Dit is het archief van november 2013

Meer

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 30 november 2013

Mensen maken de stad. Wie daarvan nog niet overtuigd is moet het boek “Meer dan een brug” aan Sinterklaas of de Kerstman vragen. Dit boek is het verhaal van en over alle mensen die aan de Oversteek hebben gewerkt. Een levend portret van staalboeren, ingenieurs, digitale documenten bewaarders, metselaars, wethouders, insprekers, hijskraanmachinisten en tal van andere beroepen, waarvan ik het bestaan niet wist, maar die al die jaren nodig waren. 2600 mensen hebben op de een of andere manier aan de Oversteek gewerkt. Een indrukwekkend aantal. Mensen maken de stad. Mensen maakten de Oversteek. Met plezier, passie en toewijding; dat blijkt uit de verhalen.

Oorlog om het Vrijheidsmuseum

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 28 november 2013

De loopgraven rond het nieuwe Vrijheidsmuseum in de Vasim worden steeds dieper uitgegraven. De Gelderse SP stelt vragen, het museum in Overloon is bang voor teruglopende bezoekersaantallen, de burgemeester van Groesbeek moppert en de kunstenaars van de Vasim zijn een handtekeningenactie begonnen om de komst van het museum tegen te gaan. Zo ontstaat een negatieve stemming in de media, die de hele zaak geen recht doet.

Laten we teruggaan naar waar het eigenlijk allemaal om draait. De Tweede Wereldoorlog is één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. In Nederland bestaat geen enkel museum dat HET verhaal over de oorlog vertelt: niet het verouderde Bevrijdingsmuseum, ook niet het museum in Overloon met zijn loodsen vol oorlogsblik. Prachtige musea, maar heel lokaal gericht.  HET verhaal hoort thuis in de stad die driemaal het dramatisch middelpunt is geweest van oorlogshandelingen: tijdens het bombardement van februari ’44, Operatie Market Garden in september ’44 en het Rijnlandoffensief in februari ’45. Nijmegen is daarbij het zwaarst getroffen van alle Nederlandse steden, veel zwaarder dan bijvoorbeeld Rotterdam. De oorlog heeft zich gebrand in het collectieve geheugen en diep gesneden in de ziel van het landschap. Tot ver in de omtrek (Oosterbeek, Overloon) zijn de littekens te zien en te voelen.

Nijmegen heeft niet alleen een morele plicht naar zijn eigen burgers om iets te doen met zijn oorlogsverleden, maar heeft hierin ook een landelijke en internationale taak. Daarbij heeft Nijmegen alle kans om uit te groeien tot icoon van de Tweede Wereldoorlog, op dezelfde manier als Ieper (B) en Verdun (F) dat zijn voor de Eerste Wereldoorlog, met honderdduizenden bezoekers per jaar. Naarmate de oorlog verder weg is, groeit de belangstelling. In juni komend jaar wordt de Liberation Route uitgerold van Zuid-Engeland naar Berlijn. Nijmegen is een belangrijke schakel daarin, niet alleen historisch maar ook toeristisch.

En ja, het biedt niet alleen kansen voor Nijmegen, maar ook voor de wijde omgeving. Oosterbeek, Groesbeek en Overloon geven een unieke kijk op de veldslagen die ter plekke zijn uitgevochten. De musea concurreren niet met elkaar, maar vullen elkaar aan. In Normandië heeft elk landingsstrand zijn eigen museum, maar HET verhaal wordt verteld in het Mémorial in Caen. Dat model dient als voorbeeld voor Nijmegen. En dan te bedenken dat een groot deel van de locaties in het Rijk van Nijmegen nog niet eens is ontsloten: zo liggen er nog kilometers intacte loopgraven in het Reichswald.

Het belang van de geschiedenis voor Nijmegen en de kansen van een nieuw museum zijn van een totaal andere dimensie dan de klacht van de huidige Vasimgebruikers die zich slecht behandeld voelen, of enkele kleinere gemeenten die opeens hard preken voor eigen parochie. Laten we stoppen met deze koude loopgravenoorlog en voorkomen dat we ons voor de kop slaan als deze gouden kans aan ons voorbij gaat. Als we het over dit uitgangspunt eens zijn, komt ook de oplossing een stuk dichterbij.

Oversteek

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 27 november 2013

De nieuwe brug De Oversteek is klaar. Geen spetterende opening maar wel een spetterende brug. Gedurende één dag mochten we over het wegdek lopen en fietsen, en dat deden duizenden geïnteresseerden. Hopelijk nemen de files nu af. En hopelijk kunnen automobilisten wennen aan de namaak-rotonde, waar je rechtsaf moet om links af te slaan. Ik vrees met grote vreze dat het hier binnenkort ernstig mis gaat.
Maar de brug is mooi!

Daarom stemmen!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 26 november 2013

rood potlood

De verkiezingen komen er aan. De boekjes over de verkiezingen ook. Deze is vlot geschreven, opmerkelijk kwa denkbeelden over de gemeenteraad en motiverend ook. Iedereen dit dit leest gaat stemmen! Persoonlijk ben ik voor een stemplicht, dan weet je hoe de verhoudingen liggen. En dan kun je ook weer nuttig blanco stemmen, want die stemmen tellen nu simpelweg niet mee. Maar dat is weer een ander verhaal. Ga stemmen en stem op iemand die zinvolle ideeen heeft roep ik dan altijd! Maar eerst even boekje lezen bijvoorbeeld. Tijd genoeg… de verkiezingen zijn 19 maart 2014.

(om de een of andere reden werkt de link naar you tube niet meer zoals hij zou moeten doen…heeft iemand een tip om dit probleem op te lossen?)

Nieuwe brug!

Een bijdrage van Hedzerd de Boer, gepubliceerd op 24 november 2013

Yes, we hebben een nieuwe brug. Ik vind hem prachtig, hij is lang, sierlijk en een mooie toevoeging aan de bruggen die we al hadden. Fijn dat het eindelijk mogelijk is om er overheen te gaan. Fijn dat we er een brug bij hebben die de bestaande brug kan ontlasten. Maar het is zo’n lelijke entree in de stad. Aan de ene kant het verlaten fabrieksgebouw van de Honig, aan de andere kant het kunstenaarsbastion van de Vasim. Wat gaan we doen om die plek wat vrolijker te maken? Waar is de bedrijvigheid die we nodig hebben? Waar is het culturele hart van deze kale plek? Suggesties zijn welkom.

Bier

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 23 november 2013

Het nadeel van lang op vakantie gaan is dat een aantal seizoensgebonden hoogtepunten aan mijn neus voorbij zijn gegaan. Bokbier bijvoorbeeld. Toen ik in september weg ging was het nog niet te verkrijgen. Inmiddels is mijn stamcafé al weer overgegaan op Winterbier. Daar ben ik nog even niet aan toe. Sla ik zo maar een seizoen over qua bier. Je zou van minder een jetlag krijgen. Gelukkig zijn er in Nijmegen cafés, die tot de absolute top van Nederland behoren. Ik vermoed dat daar nog wel bokbier te verkrijgen is. Afgelopen week werd namelijk de Nederlandse Top 100 van cafés gepubliceerd. Samson op plaats 6; In de Blauwe Hand op plaats 17 en Café Jos op plaats 21. Daarnaast kreeg café Jos de Whisky Award 2013. Kom er maar eens om in andere plaatsen met zo veel topnoteringen. Nijmegen kan trots zijn.

#TweetvandeWeek024: Waalbrug vs. De Oversteek

Een bijdrage van Rosalie Thomassen, gepubliceerd op 22 november 2013

Morgen openen we dan eindelijk onze langverwachte tweede brug over de Waal. Met een feestje voor de Nijmegenaren wordt De Oversteek officieel geopend. Eindelijk kunnen we daarna wandelend of rijdend zelf een oversteek maken. Het belooft een historisch weekend te worden voor Nijmegen.

Nu al is De Oversteek een icoon voor Nijmegen. Langzamerhand sloten de Nijmegenaren deze nieuwe brug al in hun harten. Al vinden we op Twitter wel de nodige kritiek over de invulling van het feestje. De eerste ‘nuilerd’ die deze nieuwe brug niet mooi vindt, moet ik nog tegenkomen.

Maar de Waalbrug overtroeven qua iconische en historische waarde, dat zal deze nieuwe brug nooit kunnen. Het feestgevoel in 1936 valt ook niet te overtreffen.

Waalkadeproblemen

Een bijdrage van Paul van der Heijden, gepubliceerd op 21 november 2013

Het herstel van de Waalkade gaat langer duren dan gepland. De bouwers kwamen allerlei onverwachte problemen tegen. Zo zijn ze gestuit op oud muurwerk, zelfs oude kademuren uit 1300. Heerlijk! Laat maar zien die muren, graaf ze op en zet ze straks als trofee neer op de nieuwe kade. Het toont met gepaste trots hoe we al acht eeuwen strijd leveren met het water.

De kade zag er vroeger echt uit als een kade, een robuust muurwerk, zoals hier op een foto uit 1953. Let ook op het riool links dat nog vrij mocht lozen op de Waal.

Een ander probleem dat de kademakers tegenkwamen, waren kelders van de voormalige elektriciteitscentrale. Die stond samen met de tramremise nogal prominent op de Waalkade. Onderstaande foto is van begin jaren ‘50, de Stevenstoren was nog niet herbouwd. Op de voorgrond zijn grondwerkzaamheden bezig.

Verzakking van de Waalkade is trouwens geen nieuw fenomeen. Ook in 1957 was de kade al verzakt, na een periode van hoogwater.

De grootste ingreep vond plaats in de jaren ‘80. Alle industrie werd van de Waalkade verbannen – en trouwens ook vrijwel alle middeleeuwse panden. Wat restte was een grote kale vlakte, die in de jaren daarna opgevuld zou worden door sociale woningbouw.

Tot slot: onze stad heeft zijn bestaan te danken aan de Waal, van hieraf is Nijmegen begonnen met groeien, langzaam de heuvel op. Handel heeft Nijmegen groot gemaakt, en het centrum van die handel lag eeuwenlang op de Waalkade. Alles wat op deze plek wordt gevonden, is weer een puzzelstukje in de rijke geschiedenis van onze stad. Ik hoop dat we na alle bouwactiviteiten iets daarvan terug mogen zien, en niet alleen de zoveelste laag asfalt en beton.

Maar daarvoor is het vast alweer te laat.

(De foto’s komen uit de geweldige beeldcollectie van het Regionaal Archief Nijmegen.)

Natriumtekort op 590 nanometer

Een bijdrage van Willem Melssen, gepubliceerd op 20 november 2013

Dickensiaans sfeerbeeld van de Groenestraat op 19 december 2010

 
De mogelijkheid om zo’n winters sfeerbeeld van de Groenestraat te kunnen maken behoort sinds vorige week donderdag helaas tot de verleden tijd.

Autodenken-2

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 19 november 2013

Over de rotondes aan het einde van de afrit van de nieuwe brug en de beperkingen van de oversteekpunten aldaar heb ik het drie weken geleden al gehad. (Het is een van mijn best bekeken filmpjes tot nu toe geworden). Wie met zijn of haar elektrische fiets met trapondersteuning gezellig gaat rondtoeren over de nieuwe Oversteek, merkt vanzelf wel hoeveel er omgereden mag gaan worden. Wie niet om wilt rijden neme de trap of de lift ter hoogte van de Winselingseweg. Ik heb geen idee hoe druk het daar gaar worden maar een klein knelpuntje licht in het verschiet.
Iemand analyseerde ergens ooit de mogelijke verkeersstromen in dit bouwplan, waarom is dit de beste oplossing?