En het werd/is een succes.

In Nijmegen hebben twee wethouders vorig jaar stiekum met de inititatiefnemers voor een oorlogsmuseum rond de tafel gezeten en een pand dat in juli nog 1,2 miljoen moest kosten, drie maanden later voor een euro weggegeven aan die oorlogsmuseuminitiatiefnemers. In juni 2013 is een expertmeeting op initiatief van de provincie in de Vasim gehouden over dit plan. Het werd door de financiele experts, door de museadeskundigen en door de toerismekenners aan alle kanten in twijfel getrokken. Het museum zou volgens het eerste plan in 2014 opengaan. Het tweede plan spreekt al van 2015.

De grootste kracht van het MAS is dat de stapeling van uitvergrote ‘containers’ met daarin drie stedelijke musea en het gemeentelijk archief, de ruimte bood voor een trappenhuis aan de buitenkant. Die trap leidt naar een dakterras. Dat is gratis toegankelijk. De verwachtte betalende bezoekersaantallen op jaarbasis waren binnen vier maanden na de opening al gehaald.

De entree voor de drie musea in het MAS is 5 €.

De entree voor het oorlogsmuseum wordt minimaal 11 €. De stratemakerstoren bezoeken kost 3,90 €, Het natuurmuseum vraagt 4 € pp. Het huis voor de geschiedenis is gratis. De Donjon heeft nog geen exacte entreeprijs maar er is ooit al in de gemeenteraad gekissebist over een bedrag tussen de 2 en de 10 €.

Antwerpen : Nijmegen = 5 : (>20,90  <28,90)€

Met zijn vieren naar Antwerpen gaan is gezellig.

ps: let op! als u op de 11€-link klikt krijgt u een document van 13MB. Op pagina 42 van het bidbook staan de te verwachten entreeprijzen.

ps2 en dan heb ik de aparte entreeprijzen voor de drie sitemusea in Arnhem, Overloon en Groesbeek nog niet eens meegerekend…

Commotie

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 27 juli 2013

Ik had niet kunnen bevroeden, dat mijn bijdrage van vorige week over de Donjon van lege bierkratten tot enige commotie zou leiden. Mis gedacht. Het niet nodig hebben van een gemeentelijke vergunning voor dit bouwwerk werd door een trouwe volger van het Nijmeegse wel en wee zelfs strijdig genoemd met het anti – alcoholbeleid van diezelfde gemeente. Een wel zeer opportunistische voorstelling van integratie van gemeentelijke beleidsvelden. Vanuit deze stelling doorredenerend zou de gemeente ook de reclames van Mc Donalds moeten verbieden, omdat obesitas op de loer ligt. Als voorstander van het afschaffen van de commissie Beeldkwaliteit kan ik al deze nieuwe argumenten er echt niet bij hebben.

#TweetvandeWeek024: Bestel maar

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 26 juli 2013

De Vierdaagse van 2013 verliep dit jaar op rolletjes, net als de gelijknamige feesten. Geen wolkje aan de lucht. Een week lang prachtweer. En het bezoekersaantal van de Vierdaagsefeesten bereikte een nieuw record. Geen noemenswaardig gemopper. Maar wel volop waardering voor de podia, de programmering en het vermaak waarvan iedereen weer ‘gratis’ mocht mee genieten.

Gratis, maar niet voor niets. Het organiseren van zoveel vermaak kost een paar duiten. De enige manier waarop de horeca die investering terug kan verdienen, is door veel drankjes en hapjes te verkopen aan het feestende publiek. Een gratis festival bij je betaalde biertje cadeau!

Toch vond menig bezoeker de prijs van een drankje te gortig, en besloot de eigen consumpties bij de supermarkten te halen. Deze supers waren goed voorbereid op deze extra drukte. In de AH en Coop zag ik rijen koelkasten, speciaal aangevoerd voor deze feestweek, opgesteld staan volgepakt met diep gekoelde biertjes en mixdrankjes. De openingstijden werden verruimd. Alle kassa’s waren bemand om de rijen dorstige feestvierders te bedienen.

En zo pikten de supers in de binnenstad een riant gratis graantje mee. Zij investeren immers niet mee aan de drukte waar zij gratis en voor niets flink van mee profiteren. Niet leuk voor de horeca-ondernemer, die een deel van de omzet ziet wegstromen naar de niet zo solidaire buurman.

Plekken van rouw (3)

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 25 juli 2013

En plotseling kent Nijmegen een nieuw monument. Een kleurrijk mozaïek, ter grootte van een stoeptegel. Je fietst er zo voorbij als je het niet weet, bij het stoplicht dat voor de 12-jarige Maddy Chermin op groen sprong, waarna zij nog anderhalve meter te leven had. Het mozaïek heeft de vorm van een hart en de contouren van een gezicht, sober maar zeker niet zwaarmoedig. Er kringelt zelfs een vleugje energie omhoog. Zo kan het dus ook.

Voor zo’n aandenken is sinds kort een heuse wetenschappelijk term: bermmonument. Ze bestaan nog niet zo lang, pas een jaar of vijftien. Twee jaar geleden is iemand aan de universiteit van Groningen, Mirjam Klaassens, op dit onderwerp gepromoveerd. Het blijkt dat bermmonumenten vooral worden opgericht voor verkeersslachtoffers onder de 25 jaar. Te jong voor zo’n plotselinge dood. Nabestaanden willen iets doen om de onmacht en het verlies te delen. Dat gebeurt eerst spontaan met kaarsjes, bloemen en knuffels. Soms worden deze spontane monumenten vervangen door een permanent monument. Officieel heb je daar een vergunning voor nodig, maar omdat het zo weinig voorkomt, hebben de meeste gemeenten hiervoor niet echt een beleid.

En nog iets opvallends: nabestaanden herdenken met deze bermmonumenten niet de dood, maar juist het leven. Ze staan altijd zo dicht mogelijk bij de plaats waar hun dierbare voor het laatst bij vol bewustzijn was.

Leerzaam. Het is maar wat je wilt zien op het kruispunt: de krijtstrepen op het asfalt die allang zijn uitgewist, of het mozaïekhart dat eeuwig klopt. Het is niet moeilijk te raden wat Maddy zelf had gewild.

Zevendaags Walhalla op het Valkhof

Een bijdrage van Willem Melssen, gepubliceerd op 24 juli 2013

Avondopname van een deel van het festivalterrein op het Valkhof

Vorige week gingen tijdens de Vierdaagse niet alleen veel voeten op weg om het felbegeerde kruisje te halen, maar gingen er op vele podia en festivalterreinen in de stad ook veel swingende voeten – en kisten – van de vloer.

Leeg

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 20 juli 2013

Nijmegen was allesbehalve leeg afgelopen week. Wat heet; Nijmegen was barstensvol. Alle records zijn gebroken en de Nijmegen Promotie draaide op volle toeren. De drukte van de stad heb ik gemeden. Verder dan de start en finish op de Wedren ben ik niet geweest. Ik ben geen feestvierende loper. Gewoon lekker de Vierdaagse gelopen en mijn hoofd leeg gemaakt. Dan heb ik meer dan voldoende plezier gehad. Want onderweg was er meer dan voldoende te zien en te horen.

Vierdaagsekunst

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 18 juli 2013

Hij was nieuw, deze week. De Vierdaagsefeesten app (4DF), uitgegeven door de politie. Een briljant idee: het hele programma van de Vierdaagsefeesten, gecombineerd met een druktemeter. De politie is niet geïnteresseerd in de kwaliteit van de optredens, maar wel in de veiligheid van de bezoekers. Gebruikers van de app krijgen een bericht als het ergens onveilig druk wordt, met het advies om die plek te vermijden.

De eerste dag van de feesten, zaterdag, deed de druktemeter het niet. De site was door intensief gebruik onbereikbaar. Da’s behoorlijk falend voor een app die juist voor drukte moet waarschuwen. De sitebouwers beloofden uitbreiding van capaciteit.

Op zondag werkte de app. En het resultaat is verbluffend: een plattegrond van het Nijmeegse centrum met mooie gekleurde vlekken, die ook nog per minuut veranderen. Sommige vlekken zwellen op, andere doven uit. Prachtig. Onbedoelde, spontane Vierdaagsekunst.

De drukte in Nijmegen op 17 juli om 21.45 uur. De rode vlek links is Otis (Kronenburgerpark), rechts de Kaaij, Matrixx en het Faber plein.

Festival op ‘t eiland – ’s nachts

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 15 juli 2013

Mythe

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 13 juli 2013

In december 2010 stelde D’66 raadslid Tobias van Elferen schriftelijke vragen aan het College over de mogelijke opmars van de wolf uit de bossen rondom Groesbeek richting Nijmegen. Hij vroeg, of het College al ideeën had welke maatregelen er in regionaal verband getroffen zouden worden mocht een wolf inderdaad uit het Reichswald richting Groesbeek komen kuieren. Het College maakte zich daar helemaal geen zorgen over. Zoiets was voorlopig niet denkbaar en was het wel denkbaar, dan zou het probleem op nationaal niveau zeker geregeld gaan worden. Nooit meer iets van gehoord. Tot afgelopen week. Toen had het er de schijn van, dat een wolf wel denkbaar was in Nederland. Nee dus. Een als wolf geïdentificeerd lijk bleek uiteindelijk een lugubere grap. Het College hoeft zich weer geen zorgen te maken.