Dit is het archief van januari 2014

Spelen in het Lutherse Kerkje

Een bijdrage van Willem Melssen, gepubliceerd op 28 januari 2014

Op zondag spelen in een goed gevulde kerk

 
Je zou het als een vorm van praktiserend eclecticisme kunnen noemen: popfotografie bedrijven in een kerk.

P-SMS

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 28 januari 2014

Terwijl ik de straten die naar burgemeesters vernoemd zijn aan het filmen was, kwam ik dit nieuwe betaaldparkerenterreintje tegen. Navraag bij een honduitlatende buurtbewoner leverde iets meer informatie op. Het wordt nauwelijks gebruikt, het bestaat al bijna twee maanden en je moet ook geduld hebben als je van het terrein afgesmst wilt worden want dat duurt toch wel even. Niet te snel denken “ik sms nog maar een keertje!” want dan betaal je dubbel! En het is toch al prijzig zo te zien.
Maar waarom niemand die bordenbestellerd van de parkeertarievenafdeling heeft verteld dat het een eenrichtingsstraat is?
Tja, communicatie hè, communicatie…

Samsom in de Meijhorst

Een bijdrage van Hedzerd de Boer, gepubliceerd op 26 januari 2014

Diederik Samsom, de leider van de PvdA, was afgelopen zaterdag op bezoek in de Nijmeegse wijk Meijhorst. Dit natuurlijk in het kader van de aankomende verkiezingen voor de gemeenteraad op woensdag 19 maart. Ik weet nooit zo goed wat ik daar van moet denken. Ik vind het goed dat landelijke politici ons bezoeken, dat ze even ‘de provincie induiken’ zogezegd, maar waarom moet dat altijd rond de gemeenteraadsverkiezingen? Samsom is immers niet verkiesbaar, staat op geen enkele lokale lijst en zijn aanwezigheid voegt dus in die zin niets toe aan de lokale stembusstrijd. Juist nu is zo’n bezoek schrijnender dan ooit; Samsom heeft zijn zegen gegeven aan een grootscheepse bezuiniging op de zorg voor ouderen, psychiatrisch patienten en mensen met een beperking. De gemeenten worden verantwoordelijk voor een deel van de zorg aan deze groepen, maar moeten dat doen met minder middelen dan voorheen. Een deel van de VNG heeft inmiddels aangegeven dat zij niet akkoord zijn met de voorstellen van het kabinet van Rutte & Samsom.
Dus wat komt hij dan doen in Nijmegen? Het enige dat hij te bieden heeft, wat hij telkens te bieden heeft, is een luisterend oor. En dat is natuurlijk al heel wat, maar het betekent niks voor de problemen van Nijmegen; hoe gaan we om met de miljoenenstrop van de Waalsprong, hoe zorgen we er voor dat de lokale economie weer gaat bruisen, wat doe je met de invulling van het te bouwen Stadseiland, hoe ga je om met de leegstand van winkels in de binnenstad en andere problemen die om een oplossing vragen? Daar gaat de Nijmeegse gemeenteraad over, niet Diederik Samsom.

Geloven

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 25 januari 2014

Ik had afgelopen week een beetje te doen met Jan van der Meer. Eerst las ik het ronkende bericht in de Gelderlander over de transformatie van het gebied rondom de kolencentrale aan de kop van het Maas – Waalkanaal. Er gaan hier ruim 4000 zonnepanelen komen, 2 tot 4 windmolens en biogasinstallaties, waardoor dit gebied een hotspot van duurzame energieopwekking wordt. Dat is toch de ultieme duurzame natte droom van Jan zo op het einde van zijn wethouderscarrière. Hij kan zich geen betere manier voorstellen om zijn duurzame erfenis bij zijn afscheid achter te laten. Nou, mooi niet. In diezelfde krant stond ook het resultaat van een onderzoek van de Stichting Duurzame Samenleving. Wat dacht je wat? Nijmegen staat volgens dat onderzoek op de 367e plek van duurzame plaatsen in Nederland. Zo zeg; niks geen hotspot; weg natte droom. Gelukkig voor Jan staat het Heerlen van Paul Depla op de 407e en laatste plaats. Daar is het qua duurzaamheid dus helemaal hutspot.

Lasnaden

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 22 januari 2014

Compliment!

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 20 januari 2014

Het eerste filmpje is de oproep om verbeteringen in de stad aan te dragen voor het nieuwe jaar. In het tweede filmpje,  de eerste aflevering van Leuke dingen voor de mensen,  voor dit jaar kon ik melden dat er zeggen en schrijven nul suggesties waren gekomen. (Ik had toen nog niet ontdekt dat een van de trouwe fans in de map “overige ” van Facebook twee suggesties had gedaan … ) Mijn voorstel voor een ComplimentenButton op de website van de Gemeente Nijmegen is nu in behandeling. Wie nog ideeen heeft om ook in deze stad het Maatschappelijk Verantwoord Besturen in te voeren en door te zetten: Laat horen laat horen!

Zoetemelk

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 18 januari 2014

Een 2e plaats. Wie dit behaalt valt niet te benijden. Want het syndroom van Joop Zoetemelk, een notoire bezetter van de 2e plaats, ligt op de loer. Erger kan het bijna niet; 2e plaatsen tellen niet. Sinds vorige week is voor mij de 2e plaats geen plek meer voor losers. Wat heet. Hoop gloort aan de politieke horizon vanwege drie 2e plaatsen. In het Nieuwscafé van de Gelderlander van vorige week vrijdag waren Wendy Grutters, Lisa Westerveld en Paul Eigenhuijsen gast. Zij staan als politieke nieuwkomers op de 2e plek van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van de Nijmeegse Fractie, Groen Links en de VVD. Wat mij betreft kan het syndroom van Joop Zoetemelk bij het grof vuil gezet worden. Alle ballen op de 2e plaats. Leve Joop!

Slecht nieuws

Een bijdrage van Hedzerd de Boer, gepubliceerd op 12 januari 2014

Ik heb slecht nieuws. Ik bevond mij gedurende de Kerstvakantie een paar dagen in Haarlem. Dat is een mooie stad! Leuke oude historische panden, een echte grachtengordel die zich meanderend door de stad beweegt, een historisch centrum zo uit de Middeleeuwen, het prachtige Teylers Museum en zo kan ik nog wel even doorgaan. Even bekroop me de gedachte om hier te gaan wonen, in het Haarlemse. Toen hoorde ik een Haarlemmer praatten en zette ik die plannen snel in de ijskast.
Het gemene is natuurlijk dat het oude centrum van Haarlem niet kapot gebombardeerd is. Het oude stratenpatroon is daarmee gehandhaafd en ook de vele historische panden zijn vaak goed bewaard gebleven. Dat geeft je het gevoel in een waarlijk oude stad te wonen, in tegenstelling tot Nijmegen. Ja, we zijn de oudste stad van Nijmegen, maar nergens zie je dat terug. De huizen zijn er niet meer, de smalle straatjes zijn weg en alles was Romeins is staat opgesteld in het museum. De zichtbaarheid van het feit dat we zo oud zijn voel je niet meer terug als je in Nijmegen op bezoek komt. En met alle respect, dat verander je niet door een Donjon te bouwen op een historische plek. Het vereist dat je alles opnieuw tegen het licht houdt, de architectuur, het stratenplan en de manier waarop je die geschiedenis zichtbaar maakt. Maar of zoiets nog kan, of het ook echt moet, ik weet het niet.

Veranderen

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 11 januari 2014

In 2008 nam Willy van Gemert na 50 jaar afscheid als bestuurslid van het Oude Weeshuis in de Benedenstad. Willy zag met lede ogen aan hoe de wereld aan het veranderen was. Hij snapte er niks meer van. In het Oude Weeshuis werd vooral bingo gespeeld en werden oud Hollandse liedjes gezongen. Maar nu werd er ook een cursus paaldansen gehouden. Dat werd hem te dol. De Benedenstad was de Benedenstad niet meer. Hij had toen niet kunnen vermoeden, dat een paar jaar later een paaldanseres een van de hoogtepunten zou zijn tijdens de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie in de Vereeniging. En dat nog wel met begeleiding van een klassieke viool, piano en een koor op de achtergrond. Dan praat je toch over iets anders dan paaldansen met een accordeon in de Anitabar. Ik voorspel bij de Nieuwjaarsreceptie 2015 een optreden van het Symfonieorkest Nijmegen en het Nijmeegs Mannenkoor als begeleiding van een demonstratiepartij darten tussen Michael van Gerwen en Hubèrt Bruls.

De geest van Karel

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 9 januari 2014